Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ


Ένα μοναστήρι που υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος στέλνει αυτές τις μέρες δύο επιστολές: Μια προς τον γνωστό Σέρβο Επίσκοπο Αθανάσιο Γιέφτιτς, που του λέει πόσο απογοητεύτηκαν οι μοναχοί από τη στάση του έναντι του Μητροπολίτου πρ. Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου, και μια προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, δια της οποίας ο ηγούμενος και η αδελφότης τον συγχαίρουν για την αρνητική στάση του έναντι της επισκέψεως του Πάπα στην Κύπρο.

Με άλλα λόγια ένα μοναστήρι από την Ελλάδα παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις δύο άλλων, αυτοκεφάλων Εκκλησιών, χωρίς κανένα ενδοιασμό.


Διερωτώμαι αν μοναστήρια από την Κύπρο ή τη Σερβία έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Και θλίβομαι για μοναχούς οι οποίοι καταγγέλλουν τον Πάπα, υποπίπτοντας ακριβώς στο αυτό παράπτωμα: Ομιλούν ex cathedra νομίζοντας ότι έχουν το αλάθητο, προσπαθώντας να "διορθώσουν" την οικουμένη!!!


Πίνακας: χωρίς τίτλο, Φατούρος Σωκράτης

10 σχόλια:

Αριμαθαίος είπε...

Ορθότατη η επισήμανσή σας κ. Ανδριόπουλε. Δυστυχώς στην Ελλαδική Εκκλησία κάθε Δεσπότης, Ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης, Παπάς και Μοναχός προσπαθούν να διορθώσουν την οικουμένη αλλά όχι εαυτό τους. Παλαιά η ασθένεια και δυστυχώς μη θεραπεύσιμη. Η Ιερά Σύνοδος είναι ως μη υπάρχουσα, οι επίσκοποι μόνο για χοροστασίες και πολυχρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Μια επιστολή δεν είναι παρέμβαση, αν μάλιστα την στέλνει και σε Επισκόπους. Η μήπως θα απαγορεύσουμε πρόσωπα του Εκκλησιαστικού χώρου να Αλληλογραφούν; Παρέμβαση θα ήταν να πάει κάποιος από την Ι. Μονή και να τελέσει πράξεις σε έδαφος άλλης Μητρόπολης. Το να αλληλογραφούν προσωπα μιας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με πρόσωπα μιας άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είναι επιλήψιμο, ασχέτως αν προσωπικά σας αρέσει η όχι. :-)

Εκτος αν νομίζεται πως ζούμε σε καθεστώς λογοκρισίας η πως οι Επίσκοποι μας είναι "διακοσμητικοί"... Αν όχι ,τότε ο κάθε Ορθόδοξος μπορεί να στείλει επιστολές σε έναν Επίσκοπο αρκεί να διατυπώνονται με σεβασμό.

Ανώνυμος είπε...

Αμάν με τα συμπλέγματά σας

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση στον εν λόγω "παρθενώνα", τον υπαγόμενο στην Ελλαδική Εκκλησία, έχει ήδη δοθεί τόσον διά των προσφάτων δηλώσεων του Μακ/του Πατριάρχου Σερβίας όσον και διά της σειράς δηλώσεων του Μακ/του Αρχιεπισκόπου Κύπρου! Εις ό,τι δε αφορά τον Άγ.Λεμεσσού το εν Ελλάδι "μονύδριον" ελπίζουμε ότι, εκτός των άλλων, τον συνεχάρη διότι διεμαρτυρήθη μεν πως σχετικά με την επικειμένη επισκεψη του Πάπα, ανεγνώρισε δε, ωστόσο, το δικαίωμα των υπολοίπων να συμμετάσχουν και, επίσης, εστηλίτευσε εκ των προτέρων τυχόν ασχήμονας διαμαρτυρίας εκ μέρους των εναντίων στην επίσκεψη αυτή! Σχετικώς, τέλος, προς την Εκκλησιαστική κανονικότητα των δύο επιστολών, εις τας Αγιωτάτας Εκκλησίας Σερβίας και Κύπρου εναπόκειται η κανονική διαμαρτυρία προς την Ελλαδικήν Σύνοδον ώστε η τελευταία να λάβει τα προσήκοντα κανονικά μέτρα και τις εκ τούτων απορρέουσες κανονικές αποφάσεις προς νουθεσίαν και μετάνοιαν των εκ του σκοπού της κουράς των, προσκαίρως, ελπίζομεν, εκτραπέντων μοναχών-ζουσών...

Ανώνυμος είπε...

Ο ιστολόγος Τσολογιάννης Οδυσσεύς
δέχθηκε σχόλιο υπό τον τίτλον:Δείτε
τι γράφει ο βόθρος των Πατρών!
Ο Τελεβάντος καιροσκόπος και σχολά-
ζων εν Αμερική ερμηνεύει τον επίσκο
πο Κύκκου,Ο "Φλαμιάτος"με το γενί-
τσαρο Ντετζιόρτζιο έχει φρυάξει!Και ΟΛΟΙ αυτοί θέλουν να λέγονται χριστιανοί!Τους πληροφορώ ότι ο Χριστός ΠΟΡΡΩ απέχει απ'αυτών και των "πιστεύω" τους!!

Σταμάτης είπε...

Aριμάθαιε, ποιά η γνώμη σου για τον Αρτέμιο Ράσκας? Η ταλαιπωρία του οφείλεται στην "αντιοικουμενιστική του" δραστηριότητα ή όπως λέγεται επειδή κάποιοι συνεργάτες του καταχράστηκαν χρήματα. Τι από τα δύο συμβαίνει?

Ανώνυμος είπε...

Αριμαθαίε, όταν ο Περγάμου έγγραφε εναντίον των επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος που υπέγραψαν την ομολογία πίστεως τότε δεν ήταν παρέμβαση ;
Τα ίδια έκανε και ο Βαρθολομαίος. Τα θυμάστε ή τα ξεχάσατε ;
Λόγω ηλικίας έχει αλτσχάϊμερ;

Αριμαθαίος είπε...

Υπάρχει διαφορά.
Την υπογραφή στην «Ομολογία Πίστεως» προσπαθούσαν να την υφαρπάξουν κάποιοι, ξεγελώντας τον πιστό λαό. Δεν ήταν απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο άγιος Περγάμου Ιωάννης εφιστούσε την προσοχή.
Την επίσκεψη του Πάπα εις την Κύπρο την ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Κυπριακής Εκκλησίας.
Είμαι εις τον αερολιμένα Λάρνακας όπου αναμένω να μεταβώ εις Πάφο μετά από πρόσκληση του φίλου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
Αισθάνομαι χαρά διότι θα δω πολλούς φίλους Κυπρίους, και τους εκλεκτούς συνοδούς του Ποντίφικος εις ανανέωση «συνδέσμου αγάπης».
Όλα θα πάνε καλά και η επίσκεψη εκτός από ιστορική θα είναι και προς το συμφέρον της Κύπρου και για την ενότητα της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Βρε ευλογημένοι τι πρωτότυπες ερμηνείες κανονικού δικαίου είναι είναι αυτές;
Απο πότε ΈΝΑ ΓΡΆΜΜΑ συμπαράστασης
και συμπάθειας ενός ηγουμένου Ελληνικού μοναστηριού συνιστά "ωμή παρέμβαση σε άλλες εκκλησίες",εν προκειμένω Σερβίας και Κύπρου?
Εκτός κι αν απευθύνεστε σε αφελείς και ανίδεους στα θεολογικά.
Λυπάμαι... δυστυχώς η ιδεολογικά στρατευμένη προκατάληψη είναι χειρότερη της αγραμματοσύνης.

Ανώνυμος είπε...

Αριμαθαίε περιμένουμε ανταπόκριση από την Πάφο σήμερα καθώς και από την όλη παραμονή του Πάπα στην Κύπρο μην μας ξεχνάς. Έτσι για να σκάσουν κάποιοι από το κακό τους.

Related Posts with Thumbnails