Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (ΦΩΤΟ)


Απόψε, 2 Νοεμβρίου 2016, στα 105α γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη και είκοσι χρόνια από τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η παρουσίαση της πεντάγλωσσης ανθολογίας «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. 
Για την πρωτότυπη - και για τα διεθνή δεδομένα - έκδοση, μίλησαν οι: Άγγελος Δεληβοριάς, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Γιώργος Κουρουπός, Χρυσή Καρύδη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τον Τάση Χριστογιαννόπουλο και την Θεοδώρα Μπάκα, ενδεικτικά τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού από την εργασία του στην ποίηση του Ελύτη. 
Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία μιας τέτοιας έκδοσης στους χαλεπούς καιρούς μας.


Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος: 
«Τούτες τις ώρες που ένα λυκόφως παρακμής πλησιάζει, απειλώντας μ’ ένα σκοτάδι βαρβαρότητας την Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας πολύ πέρα από τα όρια της Χώρας μας, ο Οδυσσέας Ελύτης γίνεται, περισσότερο παρά ποτέ, παγκόσμια επίκαιρος κι ένας από εκείνους στους οποίους δικαίως απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Κι αναφέρομαι ιδίως στον Οδυσσέα Ελύτη του Φωτός, εκείνον που λίγο ακόμη και θα είχε αφήσει πίσω του έναν ύμνο για το Φως μ’ επίκεντρο το Αιγαίο, το πέλαγος που φιλοξένησε στη Δήλο τον θεό του Φωτός, τον Απόλλωνα. Σταχυολογώ, από τις αναρίθμητες αναφορές του Οδυσσέα Ελύτη για το Φως, μόνο τις σκέψεις του από το δοκίμιό του “Πρώτα-πρώτα η Ποίηση”, στα “Ανοιχτά Χαρτιά”. Με τις σκέψεις αυτές ο Οδυσσέας Ελύτης οριοθετεί την αρχή της Ποίησης. Και την τοποθετεί “εκεί που ο Ήλιος κι ο Άδης αγγίζονται. Η ατελεύτητη φορά προς το φως το Φυσικό, που είναι ο Λόγος, και το φως το Άκτιστον, που είναι ο Θεός”» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος. 
«Κάπως έτσι ο Οδυσσέας Ελύτης προσεγγίζει την αρχή του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου: “Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο Λόγος». Ο Λόγος με την έννοια της πραγματικής Σοφίας, την οποία ο Οδυσσέας Ελύτης υπηρέτησε διακριτικά μα ολόψυχα, ως το τέλος της βιωτής του”» πρόσθεσε.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. 


«Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη, από τις εκδόσεις Ίκαρος, αποτελεί μια ανθολογία, όπου ο λυρισμός, η τόλμη και η εκφραστική δύναμη της γραφής τού ποιητή συνδυάζονται με το χρώμα των εικαστικών του έργων και τις πρωτότυπες μελοποιήσεις ποιημάτων του από τον Γιώργο Κουρουπό. Όλα τα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά). Ποιήματα απ’ όλες τις περιόδους της γραφής του Οδυσσέα Ελύτη, αποσπάσματα από τον πεζό του λόγο –για τη σημασία της τέχνης, για τη διαμόρφωση της ποιητικής του– παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφίες και εικαστικά του (σχέδια, τέμπερες, συνεικόνες, χειρόγραφα). Η έκδοση περιλαμβάνει 2 CD με όλα τα κείμενα του βιβλίου, άλλα ως απαγγελία και άλλα μελοποιημένα σε σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού. 
Η επιλογή, σύνθεση των κειμένων και ο σχεδιασμός έκδοσης έγινε από την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank.

Ο Γιώργος Κουρουπός ανάμεσα στις τρεις κύριες μεταφράστριες της Ανθολογίας. Από αριστερά:
Beatrice Connoly (γαλλικά), Paola Maria Minucci (ιταλικά) και Νίνα Αγγελίδη (ισπανικά) 
Σπύρος Σακκάς, Δώρα Μπάκα, Θανάσης Αποστολόπουλος


Δείτε και την σχετική ανάρτηση της Ιδιωτικής Οδού: 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ: Ο ΕΛΥΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails