Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ


Η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Αγγελή του Αργείου και εν Χίω αθλήσαντος, εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, ακριβώς 210 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του. 
Στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού φυλάσσεται παλαιά εικόνα του Αγίου, τη προνοία του προϊσταμένου του Ναού, Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη. 
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 
Για τον Νεομάρτυρα ομίλησε ο φιλάγιος εκπαιδευτικός Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος. 


Η εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρος Αγγελή που ανήκει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού, φαίνεται να είναι σύγχρονη του Αγίου, δηλ. δεν πρέπει να χρονολογηθεί πέρα από το 1830. Είναι μεν λαϊκής τεχνοτροπίας, αλλά στοιχείται στην μεταβυζαντινή παράδοση. Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι η μίμηση του εικονογραφικού τύπου της κεφαλής του Αγίου παρά τους πόδας αυτού. Το συναντάμε στις εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, οι οποίοι επίσης αποκεφαλίστηκαν. 
Το επίσης ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι η κεφαλή του Αγίου αναδεικνύεται εκ λαγόνων γης και μας θυμίζει το του Βαπτιστού: «ἡ τοῦ Προδρόμου κεφαλὴ πεφανέρωται, λαγόνων ἀναδοθεῖσα, ἐκ τῶν τῆς γῆς ἐμφανῶς, καὶ θαυμάτων ῥεῖθρα ἀναβλύζουσα…». Και αυτή η κεφαλή είναι πιο …ανθρώπινη από αυτήν του ορθίου Νεομάρτυρος. Αποτυπώνει, δηλ., μία τραχύτητα που είχε ο Άγιος στον επίγειο βίο του, ο οποίος ήταν πολυκύμαντος. 
Ωραία η έκφραση του βιογράφου του Οσίου Νικηφόρου: «Με τοιαύτην πεπλασμένην μωρίαν, επέρασεν εδώ εις την Χίον, ο θεόσοφος και θεόπνευστος Αγγελής…». Όταν, λέει ο Όσιος Νικηφόρος, αποκεφαλίστηκε ο Νεομάρτυς, «τότε απεκαλύφθησαν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί, και όλοι επληροφορήθησαν και εβεβαιώθησαν ότι ούτε υποχονδριακός ήτον, ούτε τρελλός, αλλά ήτον άνθρωπος φρόνιμος, συνετός, θεόφρων, και όλα εκείνα τα έκαμνε θεληματικώς, καθώς το πάλαι ο μακάριος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός». Έχουμε, λοιπόν, ένα Νεομάρτυρα σαλό, που ομοιάζει στους παλαιούς Αγίους! 
Κι ένα ακόμα σπάνιο εικονογραφικό στοιχείο: ο Άγιος ίσταται προ της τουρκοκρατούμενης Χίου. Πίσω του οι μιναρέδες αφθονούν…
Παραθέτουμε το βίντεο του εορτασμού της μνήμης του Νεομάρτυρος στον Άγιο Γεώργιο Ν. Ψυχικού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails