Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ "ΑΛΗΘΩΣ" ΤΟΥ ΜΠΑΝΑΤΟΥ


Ζωγραφιά του 12χρονου Βασίλη με αφορμή την εκδήλωση του Αληθώς για τις μεταμοσχεύσεις

Το καλύτερο από τα τελευταία ποιήματα του φίλου ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια είναι το “Αληθώς”!
Δεν πρόκειται για τη συνήθη μορφή του ποιήματος αλλά για ένα Κέντρο Λόγου της ενορίας του Μπανάτου, όπου εφημερεύει αείποτε ο π. Π.Κ.
Μεσούσης της κρίσεως ο ποιητής ιερέας εποίησε εκ του μηδενός μια κυψέλη κοινωνίας και πολιτισμού στο ζακυνθινό κάμπο, της οποίας μεταλαμβάνουμε και οι εκτός μέσω διαδικτύου, ήτοι μέσω των ιστολογίων που διατηρεί ο π. Π.Κ., άλλες κυψέλες αειφορίας και ευφορίας.
Οργανώνοντας, λοιπόν, συνάξεις την προηγούμενη χρονιά, ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά πάντοτε υψηλού επιπέδου, ο π. Π.Κ. και οι συνεργάτες του υπηρέτησαν το λόγο, τη μουσική, την τοπική παράδοση, την τέχνη, φανέρωσαν όψεις της εκκλησιαστικής ζωής, πρόβαλαν εκφάνσεις της επιστήμης που αγγίζουν άμεσα τον σύγχρονο άνθρωπο.
Το Αληθώς αποτελεί την απόλυτη έκφραση του εθελοντισμού. Ό,τι έγινε έγινε από τη φιλοτιμία και την αγάπη των διοργανωτών και των συμμετεχόντων στις δράσεις του. Και επειδή το Αληθώς είχε αλήθεια - γιατί δεν υπήρξε για να υπηρετήσει ίχνος σκοπιμότητας – καρποφόρησε σ' ένα μικρό τόπο, σε μια γωνιά της Ελλάδας, αληθεύοντας τον βίο των ανθρώπων που στάθηκαν κοινωνοί της αυθεντικότητάς του.
Σημαντικό συστατικό του η πρωτοτυπία σε πολλά επίπεδα, αλλά και η δημιουργία που προκάλεσε. Ξεχωρίζω τον πίνακα του Διονύση Πάλμα για τον Ελύτη, τις αφίσες του Ιωάννη – Πορφύριου Καποδίστρια για όλες τις δράσεις, τις συγκινητικές ζωγραφιές μικρών παιδιών για τις μεταμοσχεύσεις.
Εύχομαι το Αληθώς να φέρει κι άλλο την επόμενη χρονιά. Στους εγγύς και τους μακράν. 
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

Αντώνης ΧΡΟΝΙΚΩΝ είπε...

ο παπαΠαναγιώτης λειτουργεί και μετά την λειτουργία

Related Posts with Thumbnails