Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

ΚΟΝΑΝΟΣ - ΛΙΒΥΟΣ: ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Με το φαινόμενο του κληρικού Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (π. Λίβυος), που ανήκει στην Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας της Κρήτης, είχαμε ασχοληθεί προ τριετίας και πολλοί μας εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, γιατί θίξαμε την συγκεκριμένη περίπτωση. 
Όμως, εμείς βλέπουμε το θέμα συνολικότερα κι όχι κατά περίπτωση. Γι' αυτό και τώρα που ο Ανδρέας Κονάνος πέταξε τα ράσα, ο ομοϊδεάτης του Λίβυος έσπευσε να του συμπαρασταθεί στις "επιθέσεις" που δέχεται για την απόφασή του αυτή. 
Και βέβαια χιλιάδες τα likes και τα σχόλια που επαινούν τους δύο αστέρες της "θεολογίας της ατάκας". 
Φίλος της Ιδιωτικής Οδού μας αποκάλυψε ότι έγραψε στον τοίχο του π. Λίβυου στο fb διαφορετική άποψη, καθότι απογοητευμένος με τον Κονάνο που γνώριζε από παλιά, και ο Λίβυος διέγραψε τα σχόλιά του και τον μπλόκαρε. 
Επίσης, ο Κονάνος μπλόκαρε σχολιαστή που έθεσε το ζήτημα της Παναγίας Γάλαξα, ένα θέμα με οικονομικές διαστάσεις που βαρύνει τον Κονάνο. 
Αυτό το είχαμε επισημάνει εξ' αρχής. Ότι ο Λίβυος και ο Κονάνος και οι όμοιοί τους είναι ο ορισμός του ολοκληρωτισμού. 
Καμώνονται τους "ανοιχτούς' και τους "αγαπητικούς", αλλά στην πραγματικότητα είναι στη λογική της χειραγώγησης του κοσμάκη, που δυστυχώς τους πιστεύει...
Θυμίζω ότι ο κληρικός Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος) επειδή δεν άντεξε μία και μόνη διαφορετική γνώμη - αυτήν της ελαχιστότητός μου -, προς τριετίας, εξέδωσε "οδηγία προς ναυτιλλομένους" ήτοι νότα προς τους πιστούς του, για το πώς να αντιμετωπίσουν το "αρρωστημένο παιγνίδι" μου. 
Την παραθέτω αυτούσια, όπως την ανήρτησε στην σελίδα του στο facebook. 
"Θερμή παράκληση προς όσους πραγματικά με αγαπάτε. ΔΕΝ ΘΕΛΩ να απαντήσει ή να στείλει κανείς σας, σχόλια ή κείμενα υπέρ μου, σε σαιτ ή προφίλ ή blog που με κατηγορούν ή σχολιάζουν. Ούτε ένας, ούτε ένα μύνημα.Τίποτα. Είμαστε Χριστιανοί, δείξε το άλλο ήθος!!!!!! Οχι μάχες, οχι σχόλια, οχι φανατισμοί, οχι προσωπολατρείες. Σας παρακαλώ μην παίζεται το αρρωστημένο παιγνίδι τους. Το κάνουν επίτηδες για να σας παρασύρουν και έπειτα να λένε οτι ολοι εσείς είστε φανατικοί και προσωπολάτρες, χειραγωγούμενοι, δίχως κρίση και κριτήρια. Ενω είστε πονεμένοι καθημερινοί άνθρωποι που αγαπάτε τον Θεό, την εκκλησία, τον Χριστό, την ζωή. Μην στείλετε τίποτα σε κανένα. Αγάπη, σιωπή, προσευχή, ο Θεός εαν θέλει και πρέπει εχει τρόπους να απαντήσει. Αλλιώς οτι κάνουμε εδω θα καταρεύσει, και καλά θα κάνει!!! Μην απαντάτε, μην στέλνετε μηνύματα σε κανέναν. Μην δίνετε υπόσταση σε σκιές που μάχονται με τον ευατό τους. Εαν χρειαστεί θα σιωπήσω εγω και δεν θα ξαναγράψω τίποτε και ολα θα είναι ήσυχα και ομορφα. Οχι εσείς στο παιγνίδι τους, εσεις είστε ο λαός του Θεού που σας ταλαιπωρούν. Και σας ζητώ εγώ συγνώμη. Δείξτε το ήθος του Χριστιανού, δείξτε ότι είστε ελεύθεροι άνθρωποι, δεν είστε προσωπολάτρες και φανατικοί. Φανερώστε με τις πράξεις σας οτι στην λεκτική βία και στην τρομοκρατία απαντάμε με αγάπη και σιωπή. Η σιωπή είναι η πιο δυνατή κραυγή. Δείξτε οτι ενας αλλος κόσμος ειναι δυνατός, οτι οι άνθρωποι της εκκλησίας είναι άνθρωποι σοβαροί, ώριμοι, σκεπτόμενοι, αγαπούν, συγχωρούν, αποδέχονται, κατανοούν. Μην ντύνουμε την επιθετικότητα και την απωθημενη βία μας με εκκλησιαστικό μανδύα. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρωπων που ζει μεσα απο τις συγκρούσεις δεν ζει χωρίς "Βαρβάρους....". Μην γινόμαστε ίδιοι. Οχι!!! εμείς ζούμε με αγάπη και ησυχία. Αντέχουμε στην ησυχία τον εαυτό μας. Δεν ψάχνουμε εχθρούς. Κατεβείτε στην ησυχία της καρδιάς σας, αφήστε την φασαρία του νου. Οσοι με αγαπάτε σας παρακαλώ ουτε μια λέξη, ούτε μια φράση, ουτε ενα μήνυμα. Οτι χρειάζεται θα το αντιμετωπίσω μόνος μου, με σιωπή και περισυλλογή. Κάθε δοκιμασία κρατάει ενα ΔΩΡΟ ας δω και εγω λοιπόν, τι θέλει ο Θεός να μου πει..... Γιατί σιγουρα κάτι μου ψυθυρίζει. Εαν είμαι λάθος, θα αποσυρθώ."
Συμπέρασμα: 
Για όποιον καταλαβαίνει ελληνικά το παραπάνω κείμενο, τόσο από θεολογικής αλλά και γενικότερης σκοπιάς, είναι ένα μνημείο ολοκληρωτικού λόγου!
Θέλει τους πιστούς του αφιονισμένους. 
Έχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον ότι μαζί με τον Λίβυο τον Κονάνο υποστήριξαν πανηγυρικά εφημερίδες όπως η "Ελεύθερη Ώρα", το "Μακελειό", ομάδες παλαιοημερολογητών κ.ο.κ. 
Επειδή, σίγουρα πολλοί θα διαφωνήσουν με την τοποθέτησή μας εναντίον αυτών των νοσηρών φαινομένων στον χώρο της Εκκλησίας, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για διάλογο! 
Πολύ θα ήθελα έναν ζωντανό, δημόσιο διάλογο τόσο με τον Κονάνο όσο και με τον π. Λίβυο. 
Να τους ρωτήσω αυτά που πρέπει και να απαντήσουν όπως πρέπει! 
Όχι να μας πλασάρουν και ως "σταυρωμένο μικρό Χριστό" τον Κονάνο! Πάει πολύ! 
Ο λόγος περί αγάπης που υπερπερισσεύει στις μέρες μας νομίζουμε πως δεν θα ευδοκιμήσει αν δεν ασκηθούμε σκληρά στην ελευθερία, αποτινάσσοντας κάθε ζυγό πνευματικού ή άλλου ολοκληρωτισμού.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ότι ο π. Λίβυος δεν έχει σκοπό να βοηθήσει τον Κονάνο αλλά να προκαλέσει δεν προξενεί εντύπωση ... ΄Αλλωστε όμοιος ομοίω ... Το κακό είναι ότι 'κληρικός' αποκαλεί φως το πέταγμα των ράσων από άλλο τ. κληρικό ... Και αυτά τα διαβάζουν νέοι άνθρωποι ... Αυτά που γράφει τα έχει υπόψη του ο Μητροπολίτης της περιοχής και η Ιερά Σύνοδος της Κρήτης; Αν ναι, τι κάνουν; Τι περιμένουμε από φασιστοφυλλάδες ... ΄Οσο για τους Παλαιοημερολογίτες φαίνεται ότι τους αρέσει να είναι σκουπιδοτενεκές

Ανώνυμος είπε...

Είναι καιρός να μας ενημερώσετε για όλα τα είδωλα μέσα στην εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Είναι καιρός η εκκλησία με αφορμή την παραίτηση του κυρ- Ανδρέα να εξετάσει το ζήτημα του άγαμου κλήρου. Γιατί οι άγαμοι κληρικοί είναι και μοναχοί; Δίνουν μοναχικές φοβερές υποσχέσεις στην κουρά τους που όλοι γνωρίζουμε ότι δε θα τηρηθούν;
Η πλειονότητα γίνονται αρχιμανδρίτες χωρίς μάνδρα! Ποιον κοροϊδεύουν όλοι αυτοί; Και γιατί άλλαξαν τις τελευταίες δεκαετίες την επί αιώνες εκκλησιαστική ευχή για τον τίτλο του αρχιμανδρίτη; Απάντηση: διότι θα φαινόταν η γελοιότητά τους...
Κι έτσι τα νεούδια αρχιμανδρίτες προΐσταντο στις ενορίες. Και βλέπουμε το θλιβερό φαινόμενο στις λειτουργικές εισόδους ο έγγαμος παππούλης να έπεται του άγαμου νεαρού αρχιμανδρίτη.
Επίσης οι άγαμοι κληρικοί με μοναχική κουρά ανήκουν σε μία μονή και βρίσκονται υπό την απειλή τού εγκλεισμού τους σε μοναστήρι από τον επίσκοπό τους. Έτσι ελέγχονται πλήρως.
Και όταν ο Άγιος Παΐσιος για να ξεπεράσει τον πονηρό λογισμό χτυπούσε τα πόδια του με τσεκούρι, πως αντέχουν τους πειρασμούς αυτούς οι άγαμοι κληρικοί στον κόσμο;
Υπήρχαν άγαμοι κληρικοί χωρίς μοναχικό σχήμα τα παλιά χρόνια στις ενορίες, αλλά ήταν απειροελάχιστοι και για πολύ συγκεκριμένους λόγους... Τέλος, γιατί δεν επανέρχεται η αρχαία τάξη των έγγαμων επισκόπων; Καταργήθηκε από την ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδο, αλλά στην πράξη όπως αναφέρει ο Άγιος Νεκτάριος μέχρι τον 13ο αιώνα μνημονεύεται έγγαμος ορθόδοξος Πατριάρχης. Καταργήθηκε και στην πράξη επειδή οι Τούρκοι ξεσπούσαν και εξολόθρευαν τους επισκόπους, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι έγγαμοι ώστε να μην αφήνεται ορφανή η οικογένειά του.
Τι παραπάνω έχουν οι άγαμοι επίσκοποι από τον μακαριστό π. Μεταλληνό,ή τον π. Λουδοβίκο; (Μιλάμε για σοβαρότατους - επιστήμονες - έγγαμους κληρικούς και όχι για επιφανειακούς και ρηχούς τύπου π. Λύβιου).

Ανώνυμος είπε...

Για τους αρχιμανδρίτες άκρως κατατοπιστικό το άρθρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, προς δεκαπενταετίας: http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/history/kathimerini_arximandritismos_offline.htm

Δημοσιευμένο και στο ωραίο βιβλίο του: "Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο. Πίστη ή πολιτιστική ταυτύτότητα;" Εκδόσεις Εστία.

Ανώνυμος είπε...

Ο παπα-Χαραλάμπος το 'χει χάσει πια το παιχνίδι. Το 'χω γράψει και παλαιότερα. Μετά το πρώτο βιβλίο του, η "βιβλιοαγορά του" κατάντησε να είναι σαν τα Άρλεκιν. Και οι αναγνώστες κι οι αναγνώστριές του άνθρωποι που, ενώ αναζητούν λίγο εκκλησιαστικό και θεολογικό λόγο, δυστυχώς τον βρίσκουν σε ιστοριούλες με τίτλους σαν το: Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό, κ.λπ.

Προσωπική παράκληση προς τον παπα-Λίβυο: παπα-Χαράλαμπε, αν αγαπάς την Εκκλησία, εδώ και τώρα, δώσε ένα τέλος στις ιστοριούλες σου... Ένας αναγνώστης σου που δεν έχει f/b, αλλά έχω διαβάσει όλα τα βιβλία σου· καταλήγω στο εξής απλό συμπέρασμα: η χριστιανική πίστη δεν γίνεται να είναι ιδιωτική υπόθεση. Το blog σου και πολλά από τα γραφόμενά σου σ' αυτό, συνοδευεμένα από σχόλια αναγνωστών/τριών σου, πέφτουν στην παγίδα τού νεοευσεβισμού που καλά ανθεί στη σημερινή Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Γράφετε πολλά χωρίς τεκμηρίωση.

Καλό θα ήταν να βρείτε κάποιο δικηγόρο για ό,τι πιθανώς προκύψει.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή να καταφέρεστε εναντίον ανθρώπων που ενισχύουν την πίστη μας!

Ανώνυμος είπε...

Αν και διαφωνώ με τη γενικότερη γραμμή του παρόντος ιστολογίου, εν τούτοις συμφωνώ με την προσέγγιση του κ. Ανδριόπουλου, ο οποίος πολύ καλά πράττει και αγνοεί τα κοάσματα και τις φωνασκίες των προσωπολατρών οπαδών (εκεί καταντήσαμε) των π. Λίβυου και του Κονάνου, του οποίου ο αυτοαποσχηματισμός,κάποιους πιστούς, που παρακολουθούσαν τα όσα προβληματικά κατά καιρούς διεκήρυσσε, καθώς και το γενικότερο στυλ που εξέπεμπε, αποτέλεσε φυσική κατάληξη και ουδόλως τους ξένισε.

Related Posts with Thumbnails