Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΜΕΝΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Αντιπατριαρχικό Πατρινό μένος εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου 
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψιν ότι στην Πάτρα ανθεί και φέρει κι άλλο το αντιπατριαρχικό μένος, δηλαδή ο συστηματικός πόλεμος εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πρωτεργάτες τους κληρικούς της Μητροπόλεως Πατρών Κύριλλο Κωστόπουλο και Αναστάσιο Γκοτσόπουλο.
Βέβαια γενικότερα στην Πάτρα το κλίμα είναι αντιπατριαρχικό μεταξύ των τάχα και θρησκευομένων. Φωτεινή εξαίρεση ο Αρχιμ. Π. Βασίλειος Μπακογιάννης, ο οποίος με πρόσφατη αρθρογραφία του άρθρωσε ένα νηφάλιο και εκκλησιολογικό λόγο για την μέλλουσα να συνέλθει στην Κρήτη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. 
Όμως, οι αυτόκλητοι αμύντορες της πίστεως έχουν βαλθεί να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να διαβάλλουν στον λαό την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Έτσι, ο κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος προσκάλεσε τον ομόφρονά του κληρικό Πέτρο Χιρς, ο οποίος και μίλησε στην Διακίδειο Σχολή Λαού εναντίον της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο κληρικός Πέτρος Χιρς στον πρόλογο της ομιλίας του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος του έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση της ομιλίας. Είπε επί λέξει: «Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών για την ευγένεια και την καλοσύνη να μου παράσχει την κανονική άδεια να απευθυνθώ στην αγάπη σας για το σημαντικότατο αυτό θέμα τής Πανορθοδόξου Συνόδου.» 
Εκδήλωση υπέρ της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, η οποία είναι Πανορθόδοξος απόφασις, έχει γίνει στην Μητρόπολη Πατρών; Όχι, φυσικά. Και δε νομίζω ότι πρόκειται να γίνει. 
ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ 
Πάνω στην ώρα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαθανασόπουλος δημοσίευσε στο διαδίκτυο κείμενο με τίτλο: « Η Ορθοδοξία, το Φανάρι και ο Καζαντζάκης», δια του οποίου μέμφεται την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την διοργάνωση του πρόσφατου συνεδρίου με θέμα: «Ορθοδοξία και Λογοτεχνία». 
Το άγχος του Γ. Παπαθανασόπουλου είναι μήπως ..ανθίσει μια «καζαντζάκια Ορθοδοξία», επειδή στο συνέδριο έγινε αναφορά και στη σχέση του συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη με την Εκκλησία. 
Και καταλήγει – κάπως …απειλητικά – ο αρθρογράφος: « Ἐπειδὴ στὸ κλίμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου οὐδὲν τελεῖται, γράφεται ἢ λέγεται χωρὶς τὴν εὐλογία τοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εἶναι τεράστια ἡ προσωπική του ἱστορικὴ εὐθύνη γιὰ τὴν προώθηση τῆς «καζαντζάκιας Ὀρθοδοξίας». Ἂν ἐπιχειρήσει νὰ τὴν προωθήσει νὰ εἶναι βέβαιος ὅτι οἱ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοὶ θὰ παραμείνουν πιστοὶ φύλακες ὅσων ἔμαθαν καὶ πιστώθηκαν.» 
Και φυσικά αμέσως έσπευσε, ως πιστός φύλαξ, ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Τιμόθεος Παπασταύρου να αναδημοσιεύσει στο ιστολόγιό του το κείμενο του Γ. Παπαθανασόπουλου, βάζοντας ως υπέρτιτλο: "ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ" ΜΑΛΛΟΝ ... ΚΑΠΟΙΟΙ "ΠΟΙΜΕΝΕΣ" ΣΑΝ ΤΟΝ κ. ΑΝΔΡΕΑ (ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ)!!! 
«Θιγόμενος» (;) από κάποια φράση του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, καθηγητού στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., ο Πατρινός κληρικός δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον ιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης «γκρίζο λύκο» και ποιμένα εντός εισαγωγικών. 
Εύχομαι οι εν λόγω κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών να συνεχίσουν με την ίδια ζέση την πολεμική τους κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε όλα τα επίπεδα, γιατί μόνον έτσι θα "δικαιώνουν" την ύπαρξή τους πάνω στη γη και φαίνεται πως είναι ο μοναδικός τρόπος που τους απέμεινε μήπως και γλιτώσουν τα ψυχοφάρμακα…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ Π ΠΕΤΡΟΥ
ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙ ΥΠΑΓΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, ενώ υπάρχει ένα τέτοιο εχθρικό κλίμα στην Πάτρα, το Φανάρι βοηθιέται νομίζω αρκετά από έναν Πατρινό! Συνέχισε δυναμικά!

Α.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Καζαντζάκης πέθανε, κανένας δεν ασχολείται πλέον με αυτόν και τα έργα του, παρά μόνο με μερικά αποσπάσματα που όντως αξίζουν. Κι εμείς καθόμαστε να ασχολούμαστε με φαντάσματα... του παρελθόντος!

Πάντως, αν ο Καζαντζάκης αισθανόταν απέχθεια (όπως λένε) για τους δεσποτάδες, πλέον δε μου κάνει εντύπωση ούτε με παραξενεύει.

Υ.Γ.: Πόσο κομπλεξικός παίζει να είναι αυτός ο «δημοσιογράφος»; Και τι ακριβώς εννοεί ως «καζαντζάκεια Ορθοδοξία»;

Τελικά τόσο ηλίθιοι και απαίδευτοι είμαστε;

Ανώνυμος είπε...

Κοιτάξτε... ο μακαριστός Πατρών Νικόδημος είχε σχολιάσει, ως πρώην, ότι "δεν είναι υποχρεωτικό διά τον Μητροπολίτην να γνωρίζει να ψάλλει...". Στις μέρες μας φαίνεται ότι τούτο έχει επεκταθεί και στη γνώση της Θεολογίας, Εκκλησιολογίας, κλπ.. οπότε πολλά πρέπει να περιμένουμε ότι θα δούμε ή θα ακούσουμε...!

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χίρς είναι κληρικός της Μητροποόλεως Ιερισσού. Προήλυτος από τον Αγγλικανισμό, ο οποίος αφού πέρασε για ένα διάστημα από την Ρωμαιοκαθολκή Εκκλησία, κατέληξε στο Πατιαρχείο Αντιοχείας. Και όπως κάθε προσήλυτος είναι ... "βασιλικότερος του βασιλέως". Μεγάλος βραχνάς οι προσήλυτοι. Κυρίως στο χώρο της λεγόμενης Διασποράς.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΕΚΡΑΚΤΕΣ "ΣΕΣΩΣΜΕΝΟΙ' ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ??
Γ.ΚΥΔΩΝΙΕΥΣ

Related Posts with Thumbnails