Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος τέλεσε, λέει η είδηση, την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου του π. Αριστοτέλους Κωστοπούλου, στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς. 
Την χειροτονία τέλεσε κατά τα εν Ελλάδι ισχύοντα, δηλαδή εμφάνισε τον χειροτονούμενο ενώπιον του λαού για το «Άξιος». 
Είναι γνωστό ότι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η χειροτονία τελείται εξ ολοκλήρου εντός του ιερού βήματος και ενώπιον της Αγίας Τραπέζης. Μία τάξη που ακολουθεί και το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, κατ’ επίδρασιν του Οικουμενικού. Στην Ελλάδα, όμως, το «Άξιος» και η ένδυση των αμφίων γίνεται ενώπιον του λαού, πανηγυρικώ τω τρόπω, ας πούμε… 
Στην συγκεκριμένη, όμως, χειροτονία είδαμε κάτι το απολύτως καινοφανές και απαράδεκτο. 
Σε μία φωτογραφία, η οποία δημοσιεύεται στο site της Μητροπόλεως, μία νέα κοπέλα – άραγε η πρεσβυτέρα; - κομίζει την ιερατική ζώνη για να την ενδυθεί ο νέος πρεσβύτερος. Και σε μία άλλη φωτογραφία ένας νεαρός λαϊκός, μαζί με κάποιον ρασοφορούντα, επίσης λαϊκό – δηλ. ντουέτο – δίνουν το φαιλόνιο στον χειροτονηθέντα, υψώνοντάς το, του μητροπολίτου μειδιώντος!
Τα ιερά άμφια στις χειροτονίες δίνει μόνο ο Αρχιερεύς και κανείς άλλος! Σε όλα τα Τυπικά, αρχαία και νεώτερα, μόνον ο Επίσκοπος ενδύει τον χειροτονούμενο: «…ἐνδύει αὐτὸν… καὶ ζώννυσιν αὐτὸν… καὶ φορεῖ αὐτὸν τὸ φαιλόνιον… καὶ πάλιν λέγει ἐνεδύθη ὁ δοῦλος τοῦ Θεοῦ ὁ δεῖνα τὴν στολήν τῆς ἱερωσύνης…». 
Ο μητροπολίτης Ν. Κρήνης Ιουστίνος εισάγοντας τους λαϊκούς στην διαδικασία της χειροτονίας, μάλλον διακωμωδεί το μυστήριο. 
Ας ελπίσουμε πως δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κραυγαλέα λειτουργική παρατυπία.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλεος άγιε Καλαμαριάς!

Ναρσής Σαμπαζιώτης είπε...

Δόξα τω Θεώ να λέμε που δεν έδωσε τα επιμάνικα κανένα Λαμπραντόρ.

Ανώνυμος είπε...

Επίσκοποι εκκλησιαστικά αναλφάβητοι!

Related Posts with Thumbnails