Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

"...ΘΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΛΩΤΗΝ, ΕΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΤΟΞΟΝ ΚΑΙ ΦΑΡΕΤΡΑΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑ..."

- Πολλοί γνωστοί και φίλοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ψάλτες και μη, μου τηλεφώνησαν αυτές τις μέρες προκειμένου να μου εκφράσουν την έκπληξή τους για τους ψάλτες του ναού του Αγίου Ανδρέου. Η μετάδοση της Θ. Λειτουργίας από την ΕΡΤ, τους έδωσε, για άλλη μια χρονιά, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πανήγυρη της Πάτρας, με τους επί δεκαετίες ψάλτες του ναού του πολιούχου να έχουν καταντήσει πλέον αφόρητοι!
Έχω επισημάνει, πριν δέκα χρόνια τουλάχιστον, με δημόσιο κείμενό μου, το πρόβλημα. Φυσικά δεν υπάρχει προοπτική αλλαγής. Ποιος ενδιαφέρεται για την ψαλτική εικόνα της πόλης, όπως αυτή βγαίνει προς το πανελλήνιο από το ναό του πολιούχου; Ουδείς! Οπότε υγεία και χαρά! Και τα παράπονά σας, αγαπητοί φίλοι, στον… δήμαρχο!

- Η νυχτερινή Θ. Λειτουργία στο ναό του πολιούχου - ξημερώνοντας η μνήμη του – τελείται τα τελευταία χρόνια εκτός του ιερού βήματος. Απλώς διερωτώμαι: Γιατί; Οι πλαϊνές Αγίες Τράπεζες, αφού η κεντρική είναι για το Αρχιερατικό συλλείτουργο, είναι ανεγκαινίαστες; Δε νομίζω. Άρα; Ποια χρεία θέλει ένα τραπέζι αντί της Αγίας Τράπεζας;

- Ο «Ληξίαρχος» της στήλης Δημοτικές Παρωδίες στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Πρωϊνή Γνώμη, καταγγέλλει! Ιδού επί λέξει το σχόλιό του: «Σε περίοδο κατάνυξης και περισυλλογής εν όψει Χριστουγέννων δέχομαι απειλές από ιερέα της Πάτρας. Σκέφτομαι να επισκεφτώ το Μητροπολίτη για να του μεταφέρω τα ανδραγαθήματα του συνεργάτη του, ο οποίος πιέζει και αυτός για να προσληφθεί ο γιός του στο νέο Οργανισμό του Δήμου που θα έχει ως βασικό αντικείμενο το Καρναβάλι. Τώρα το τι κηρύττει από άμβωνος για το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, είναι μια άλλη ιστορία».
Αγαπητέ Ληξίαρχε, μην εξάπτεσαι! Αύτη είναι η συνήθης και …ευλογημένη πρακτική των κληρικών παντός βαθμού: Η προσπάθεια φίμωσης της άλλης άποψης ή ακόμα και της εξόφθαλμης αντικειμενικής πραγματικότητας. Εδώ απεδείχθη ότι το Βατοπέδι κατόρθωσε να μην δημοσιευθεί δικαστική απόφαση που δεν το συνέφερε! Άρα; Άφες αυτούς να επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ. Πώς, δηλαδή, θα εξοντώσουν κάθε αντιφρονούντα διότι δεν συμμορφούται προς τας υποδείξεις των. Άρα και απειλές και συκοφαντίες και ύβρεις και χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση και ό,τι άλλο βάζει ο νους σου, πάντα προς δόξαν του …εαυτού των. Αμήν!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ. Οι ψάλτες του Ναού κ.κ. Παπαναγιώτου και Μπουχάγιερ είναι υπέροχοι. Στην εορτή τους πλαισίωναν καλλίφωνοι πρωτοψάλτες των Πατρών. Τους συγχαίρω.

Ανώνυμος είπε...

Αναμετάδοση από την Πάτρα είχε η τηλεόραση και κατά την επίσκεψη του Οικουμνικού Πατριάρχη. Κατά καλή (ή κακή) σύμπτωση, την ίδια μέρα η τηλεόραση (μάλλον η 4Ε) είχε σε αναμετάδοση την εορταστική ακολουθία για τον νεοφανή άγιο π. Γεώργιο Καρσλίδη, από κάποιο γυναικείο μοναστήρι της Μακεδονίας. Η σύγκριση ήταν συντριπτική (και απογοητευτική). Ο χορός των μοναζουσών ήταν κάτι το εκπληκτικό και για τον τρόπο και συντονισμό του ψαλσίματος, όσο και για την επιλογή των μελών. (π.χ. σύντομη δοξολογία σε πρώτο επτάφωνο, που δεν ξέρω πόσοι έτυχε να την έχουν ακούσει σε εκκλησία). Η ψαλμωδία μας έχει φτωχύνει πολύ. Τα 9/10 του ψαλτικού μας πλούτου είναι άγνωστο, και ούτε οι ψάλτες ενδιαφέρονται να το ανακαλύψουν.

Ν.Λ. Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

καλό θα είναι ο "ληξίαρχος" να κατονομάσει δημόσια τόσο το πρόσωπο που τον απειλεί όσο και το περιεχόμενο των απειλών.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη εχεις δικιο εν μερει. Εχω τιην οποια ενσταση για τον αριστερο του νεου ναού. Για τον Παπαναγιωτου εκτιμω οτι ειναι ΑΡΧΟΝΤΑΣ σε όλα του. Φωνητιώς πλέον έχει πέσει αλλά παρ όλα αυτά βρισκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Στη νυκτερινή ο Μπουχάγιερ και ο Σκιαδαρέσης εδωσαν ρεσιταλ! Αποζημίωσαν αντικειμενικά όλους μας θελω να πιστεύω! Συμφωνείς;

Ανώνυμος είπε...

φίλε Παναγιώτη απορω με την αποψή σου για τις Αγιες Τράπεζες στον νεο ναό. Όλοι μας εχουμε μπει στο ιερο του και εσυ μα΄λιστα περισσότερες απο εμενα. Εχεις δει πουθενα ; γιατι εγω δεν εχω δει. αν ναι δεν μας τις υποδεικνυεις να παμε να το διαπιστωσουμε κι εμεις; Μηπως μπερδεύεις με την προθεση;
"ο εκκλησιαστικος"

Ανώνυμος είπε...

μη περιμενεις αδελφε ανώνυμε να κατονομάσει κανεις κανέναν στη πολη που ζουμε! ολοι εχουν μαθει να μιλούν ανώνυμα! Το προτείνεις μαλιστα στον "πατέρα" της ανωνυμίας οσον αφορά τους΄άλλους! φωτογραφικός ειναι και ο γραφικος ιστολογος του παροντος ιστολογίου! Ειμαστε μια πολη κοτετσι!! ο νοών νοειτω!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΜΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


http://peristeris.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails