Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021

“ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΝΤΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Λίγες ημέρες πριν την Σύναξη των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ένας εκ των εισηγητών, ο εγκρατής θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαντής, Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας, βρέθηκε στην Αθήνα και παραχώρησε συνέντευξη στον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, στο πλαίσιο της εκπομπής “Προς Εκκλησιασμόν”, που είναι μια παραγωγή του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. 

 

Ο Γεώργος Βλαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη συστηματική θεολογία και τη φιλοσοφία της θρησκείας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (2009-2011) και της Έδρας Ορθόδοξης Συστηματικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (2011-2016), ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. 
Από το Μάιο του 2016 είναι διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας. Ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Ι. Μητρόπολις Γερμανίας) έχει συμμετάσχει σε διάφορους οικουμενικούς οργανισμούς, συνέδρια και εκδηλώσεις, όντας επίσης μέλος διαφόρων θεολογικών, οικουμενικών και επιστημονικών εταιριών και συλλόγων. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα για ζητήματα φιλοσοφίας της θρησκείας, ιστορίας της θεολογίας, συστηματικής και ιδίως οικουμενικής θεολογίας, κ.λπ., όπως π.χ. για τον αποφατισμό, τις πατερικές θεωρήσεις του αθεϊσμού, την πρόσληψη οικουμενικών κειμένων στην Ορθοδοξία και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Το 2015 κυκλοφορήθηκε από το Ίδρυμα «Άρτος Ζωής» η μετάφρασή του της Προς Ρωμαίους Επιστολής του Karl Barth στα ελληνικά.


Ο Γιώργος Βλαντής έγραψε για την συνέντευξη: 
"Ορθοδοξία και Οικουμενισμός". Μια 70 λεπτη συνέντευξη μου στα ελληνικά, όπου με χαρά εξηγώ τη θεολογία και τις δομές του διαχριστιανικού διαλόγου εδώ και πολύ καιρό. Βεβαίως, επίκεντρο συζήτησης ο γερμανικός οικουμενισμός, η ΑΚΕ και η Βαυαρία. Ευχαριστώ πολύ τον αγαπητό φίλο Παναγιώτη Ανδριόπουλο, θεολόγο, μουσικό, blogger και πολλά άλλα, για την πρόσκλησή του και την ευκαιρία που μου έδωσε να μιλήσω στη μητρική μου γλώσσα για τον οικουμενικό διάλογο και την παρουσία της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη. Η συνέντευξη ήταν η εικοστή εκπομπή σε σειρά που παράγεται από την υποδειγματική ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, Αθήνα.  
Η σειρά «Προς εκκλησιασμόν» είναι αξιοθαύμαστη (αξίζει να δείτε τις εκπομπές), αλλά και η όλη δουλειά της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού είναι υποδειγματική. 
Ευχαριστώ πολύ τον εφημέριο του ναού, αρχιμανδρίτη π. Μιχάηλ Σταθάκη, για την υποστήριξη της ιδέας της συνέντευξης, την κυρία Αδαμαντία Μαρκαναστασάκη για τη φιλοξενία και την κυρία Κάρεν Λεονάρδου, που είχε τη φροντίδα της κάμερας, της επεξεργασίας του βίντεο και της προβολής του. Πολλοί ωραίοι άνθρωποι με ενέπνευσαν με το μεράκι τους. Να είναι καλά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνομιλία με όλα τα θέματα που θίχτηκαν και αναλύθηκαν.
π. Κ.Ι.Κ.

Ενδότοπος είπε...

Καλησπέρα κ. Ανδριόπουλε. Από τις ωραιότερες εκπομπές σας! Μπράβο σε εσάς και στον αγαπητό κ. Γ. Βλαντή.

Related Posts with Thumbnails