Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΜΑΛΙΣΙΑΝΟΥ

Σε ατμόσφαιρα συγκινησιακής φόρτισης τελέσθηκε χθες Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, επί της οδού Ακαδημίας στην Αθήνα, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Χερουβείμ Μαλισιάνου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νύσσης κ. Ελευθέριος.

Με αφορμή την παρέλευση ενός έτους από την κοίμησή του η οικογένεια του μεταστάντος, τα μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Εθελοντισμού «Άγιος Αιμιλιανός», που ίδρυσαν στη μνήμη του τα πνευματικά του παιδιά, πλήθος φίλων και γνωστών του μακαριστού γέροντα, είχαν την ευκαιρία συναχθούν και να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του.


Παραθέτουμε, στη συνέχεια, την ομιλία που εξεφώνησε ο κ. Άγγελος Δενδρινός, Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Εθελοντισμού.

Η κοινή πεποίθηση ότι ο χρόνος απαλύνει τον πόνο του χωρισμού δεν ισχύει στην περίπτωση για την οποία όλοι εμείς «επί τω αυτώ σκοπώ ενταύθα εσμέν», επιτελούντες το ετήσιο μνημόσυνο από την κοίμηση του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου κυρού Χερουβείμ Μαλισιάνου.

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Νύσσης κύριε Ελευθέριε,

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Ναζιανζού κύριε Θεοδώρητε,

Αιδεσιμολογιώτατοι και Ιερολογιώτατοι Πατέρες,

Κύριε Πρέσβη,

Κύριοι Καθηγητές,

Πενθηφόρε Οικογένεια,

Κύριοι εκπρόσωποι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων,

Αξιότιμες κυρίες εκπρόσωποι των τιμηθέντων με τα Αριστεία Εθελοντισμού,

Αγαπητά Μέλη, Σύμβουλοι και Συνεργάτες της Διεθνούς Εταιρείας «Άγιος Αιμιλιανός»

Πνευματικά παιδιά, φίλοι και γνωστοί του μακαριστού Γέροντα,

Κυρίες και Κύριοι,

Προ έτους «εκοιμήθη εν Κυρίω» ο Πατήρ Χερουβείμ, εκλεκτός ιερέας, σπουδαίος ρήτορας, άνθρωπος πολυτάλαντος, ευγενής και γενναιόδωρος, υπηρέτης ακούραστος του Θεού και των ανθρώπων.

Ως ιερέας δίδαξε με το προσωπικό του παράδειγμα, πιστός στην παρακαταθήκη «ην έλαβε» μέχρι του τέλους της ζωής του. Ως κήρυκας του θείου λόγου, διακρίθηκε θεολογώντας προτύπως και πρωτοτύπως. Ως άνθρωπος «υπερέβη εαυτόν» στην διακονία του Θεού και την προσφορά προς τους «εν ανάγκαις» αδελφούς μας με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, αξιοποιώντας στο έπαρκο τα τάλαντα που πλουσιοπάρχα του δώρισε ο Κύριος.

Δικαιολογημένα, η οικογένειά του και όλοι εμείς, που ζήσαμε δίπλα του για τριανταπέντε χρόνια, αισθανόμαστε την έλλειψη της φυσικής του παρουσίας, καθότι υπήρξε φιλόστοργος αδελφός, πραγματικός πνευματικός πατέρας, εξαίρετος παιδαγωγός και μοναδικός διδάσκαλος της υπομονής, της επιμονής, αλλά –προ πάντων – της αγάπης.


Αγαπημένε και αλησμόνητε Πατέρα Χερουβείμ,

Η φωνή σου, με το παράγγελμα «ειρηνεύετε», αντηχεί ακόμη στα αυτιά μας, ενώ τα υγρά από δάκρυα μάτια μας βλέπουν ακόμη το σχήμα της αγέρωχης μορφής σου να μας κοιτά με το αετίσιο βλέμμα σου και το γλυκό σου χαμόγελο.

Ευτύχησες να ζήσεις περιόδους εκκλησιαστικής δόξας, αλλά και ταραχής, και σε πολλές από αυτές τις στιγμές άλλοτε συμμετείχες και άλλοτε πρωταγωνίστησες.

Ο απόδημος Ελληνισμός σού οφείλει χάριτες, η Επιστήμη έπαινο, η Εκκλησία αναγνώριση, η Κοινωνία τιμή και εμείς, τα πνευματικά σου παιδιά, οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο που οραματίστηκες, ακολουθώντας τις προτροπές και το παράδειγμά σου.

Ως άριστος χειριστής του λόγου, λάμπρυνες το Ιερό Άμβωνα, ενώ τα λόγια σου «πράξις εγένοντο» εφαρμόζοντας πρωτοπόρες τεχνικές και μεθόδους υλοποίησης των σχεδίων που, είτε σου ανέθεταν, είτε σχεδίαζες εσύ ο ίδιος. Ως χαρακτήρας σεμνός ενέπνεες τον σεβασμό και τον θαυμασμό. Ως ψυχή ευγενής, εύρισκες τρόπους να προσφέρεις και να δίνεις λύσεις σε σοβαρά προβλήματα, δίχως να δημιουργείς εξαρτήσεις που μπορούσαν να υποχρεώσουν τον ευεργετηθέντα προς τον ευεργετήσαντα.

Με πνεύμα οξύ, με βαθειά κριτική σκέψη, με μοναδικές προσλαμβάνουσες και με εξαιρετικό γούστο ήσουν η προσωποποίηση της αρχοντιάς και η επιτομή της αξιοπρέπειας.

Όλο αυτό το διάστημα, από την κοίμησή σου έως σήμερα, πολλά υπήρξαν τα γεγονότα και τα περιστατικά της ζωής σου που ήλθαν στο φως, από μαρτυρίες ανθρώπων που τα γνώριζαν ή τα βίωσαν, και μας αφήνουν κατάπληκτους.


Αλησμόνητε πατέρα Χερουβείμ,

Για όλα αυτά και εκ μέρους όλων μας εδώ σήμερα σε διαβεβαιώνω ότι προσευχόμεθα καθημερινά για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής σου και αντί ανθέων καταθέσαμε εχθές επί του μνήματός σου τα πεπραγμένα της πρώτης περιόδου λειτουργίας της Διεθνούς Εταιρείας Εθελοντισμού «Άγιος Αιμιλιανός» -που ιδρύσαμε στη μνήμη σου- μαζί με το Αριστείο Εθελοντισμού που θεσπίσαμε στο όνομά σου, για να απονέμεται κατ΄ έτος στον οργανισμό εκείνο που διακρίθηκε για το έργο και την προσφορά του στον τομέα της καλλιέργειας και της προαγωγής του εθελοντικού πνεύματος.

Τις μέρες αυτές της θλιβεράς επετείου, τρισάγια και επιμνημόσυνες δεήσεις ανέπεμψαν οι αγαπημένοι σου ενορίτες από τον Άγιο Αιμιλιανό του λόφου Σκουζέ, η οικογένειά σου, φίλοι, γνωστοί, πνευματικά σου αναστήματα και εκπρόσωποι της Εταιρείας μας στον τόπο που αναπαύεσαι, και στους τόπους που υπηρέτησες και σφράγισες με το πέρασμά σου: το Άγιον Όρος, την Βενετία και την Βιέννη.

Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε να συναχθούμε και να δεηθούμε για την αιωνία σου ανάπαυση εδώ στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, ενοριακό Ναό της έδρας της Εταιρείας μας. Γιατί η αγάπη και η ευλάβειά σου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ως Ζωοδόχου και Ιαματικής Πηγής, σε οδήγησε να δώσεις εντολή και εξ ιδίων να καλύψεις τα έξοδα της αγιογραφήσεως της υπερμεγέθους παραστάσεως της Ζωοδόχου Πηγής στην είσοδο της Στέγης Κατακοίτων Γερόντων, εκεί που διακόνησες τα 35 τελευταία χρόνια της ζωής σου, εκεί που έγινες συνώνυμος με την ευεργετική ένστοργο φιλανθρωπία της Εκκλησίας, εκεί που κατέλιπες την τελευταία σου πνοή.

Στις ψυχές και τις καρδίες μας παραμένεις ολοζώντανος οδηγός και παραστάτης.

Η μνήμη σου θα είναι πάντα αιώνια.


Με το πέρα της Θ. Λειτουργίας την διανομή των κολλύβων και το κέρασμα στο αρχονταρίκι του Ι. Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Λόντος, πνευματικό ανάστημα του γέροντα, ετέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού στα γραφεία της έδρας της Εταιρείας, επί της οδού Θεμιστοκλέους 34, 3ος Όροφος, κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νύσσης κ. Ελευθέριος συνεχάρη τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας ιδρύσεως της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αγιος Αιμιλιανός», για την καλλιέργεια και την προβολή του εθελοντικού πνεύματος και ευχήθηκε δύναμη στην ολοκλήρωση των οραμάτων και των προγραμμάτων.

Η Διεθνής Εταιρεία Εθελοντισμού «‘Αγιος Αιμιλιανός», με την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης στα γραφεία της, ξεκινά το πρόγραμμα που εξήγγειλε στην ιδρυτική της πράξη και έδειξε το πνεύμα που την διέπει κατά την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails