Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ...


Το Καρναβάλι και οι Φετινοί Επισκέπτες

Απ΄ όλη την Ελλάδα ήρθε κόσμος αυτές τις μέρες στην Πάτρα για το καρναβάλι. Και οι Πατρινοί... πρώτοι στις χαρές! Φέτος όμως, περισσότερο από άλλες χρονιές, είχε πλημμυρίσει η Πάτρα από καινούργιους καρναβαλιστές επισκέπτες. Από τις σακκούλες σκουπιδιών! Άσπρες, μπλε, κίτρινες, μαύρες σακκούλες που σχημάτισαν κάποτε σωρούς και άλλοτε ουρές.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απεργούν και τα σκουπίδια γεμίζουν τον τόπο. Ο λόγος είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως δεν τους συμφέρει και γι΄ αυτό απέχουν για κάποιες μέρες από την δουλειά. Δεν είναι μείζον θέμα ούτε η απεργία των εργατών ούτε η πλημμύρα των σκουπιδιών. Η απεργία, από την μια μεριά, είναι μια βροντερή δήλωση πως οι εργάτες δεν θέλουν τον νέο νόμο. Πώς αλλιώς μπορούν να κάνουν, για να ακουστεί η γνώμη τους και να πάνε κόντρα στην κυβέρνηση, που πάει κόντρα στο συμφέρον τους, καθώς λένε; Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη πιο άμεση αντίδραση. Πάντως την απόφαση την πήραν οι ίδιοι οι εργάτες και καθήκον όλων μας είναι να τους στηρίξουμε στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους όπως νομίζουν. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι κάνουν λάθος εκτίμηση. Είναι μια πιθανότητα.

Αλλά τι θα κάνει η κυβέρνηση; Με το ζόρι θα υποβάλει στους εργάτες τους νόμους που νομίζει πως τους συμφέρουν; Ή θα κάνει πίσω; Και αν προχωράει, κατά πόσο θα διαφοροποιείται από την δικτατορία; Εγώ δεν ξέρω. Βλέποντας με σκεπτικισμό την επιλογή του λαού στις βουλευτικές εκλογές σε σχέση με την επιλογή του για τέτοιας έκτασης και έντασης κινητοποιήσεις τώρα που η κυβέρνηση του προτείνει νέους νόμους, αναρωτιέμαι μήπως δεν ήξερε τι τον περίμενε. Ή μήπως στις εκλογές είχε άλλα κριτήρια; Ή, μάλλον, η Βουλή έχει διαφορετικό συμφέρον από κείνο, που έχει ο λαός που την επέλεξε; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που μου τα υπαγορεύει τούτη η απεργιακή κινητοποίηση.

Η πλημμύρα σκουπιδιών, από την άλλη μεριά, είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Είναι θέμα υγείας πάνω απ’ όλα, είναι και θέμα πολιτισμού. Και, ως εκ τούτου, είναι καθήκον των αρχών, τοπικών και εθνικών, να πάρουν στα σοβαρά την επίλυση του ζητήματος. Πώς δέχεται μία δημαρχία να φιλοξενήσει τους ξένους τουρίστες με τις σακκούλες σκουπιδιών παντού; Μήπως πρέπει να σπεύσουν και να συμβάλουν ώστε να λυθεί το πρόβλημα; Η λύση θα βρεθεί όταν επικρατήσει η ηρεμία, γιατί με υψηλούς τόνους και κενές επιμονές δεν βγαίνει αποτέλεσμα.

Στην Πάτρα πάντως περάσαμε το καρναβάλι με τους «τρομοκράτες επισκέπτες», και, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, παραμένουν να τρομάζουν τους πολίτες καταλαμβάνοντας την πόλη. Εύχομαι το επόμενο καρναβάλι να μη τους ξαναδούμε. Και χρόνια μας πολλά!
Προμηθεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails