Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008

ΟΙ ΚΑΛΟΦΩΝΙΚΟΙ ΕΙΡΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΡΦΙΡΗ


Οι Καλοφωνικοί ειρμοί που ερμηνεύει ο διακο – Διονύσης Φιρφιρής στο πρόγραμμα ηχογραφήσεων του Μανόλη Χατζηγιακουμή είναι πραγματικά ένα ΜΝΗΜΕΙΟ! Όλη η χαρμολύπη της Τουρκοκρατίας εκεί! Όλος ο δυναμισμός του Γένους σε περιόδους σκλαβιάς εκεί! Όλος ο παλιός αγιορείτικος μοναχισμός, τραχύς μα κι απέραντα ευγενικός εκεί!
Δεν ξέρω αν ο Νικόλαος Σμύρνης (1790 – 1887) είχε σκεφτεί τέτοιον ιδανικό ερμηνευτή όταν έγραφε «Το όμμα της καρδίας μου». Αν ο Σωτήριος Βλαχόπουλος (1830 – 1870) είχε υποπτευθεί τέτοια εσωτερική, ολότελα πνευματική ερμηνεία, στα «εξωτερικά μέλη» του.
Ο διακο – Διονύσης ψάλλει «επί πτερύγων ανέμων»! Ο ρυθμός – αν και ελεύθερος στους Καλοφωνικούς ειρμούς – είναι ποταμός! Το μέλος τονίζεται αβίαστα, αναδεικνύοντας όλες τις φράσεις και τις θέσεις που το συνέχουν. Ο Φιρφιρής ψάλλει «αγαλλομένω ποδί». Και υπομνηματίζει εμφαντικά την τραγωδία του πεσόντος ανθρώπου, αλλά και την ελπίδα της Αναστάσεώς του. Ακούστε το Κράτημα του Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου από τον διακο – Διονύση και ακούστε το, σε ποικίλες συντμήσεις και εκδοχές από σύγχρονους ψάλτες. Νομίζεις ότι πρόκειται για άλλο μέλος!

Ο Φιρφιρής βοά «Εκύκλωσαν αι του βίου με ζάλαι» και εκφράζει τον αόρατο πόλεμο που συντελείται στην ψυχή μας, τις περισσότερες φορές ανεπιγνώστως. Ψάλλοντας ο διακο – Διονύσης μας οδηγεί σε περιοχές ενσυνείδητες της ύπαρξης, όπου δεν υπάρχει απάτη ή επιτήδευση, ψευδαίσθηση ή ευσεβιστική παραίσθηση, αλλά ρωμαλέο φρόνημα, πλέριο ευαισθησίας και αληθείας!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά ο διακο Διονύσης ηταν απο τους κορυφαίους ψαλτες.....οτι εψελνε το ζουσε.....οχι επαγγελματίσς....ηταν φοβερος.....οταν τον ακουγες σου σηκωνοτανε η τρίχα κάγκελο....ανεπαναληπτοσ..........την ευχη του να εχουμε.......

Ανώνυμος είπε...

κατι ασχετο....διαβασα στην "θεοδρομια" την επιστολη που εστειλε ο καθολικος επισκοπος συρου προς τον σεβασμιωτατο κ. σεραφειμ (πειραιω). οπως και την απαντηση του πειραιως προς τον καθολικο επισκοπο....νομιζω οτι ο Σεραφείμ ειανι λιγο ταλιμπαν αλλα καλα εκενε και του τα "εχωσε".......ο κ. σεραφειμ υποστηριζει οτι οι καθολικοι δεν ειναι εκκλησια αλλα σχισμα και αιρεση και οτι ο επισκοπος συρου εοναι προεξαρχων των εν πλανη ευρισκομενων καθολικων και τον καλει να επανελθει στην μια αγια καθολικη αποστολικη εκκλησια.......ενα σχόλιο κ. ανδριοπουλε....παντωσ η γνωμη μου ειαναι οτι καλα εκανε και του τα ειπε εξω απο τα δοντια....ετσι θελουν οι θρασεισ αιρετικοι......και κατι ακομα πρεπει αυριο οι ιερεισ να διαβασουν τα αναθέματα που εχει το μηναιον στην κυριακη της ορθοδοξιας???και αν δεν τα λενε οι ιερεις μηπως κανουν κακως????

Related Posts with Thumbnails