Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

Κορυφώθηκαν χθες το βράδυ οι λατρευτικές εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο για τη μνήμη της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο, με την μεγάλη Λιτανεία του Ι. Λειψάνου, διάρκειας δυόμισι ωρών.
Η Λιτανεία καλύπτει μια απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου.
Προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος. Συμμετείχαν 25 Αρχιερείς, δεκάδες ιερείς και διάκονοι, αγήματα στρατού και των τριών όπλων, φιλαρμονικές, μαθητές και πλήθος κόσμου, καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής. Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πλαισιούμενος από τον αρχηγό του ΓΕΝ, βουλευτές και τις Αρχές της Ζακύνθου και των γύρω νησιών.

Κατά την έξοδο του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου από την Μονή του, χτυπούσαν οι καμπάνες, ρίπτονταν από το στρατό χαιρετιστήριες βολές και ηχούσαν οι σειρήνες των πλοίων, τα οποία ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Ζακύνθου.
Η Λιτανεία ξεκίνησε και κατέληξε στην Μονή του Αγίου Διονυσίου, αφού διήλθε από την οδό Αλεξάνδρου Ρώμα, την πλατεία Διονυσίου Σολωμού και την παραλιακή λεωφόρο, οι οποίες ήταν σημαιοστολισμένες και στρωμένες με δάφνες. Το Ιερό Λείψανο του Αγίου μετέφεραν σε όρθια θέση επί των ώμων τους Αρχιερείς και ιερείς. Εκατοντάδες πιστοί είχαν ξαπλώσει στο κατάστρωμα των οδών για να διέλθει από πάνω τους το Ιερό Λείψανο και έτσι να λάβουν την ευλογία του Αγίου Διονυσίου.



Κατά την επιστροφή του Ιερού Σκηνώματος στη Μονή ο ουρανός της Ζακύνθου φωτίστηκε από βεγγαλικά.
«Η Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου διαλαλεί διαμέσου των αιώνων τον σεβασμό ολόκληρου του Ορθόδοξου κόσμου, ο οποίος καταθέτει ευλαβικά το προσκύνημά του στον Άγιο Διονύσιο», τόνισε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος στα προπύλαια του ναού του Αγίου και ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος με την παρουσία του λάμπρυνε τις τριήμερες εορτές.
Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ευχή σύντομα να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Αρχιεπισκόπου και των Κυπρίων αδελφών για επανένωση της μαρτυρικής Κύπρου.
Κάλεσε δε τους ισχυρούς της γης «να μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στο πλήθος των πιστών, ανέφερε ότι ικέτευσε τον Άγιο Διονύσιο να μεσιτεύσει για να τερματιστεί η δοκιμασία του κυπριακού λαού. Επιτέλους, τόνισε, πρέπει να αφεθεί ο κυπριακός λαός να ζήσει ενωμένος σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης. Κάλεσε την Άγκυρα να δείξει διαλλακτικότητα και να προβεί σε υποχωρήσεις και συνέστησε ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε για να μην υπάρξει συρρίκνωση του έθνους μας».


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος σήμερα 25 Αυγούστου θα επισκεφθεί πληγείσες από τις περσινές πυρκαγιές περιοχές στο Νομό Ηλείας και θα ευλογήσει τα έργα αποκατάστασης που έχει αναλάβει η Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πληθύς Αρχιερέων! Σύνοδος ενδημούσα!!! Διακρίνω τους Προικονήσου(από πρώην Ν.Ζηλανδίας),Μυτιλήνης, Καισαριανής, Βρεσθένης(από Θεσσαλιώτιδος), Πειραιώς(από Χριστιανουπόλεως), Μεσσηνίας και άλλοι πολλοί! Οι Σερρών και Αιτωλίας και Ακαρνανίας απόντες....ως και άλλοι όμοροι-βορειοανατολικώς- με την Μητρόπολη Ζακύνθου....δεν ωρίμασαν ακόμη δι' αυτούς οι συνθήκες μάλλον...

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί (!!!) χάνουν...

Related Posts with Thumbnails