Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ "ΣΤΩΝ ΨΑΡΩΝ ΤΗΝ ΟΛΟΜΑΥΡΗ ΡΑΧΗ"


Εμπνευσμένο από τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, και αποτυπωμένο όπως το φαντάστηκε ο μεγάλος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, αποκαλύφθηκε το άγαλμα της «Δόξας των Ψαρών» στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης, την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. 
Το επιβλητικό άγαλμα ύψους τεσσάρων μέτρων, δωρεά του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Γεωργίου, ενώ η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου έγινε από τον Αρχιτέκτονα/Μηχανικό Μανώλη Βουρνούς
200 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση τα ηρωϊκά Ψαρά απέκτησαν τη δική τους Δόξα η οποία «φτερουγίζει» στη Μαύρη ράχη, πάνω στο χώμα που είναι σπαρμένο με οστά των ηρώων. 
Τα Ψαρά ήταν από τα πρώτα νησιά που ξεσηκώθηκαν ενάντια στον τούρκικο ζυγό, στις 10 Απριλίου 1821 και το Πάσχα ανύψωσαν την επαναστατική τους σημαία (λευκή με κόκκινο). Αλλά στις 21 Ιουνίου 1824, αιγυπτιακές δυνάμεις με αρχηγό τον Ιμπραήμ κατέλαβαν το νησί με 140 καράβια και 14.000 γενίτσαρους. Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι σφαγιάστηκαν και πολλά κορίτσια κατέληξαν δούλες σε σκλαβοπάζαρα, ενώ λίγοι κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν το νησί. 


Η τραγικότερη ιστορική στιγμή των Ψαρών ήταν το ολοκαύτωμα της Μαύρης Ράχης στις 22 Ιουνίου 1824, όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Όσοι από τους αμάχους πρόλαβαν έφυγαν με τα πλοία. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν. Πεντακόσιοι περίπου Ψαριανοί (κατ' άλλους εκατόν πενήντα) έτρεξαν στο Παλιόκαστρο (Μαύρη Ράχη) και κλείστηκαν στο μικρό φρούριο αποφασισμένοι να μην παραδοθούν αλλά να πέσουν πολεμώντας. Οι γενναίοι αυτοί υπερασπιστές του φρουρίου, με επικεφαλής τον Αντώνη Βρατσάνο, γιο του προέδρου της Βουλής των Ψαρών, αφού πολέμησαν, έδωσαν και την τελευταία τους πνοή και έγιναν ολοκαύτωμα για την απελευθέρωση της πατρίδας ανατινάσσοντας την πυριτιδαποθήκη.
Ακολουθεί ένα βίντεο σχετικό με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. 
Η μουσική του βίντεο είναι απόσπασμα από το έργο "Η καταστροφή των Ψαρών" σε μουσική του Γεωργίου Αντ. Παυλάκου και αποτελεί πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γεωργίου Αντ. Παυλάκου για το Δήμο Ψαρών.
Τραγουδούν: 
Δάφνη Πανουργιά - σοπράνο 
Τζίνα Μαρκουλή - μέτζο σοπράνο 
Χρήστος Γιαννούλης - τενόρος. 
Στο πιάνο ο συνθέτης Γιώργος Αντ. Παυλάκος. 
Ηχοληψία - μίξη: Χρήστος Γιαννούλης. 
Βίντεο: Κωνσταντίνος Αναγνώστου. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails