Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΧΙΟΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΨΑΛΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗ ΧΙΟ


4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ 
26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2020 - Χίος 
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθερία Λυκοπάντη 
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Καλογεράς 
Τρίτη 28 Ιουλίου 
ΧΙΟΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΨΑΛΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ, ώρα: 21:00 – «Περιβόλι» 
Η Χίος ανέκαθεν ήταν περιώνυμη για την ψαλτική της παράδοση, σύστοιχη και ομογάλακτη με αυτή της Κωνσταντινουπόλεως σε μία σχέση κόρης προς τη Μητέρα της, τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Τον 19ο αιώνα και καθ’ όλη τη διάρκειά του, αναδύεται μια χορεία χίων ψαλτών μελοποιών. Ως μαθητές των Τριών Διδασκάλων, που οργάνωσαν και καθιέρωσαν τη Νέα Μέθοδο της Μουσικής Σημειογραφίας, επιστρέφουν στη Χίο και διαπρέπουν στα αναλόγια και τη διδασκαλία της Ψαλτικής, διατηρώντας ανοικτά τα δίκτυα επικοινωνίας με τα πολιτισμικά κέντρα της εποχής, την Κωνσταντινούπολη, την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, την Αθωνική πολιτεία και άλλα. Παράλληλα, αξιοποίησαν και ένα μεγάλο κεφάλαιο, τους σύγχρονους με αυτούς χίους υμνογράφους. Συνθέτουν-μελοποιούν νεότευκτους ύμνους, αποδεικνύοντας ότι στην ιστορία της Χίου, η σύζευξη λόγου και μέλους είναι διαχρονική. 
Την Τρίτη 28 Ιουλίου και ώρα 21.00 στο «Περιβόλι», δύο ομιλητές με ισάριθμες εισηγήσεις θα παρουσιάσουν πτυχές του σπάνιου αυτού υλικού, ενώ καλλίφωνοι ψάλτες, οφφικιάλιοι της ΜτΧΕ, και Πρωτοψάλτες της Νήσου και αλλού, θα ερμηνεύσουν μονωδιακά ένα μικρό μέρος από την άγνωστη μελουργική παραγωγή του 19ου αιώνα στη Χίο. 
Παρουσιάζουν:
Μιχάλης Στρουμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας, της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης 
Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Θεολόγος, Μουσικός. 
Συμμετέχουν Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε., Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι, οι οποίοι θα αποδώσουν μονωδιακά πρωτότυπες και άγνωστες συνθέσεις Χίων Πρωτοψαλτών του 19ου αιώνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails