Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑ ΤΩΝ "ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσανατολίζεται στο να θέσει σε ακοινωνησία – προφανώς μονομερώς - ιεράρχες και κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα βάλλουν τόσο εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των αποφάσεών της, όσο και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου γενικώς, κι ας διατείνονται ότι τάχα «σέβονται τον θεσμό». 
Θα ήταν ευχής έργο να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Με δεδομένο το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος για εσωτερικούς λόγους δεν μπορεί να προβεί στην επιβολή επιτιμίων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να το πράξει – με το επιτίμιο της ακοινωνησίας - για να διαχωρίσει εντελώς την θέση του από αυτές τις έξαλλες και αλλοπρόσαλλες φωνές, οι οποίες εκθέτουν συλλήβδην την Εκκλησία και διεθνώς. 
Κάποιος κύριος από τον Καναδά δημοσίευσε στο διαδίκτυο κείμενο και μεταξύ των άλλων εκφράζει την απορία του πώς ένας θεολόγος – εννοεί την ελαχιστότητά μου – τόλμησε να γράψει για επιτίμια αφορώντα σε «αγωνιστές της Ορθοδοξίας». Προφανώς δεν κατανοεί τη διαφορά. Αυτοί που για εκείνον είναι «αγωνιστές», για μένα – και όχι μόνο – είναι δυσφημιστές! Οι Πειραιώτες, Καλαβρύτων, Ζήσηδες, Γκοτσόπουλοι, Χιρς, Κωστόπουλοι και οι συν αυτοίς, είναι υπεύθυνοι για το ότι δυσφημείται σήμερα η Ορθοδοξία «τοις έθνεσι». 
Επίσης, η θεολογία τους δεν έχει σχέση – κι ας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το αντίθετο – με την ουσία της Ορθόδοξης Θεολογίας, και γι’ αυτό είναι πλέον επιτακτική ανάγκη το Οικουμενικό Πατριαρχείο να διαχωρίσει με κατηγορηματικό τρόπο την θέση του από τους εν λόγω «αγωνιστές». 
Θα είναι μία πράξη πνευματικότητος, που θα δίνει και στην κοινωνία το μήνυμα ότι η Ορθοδοξία αποστρέφεται τον φανατισμό και δεν είναι «κλαμπ σεσωσμένων» ή «αγωνιστών», αλλά ελπίδα και αγάπη. 

6 σχόλια:

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

H αλήθεια είναι πως το μήνυμα είναι κάπως σκληρό, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά...γιατί οι ΥΠΕΡΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ, βρίσκονται σε κατάσταση αντιοικουμενιστικού παραληρήματος!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ---Ε.Μ

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

...και κάτι ακόμη που λησμόνησα να γράψω: απλά ελλοχεύει ο μέγας κίνδυνος της ηρωποίησης των βλ..... ων φονταμενταλιστών!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ «ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ»; ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ Ή ΟΧΙ; ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΝ ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ.
ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ -ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΑΦΗ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΘΕΣΗ- ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ Ή ΟΧΙ ΟΥΤΕ ΑΝ ΚΑΝΑΝΕ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ Η΄ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΟΥΤΕ ΤΟ ΈΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΟ… ΟΛΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΗΡΥΤΤΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ!! ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ! ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΠΟΙΜΕΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ… ΤΑ ΡΙΞΑΝΕ ΟΛΑ ΣΤΟ … ΜΕΛΛΟΝ. ΚΑΝΤΕ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ! ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΣΚΟΤΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΚΡΗ. ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΑ! ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΓΥΡΝΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑ ΤΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ … ΜΕΛΛΟΝ … ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙ; ΜΗΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΑΝ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΟ ΧΟΥΖΟΥΡΙ ΕΝΩ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΚΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ Π.Σ.Ε. ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΠΟΔΩ... ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΞΙΩΝΕ Η΄ΑΠΑΞΙΩΝΕ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΛΕΓΑΝ ΤΟ ΝΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥ ΟΥ ΕΙΤΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΕΙΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ.
ΥΓ: ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ -ΟΠΟΥ ΤΟ ΑΠΑΥΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ ...

Ανώνυμος είπε...

Και πολύ άργησε το Πατριαρχείο..

Ανώνυμος είπε...

Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δεν ξέρω αν είναι αυτό σωστό μετρό, διότι μπορεί να επιτευχθούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα! Δηλαδή να τους φορεθεί, από κάποιους, και το "φωτοστέφανο" του "μάρτυρα" από πάνω! Αυτό που πρέπει να γίνει, επειγόντως, είναι να ξεκαθαριστεί ποια είναι η ουσία της ορθόδοξης θεολογίας και η αντιδιαστολή αυτής απέναντι στα παραληρήματα των "ζηλωτών". Τα κατασταλτικά μέτρα σπανίως βγαίνουν σε καλό..

Related Posts with Thumbnails