Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΛΩΣ ...ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος πήγε... γυρεύοντας, προσπαθώντας να σύρει την Διαρκή Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην "δικαίωση" του αφορισμού που αυτός επέβαλε στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. 
Η απάντηση που πήρε - και ο ίδιος δημοσιοποίησε - ήταν ότι "πάσα απόφασις περί αφορισμού μέλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εξεδόθη υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατος και ανίσχυρος".
Φυσικά αυτή η απάντηση εξόργισε τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος έγραψε τα μύρια όσα στο προσωπικό του ιστολόγιο. 
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τι φρονεί ο Αμβρόσιος, αλλά το αν η Συνοδική αυτή θέση "δεσμεύει" κάπως τον τάχα και διάδοχό του Ιερώνυμο. 
Γιατί ο Σεβ. Ιερώνυμος είναι μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και κανονικά πρέπει να κάνει πράξη την θέση της Συνόδου, δηλ. να θεωρεί τον αφορισμό που επέβαλε ο προκάτοχός του "ανυπόστατο και ανίσχυρο". 
Τολμάει, όμως, να κάνει κάτι τέτοιο όταν η σκιά του προκατόχου του πέφτει βαριά πάνω του; 
Πάντως η Σύνοδος δεν τόλμησε, όπως θα 'πρεπε, να καταδικάσει κατηγορηματικά και απερίφραστα τον ίδιο τον Αμβρόσιο και την πράξη του. Αρκέστηκε στις γενικολογίες. Όταν ο Αμβρόσιος με τα καμώματα του εκθέτει ολόκληρη την Εκκλησία χρόνια τώρα. 
Έτσι, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος θα συνεχίζει ανενόχλητος το παιχνιδάκι του - αυτό του διασυρμού της Εκκλησίας - λόγω πλήρους παραδόσεώς του στην τρισαγαπημένη του δημοσιότητα!
Ποιος ξέρει τι άλλο θα σκαρφιστεί για χάρη της και προς αυτοδικαίωσίν του, βεβαίως βεβαίως! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails