Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: ΕΝΝΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Toυ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ  ΒΙΚΕΤΟΥ
Τα διακόσια έξι από τα καλύτερα εκθέματα του αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας παρουσιάζονται στην άρτια έκδοση του διεθνούς φήμης αρχαιολόγου δόκτορα Βάσου Καραγιώργη, η οποία έχει τίτλο «Ancient Cuprus nine thousands years of culture» (Αρχαία Κύπρος, εννιά χιλιάδες χρόνια πολιτισμού).
Το βιβλίο κυκλοφόρησε με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη από τον εκδοτικό οίκο «Εν τύποις».
Η διευθύντριά του Βούλα Κόκκινου χαρακτήρισε τον καθηγητή ως «έξυπνο, συστηματικό και ακούραστο εργάτη της κυπριακής αρχαιολογίας, που δεν παρέμεινε στα στενά γεωγραφικά πλαίσια της Κύπρου, αλλά έγινε άξιος πρεσβευτής, καλύτερος και από πολλούς πολιτικούς, στο εξωτερικό». 


«Ορμώμενος, παιδί ακόμη, από τη γενέτειρα του, το Τρίκωμο, 16 χρόνων, συγκινείται από τη Σαλαμίνα που έμελλε ως αρχαιολόγος να ανασκάψει και να πάρει χαρά απερίγραπτη, αλλά και λύπη πολλή, αφού δεν μπορεί μετά τη βάναυση τουρκική εισβολή του 1974 να επισκεφθεί ελεύθερα και να συνεχίσει τις έρευνές του» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κόκκινου.
Το βιβλίο παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή, η οποία το χαρακτήρισε «πραγματικό δώρο και προσφορά στην πατρίδα μας από έναν ακούραστο σκαπανέα της επιστήμης -για να χρησιμοποιήσω τον όρο στην κυριολεξία του- τον δρα Βάσο Καραγιώργη και το Ίδρυμα Λεβέντη που έχει προσφέρει, και συνεχίζει να το πράττει για τόσα πολλά χρόνια, στον πολιτισμό γενικά και στον ελληνικό πολιτισμό ειδικότερα».
Τον ουσιαστικό αυτόν ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στην αρχαιότητα μπορεί θαυμάσια, σημείωσε η κ. Μαρκουλλή, να τον διαδραματίσει και σήμερα, και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να διαφωτίσουμε σωστά τους Ευρωπαίους εταίρους για τις βαθιές αυτές ρίζες του πολιτισμού που εκτείνονται αρκετές χιλιετηρίδες μέσα στον χρόνο. Είναι σημαντικό επίσης να τους διαφωτίσουμε για το πώς άνθισε στο νησί μας από το 1200 π.Χ. ως σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός και πώς έχει επικρατήσει και διατηρηθεί μέσα στους αιώνες η ελληνική γλώσσα. 


Η Κύπρος, ανέφερε σε άλλο σημείο, διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της και εργάζεται προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση, λόγω και της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στον τομέα της ενέργειας και των θαλάσσιων υποθέσεων.
Δυστυχώς όμως, επισήμανε, «υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως η Τουρκία, η οποία διατηρεί και προωθεί αναχρονιστικές επεκτατικές πολιτικές και συμπεριφορές σε βάρος των γειτόνων της».
«Εχουμε περγαμηνές πολιτιστικής προσφοράς και αυτές θα πρέπει να επιδείξουμε, με τρόπο πειστικό, χωρίς ακραίους συναισθηματισμούς και συνθηματολογίες» υπογράμισε ο κ. Καραγιώργης.


Φωτογραφίες:
- Δίχρωμη κανάτα 
- Χάλκινος ή μπρούτζινος  αμφορέας που στέκεται σε τριπόδι από σίδηρο
- Ζεύγος από χρυσά σκουλαρίκια
- Χάλκινο άγαλμα του Σεπτίμιου Σεβήρου πάνω σε πέτρινη βάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails