Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ


Διαβάστε στην Ιδιωτική Οδό, αγαπητοί συνοδίτες, ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής.
- Το Δοξαστικό της Πεντηκοστής ενός μαθητή! 

Το περίφημο Δοξαστικό της Πεντηκοστής "Δεύτε λαοί...", σε ήχο πλ. δ' , μελοποιημένο από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο. Τονίστηκε από τον μαθητή Νικόλαο Βαλληνδρά, κατά την διάρκεια μιας σχολικής διδακτικής ώρας! Το μέλος έχει ιδιαίτερη αξία, δεδομένου ότι ο μαθητής Νικόλαος έχει ως πρότυπό του την αντίστοιχη μελοποίηση του ύμνου από τον Νικόλαο πρωτοψάλτη Σμύρνης...
Ορατόριο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου: Πύρινες Γλώσσες, για μέτζο σοπράνο, βαρύτονο, τενόρο, μεικτή χορωδία και ορχήστρα (1964). Ο Χρήστου, βασιζόμενος σε κείμενα της Γραφής, αναπαριστά με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την εναγώνια προσμονή των μαθητών πριν από την Πεντηκοστή, που αντιστοιχεί στο ανεπανάληπτο δραματικό κορύφωμα του έργου. Η στιγμή της επελεύσεως του Αγίου Πνεύματος αντιμετωπίζεται από τον συνθέτη "καθάπερ φερομένης πνοής βιαίας". Το έργο κλείνει θριαμβικά με τον ύμνο: "Φως ο Πατήρ, φως ο Λόγος, φως και το Άγιον Πνεύμα...".
- Για τις Πύρινες Γλώσσες του Γιάννη Χρήστου 

Η μαρτυρία του συνθέτη Στέφανου Βασιλειάδη για τη σχέση του Γ. Χρήστου με την θρησκεία και τη μεταφυσική
- Tη μέρα της Πεντηκοστής 

Το τραγούδι από την Ιθαγένεια του Γ. Μαρκόπουλου σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη.
Η ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι για τον περίφημο ρώσο αγιογράφο του 15ου αιώνα Αντρέι Ρουμπλιόφ, τελειώνει με την εικόνα της Αγίας Τριάδας του Ρουμπλιώφ - σύμβολο, θα λέγαμε, της Ρωσικής Ορθοδοξίας - η οποία από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη καθώς κλείνει η ταινία. Και νιώθεις ένα θάμβος, καθώς το πλάνο του Ταρκόφσκι σε συνέχει κυριολεκτικά, έτσι που να νομίζεις ότι είσαι ο τέταρτος της Τριάδας!

Στο Φως Φαναρίου δείτε την γιορτή της Πεντηκοστής στο Φανάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails