Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

ΣΤΗΝ ΚΕΡΤΕΖΗ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Χθες βράδυ στην Κέρτεζη Καλαβρύτων, το χωριό του πατέρα μου, με το Πολύτροπον για "Τα τραγούδια της Παναγίας" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Καλάβρυτα, Καλοκαίρι Πολιτισμού. Το σκηνικό κι εδώ, όπως και στη Λευκάδα, ιδανικό. Στην πλατεία του χωριού, έξω από την εκκλησία. Προλόγισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηλίας Παπαζαφειρόπουλος κι εγώ στη σύντομη προσλαλιά μου μνημόνευσα τον μακαρίτη Καθηγητή Θεολογίας Παναγιώτη Ανδριόπουλο, σπουδαίο επιστήμονα Κερτεζίτη, ο οποίος έφυγε νωρίς και δεν τον έχουμε τιμήσει όπως του πρέπει. Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΠΟΖ Καλαβρύτων Σπύρος Σοκορέλης, που κοπίασε για την εκδήλωση, ευαρεστήθηκε με την αναφορά μου στον πανεπιστημιακό Π. Ανδριόπουλο και είπαμε κάτι, επιτέλους, να κάνουμε.


Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα και χαρά, η παρουσία πολλών και εκλεκτών φίλων που ήρθαν από την Πάτρα για την εκδήλωση. Συγκινητική για μένα η παρουσία της Κυρίας Αθηνάς Κακούρη, της μεγάλης μας λογοτέχνιδος, της αδερφής της ζωγράφου Κυρίας Μαρίας Βουδούρογλου, που ήρθαν με την ακριβή φίλη Ζέττα Ζάχου. Σημαντική για μένα και η παρουσία του διακεκριμένου τραγουδιστή της Λυρικής Σκηνής και φίλου από τα παλιά Πέτρου Μαγουλά, ο οποίος έχει παντρευτεί Κερτεζίτισα την καταγωγή, την ευγενέστατη Χριστίνα, και βρεθήκαμε και... συγγενείς. Η φίλη δημοσιογράφος Ζακελίνα Κυρούση με ξάφνιασε ευχάριστα, αν και ήξερα ότι είναι από την Κέρτεζη και πηγαίνει συχνά εκεί. Ο συν-ιστολόγος και συνάδελφος εκπαιδευτικός, Κερτεζίτης επίσης, Παναγιώτης Μπούρδαλας έδωσε... βροντερό παρών στην εκδήλωση.

Με τους φίλους μουσικούς του Πολύτροπον πειραματιστήκαμε σ' ένα πρόγραμμα που τα περιλάμβανε όλα (βυζαντινά, παραδοσιακά και έντεχνα) με θέμα βέβαια την Παναγία. Λειτούργησε, καθώς φαίνεται, το εγχείρημά μας και η σύνθεση του προγράμματος από τη μεριά μου, αφού πολλοί ακροατές μας εξέφρασαν τη συγκίνησή τους.
Πιστεύω, όμως, πως ανάλογα προγράμματα απαιτούν κλειστό χώρο. Σε κάθε περίπτωση το ευχαριστηθήκαμε άπαντες. Να σημειώσω εδώ ότι ο πιανίστας του Πολύτροπον Τάσος Σπηλιωτόπουλος, έπαιξε κιθάρα και ακορντεόν! Ως πολυτάλαντος! Ενώ ο Roni Bou Saba από το Λίβανο μας απέδειξε το ταλέντο του και στα κρουστά. Ο Πέτρος Saliba επιμελήθηκε στο κομπιούτερ τις αραβοελληνικές παρτιτούρες.

Η φίλη σοπράνο Αντωνία Καλαϊτζή έδωσε τον καλύτερό της εαυτό ερμηνεύοντας Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Κατωιταλιάνικα και παραδοσιακά τραγούδια, ενώ σπουδάζει κλασικό και μπαρόκ τραγούδι! Ο κιθαρίστας Χαράλαμπος Καρύδης έκαμε ωραιότατα ταξίμια με την κιθάρα, μετατρέποντάς την σε ούτι! Και ο φιλόλογος Δημήτρης Καραδήμας, διάβασε, ισοκράτησε, τραγούδησε με την ψυχή του! Τους ευχαριστώ όλους για την συνεργασία και εύχομαι και εις άλλα με υγεία!

Ευχαριστώ θερμά τον Προβολέα της Τέχνης και του Πολιτισμού, το υπέροχο αυτό Ηλεκτρονικό Πολιτιστικό Περιοδικό για την προβολή και αυτής της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails