Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Ο ΠΕΡΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ



Ο μουσικολογιώτατος και λογιώτατος Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου Πέργης κ. Ευάγγελος είχε σήμερα τα ονομαστήριά του. Αυτή τη χρονιά συμπληρώνει και τα 80 χρόνια του. Καθώς μελετώ παράλληλα το νέο του πόνημα ΕΚ ΦΑΝΑΡΙΟΥ Γ’ και τη σύνθεση της Κωνστάντιας Γουρζή πάνω στο ποίημά του Προς το τέρμα – που θα τραγουδήσω σε μια εβδομάδα στο Μόναχο – σκέφθηκα να κάνω μια ταπεινή αναφορά στο συγγραφικό κυρίως έργο αυτού του ιεράρχη ποιητή με το φαναριώτικο και οικουμενικό εν ταυτώ πνεύμα, ο οποίος με συγκινεί κάθε φορά με την βουτηγμένη στα νερά του Βοσπόρου γραφίδα του.

Γεννήθηκε στα Θεραπειά του Βοσπόρου το 1928. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο το 1949 και από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1953. Το 1965 έγινε Μέγας Αρχιδιάκονος του Πατριαρχείου και υπό την ιδιότητα του αυτή έγραψε και εξέδωσε τα έργα : Εκ Φαναρίου…(Χρονογραφήματα,1968) και Αφιέρωμα στην Πόλη (Ποιητική συλλογή, 1970). Μητροπολίτης Πέργης εξελέγη το 1970. Άλλα έργα του:
Λαός Χάριτος (Χρονογραφήματα) 1973
Η Πέργη της Παμφυλίας (Ιστορική μελέτη) Αθήνα 1983
Εκ Φαναρίου Β΄ (Χρονογραφήματα) εκδ. Ακρίτας, 1997
Εκ Φαναρίου ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ (Συγκεντρωτική έκδοση), εκδ. Μίλητος, Αθήνα 2004
Εκ Φαναρίου Γ’ Ινδαλμάτων ιαχή, εκδ. Μίλητος, Αθήνα 2007.

Έχει γράψει σημαντικές μελέτες και κείμενα (όπως η διδακτορική διατριβή του για τον Άγιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη) και δοκίμια στα Πατριαρχικά Περιοδικά «Ορθοδοξία» και «Απόστολος Ανδρέας». Επίσης έχει γράψει σειρά αναμνηστικών επιγραφών – επιγραμμάτων οι οποίες εντοιχίστηκαν στους ναούς της Πόλης που ανακαινίστηκαν επί της πατριαρχίας του νυν Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Τσέτσης, κι αυτός δεινός ψάλτης και λόγιος, γράφει για το πρόσφατο βιβλίο του Μητροπολίτου Πέργης κ. Ευαγγέλου: Με το τρίτο αυτό "Εκ Φαναρίου...", ο φίλος και ομογάλακτος αδελφός, Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, διαλαλεί και πάλι ότι η Ρωμηοσύνη συνεχίζει "να πορεύεται με τη δυναμική του ιστορικού της βάθους, [και] με την ελπίδα της για προσπέλαση σε χρόνους ευχαρείς". Επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι οι λίγοι και αμέτρητοι της Πόλης, που από μακραίωνη πείρα γνωρίζουν ότι "ανεξιχνίαστοι αι βουλαί του Κυρίου", προσδοκούν. Και ότι μένοντες πιστοί στην μνήμη του παρελθόντος, δεν παύουν να αγωνίζονται για το αύριο της Ρωμηοσύνης και της Ορθοδοξίας. Ο Πέργης συνεχίζει να άδει και να ψάλλει "...ότι μεθ' ημών ο Θεός". Και γι' αυτό ακριβώς, του είμαστε όλοι ευγνώμονες. Οι εγγύς τε και οι μακράν.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://earthhourhellas.wordpress.com/

Καλό είναι να ρίξουμε όλοι μια ματιά σε αυτό το link. Η Ώρα της Γης!
29 Μαρτίου 2008 8-9 το βράδυ, όλος ο Πλανήτης ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,

Δεν μπορώ να δημοσιεύσω ένα τέτοιο σχόλιο στην ανάρτηση για τον Πέργης! Σε όσα γράφεις έχεις δίκιο, άλλωστε τα έχω κι εγώ διεξοδικώς στιγματίσει, με απάντηση της άλλης πλευράς την ...σιωπή!! Ιχθύος αφωνότεροι οι κατά τα άλλα λαλίστατοι εκπρόσωποι! Τι να πει κανείς φίλτατε. Θέλει επωνυμία το πράγμα για να προχωρήσει. Και στην επωνυμία παραμένω μόνος! Ας ελπίσουμε...

Β.Ζάχαρης είπε...

...ε όχι και τελείως μόνος Παναγιώτη....

panagiotisandriopoulos είπε...

Ω, χαίρε φίλτατε Βασίλειε!
Είσαι ο μόνος συν-επώνυμος! Σ' ευχαριστώ για την συναντίληψη και υπόσχομαι ένα ...καυτό μουσικό θέμα στο εγγύς μέλλον.

Β.Ζάχαρης είπε...

...και τι να το κάνεις το "καυτό"; Εδώ στα..."κρύα του λουτρού" και δεν τραβάει η ομάδα, στα "καυτά" θα βγάλεις άκρη;

Τέλος πάντων!

Ανώνυμος είπε...

να σου πω, αν το δημοσιευσο σε αλλο κειμενο θα το προβαλεις????δεν παει αλλο με αυτον των ανθρωπο...τι γλωσσα εχει???

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητοί ανώνυμοι σχολιαστές,

Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Βασίλη. Δεν έχει νόημα μια προσωπική επίθεση στον Νούλη. Δεν μας ενδιαφέρει με ποιον κάνει παρέα ή τι τρώει κ.λ.π. Αν θέλετε να τον "χτυπήσετε", με επιχειρήματα για τις μουσικές του αντιλήψεις. Να κρατήσουμε ένα επίπεδο παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ... ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΥΛΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ......ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ... ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.....

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ...ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΛΩΣΣΑ ΟΥ ΤΗΝ ΤΥΧΟΥΣΑ... ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΑΝΩΝΥΜΟ 26 Μάρτιος 2008 7:50 μμ.;;; ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΣΥΝ-ΑΝΩΝΥΜΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΣΥΝ-ΑΝΩΝΥΜΕ...ΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ...ΤΣΟΜΑΛΑ ΜΟΥ...ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΝ ΕΝΝΟΩ Ε?ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ...ΜΕ ΕΕΙ ΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ..... Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΝ...ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ... ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ...
" Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ"

Related Posts with Thumbnails