Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Στο ναό της Παναγίας στην Κατούνα της Λευκάδας βρεθήκαμε την πρώτη μέρα του Αυγούστου, για τη συναυλία με το Πολύτροπον in memoriam Ιωάννου Παπαδάτου. Η κόρη του αείμνηστου μαθηματικού και μουσικού κ. Χαρά Γιαννοπούλου είχε επιλέξει τη μαγευτική τοποθεσία της εκκλησιάς στην Κατούνα. Στο προαύλιο ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς έπεφτε το δειλινό και ακούστηκαν οι πρώτες νότες του φλάουτου και οι τελευταίες του βιολιού όταν είχε πια σουρουπώσει...
Ο εφημέριος του χωριού παπα - Βασίλης Κακλαμάνης, σπουδαίος ψάλτης, είναι ένας πολύ ικανός παπάς που φρόντισε για την αναστήλωση της εκκλησίας, επιβλέποντας ο ίδιος τις εργασίες.

Η Λευκαδίτισσα αρχιτέκτων κ. Χαρά Παπαδάτου - Γιαννοπούλου, που συνέβαλε τα μέγιστα στην αναστήλωση του μνημείου του 19ου αι. μας πληροφορεί για την εκκλησιά της Κατούνας:
Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μία από τις δύο εκκλησίες του χωριού. Η άλλη είναι ο Άγιος Βάρβαρος κάτι που την συνδέει με την Κατούνα του Ξηρομέρου. Για την εκκλησία έχουμε αναφορές από τα μέσα του 19ου αιώνα. Στις αρχές του 20ου κάηκε και επισκευάσθηκε, όπως φαίνεται, εκ βάθρων. Είναι η σημερινή εκκλησία που βλέπουμε. Τελευταία και μετά το σεισμό του 2003 ανακαινίσθηκε πλήρως καί αντιμετωπίσθηκαν και παλαιότερες βλάβες από προηγούμενους σεισμούς. Η εκκλησία έχει ένα πολύ ωραίο τέμπλο νεοκλασσικής τεχνοτροπίας, όπως ακριβώς στην Μητρόπολη Λευκάδας και στην μονή της Φανερωμένης. Τα νεοκλασσικά τέμπλα της Λευκάδας είναι σχετικά τα νεώτερα που έχουμε μιας και τα τέμπλα των άλλων εκκλησιών ακολουθούν τήν μορφή των τέμπλων της Ηπείρου.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διαμόρφωση της οροφής της. Είναι ξύλινη και διαμορφώνεται με τρείς ουρανίες δηλαδή μέ τρία ημισφαίρια κατασκευασμένα αριστοτεχνικά από στενές τάβλες. Το μεσαίο είναι κατά τι μεγαλύτερο από τα άλλα δύο.
Η διαμόρφωση αυτή της οροφής φαίνεται να υπάρχει μόνον στο ναό αυτό.
Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο είναι το καμπαναριό. Είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με αναγεννησιακά πρότυπα και δείχνει την επιρροή της Ιταλίας.

Η κυρία είσοδος διαμορφώνεται με μπαρόκ στοιχεία όπως οι κύριες εκκλησίες της Χώρας -πρωτεύουσας.

Και φέτος η Κατούνα πανηγύρισε τη μνήμη της Παναγίας. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών. Ας έχουμε όλοι την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails