Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΑΝΘΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ "ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ"


Το 89ο τεύχος του κυπριακού λογοτεχνικού περιοδικού Ακτή (Χειμώνας 2011) είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, για τον οποίον γράφουν σημαντικοί δοκιμιογράφοι. 
Στο 16σέλιδο ποιητικό ένθετο του περιοδικού, με τίτλο ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ, ανθολογείται ο παμφίλτατος ποιητής π. Παναγιώτης Καποδίστριας, από τον συγγραφέα Διονύση Μουσμούτη. Ο έμπειρος ανθολόγος, μετά το εκτενές βιοεργογραφικό κείμενο του π. Π. Κ., προτείνει 24 ποιήματα του ιερέα ποιητή, αντιπροσωπευτικά της τριαντάχρονης πορείας του στην Ελληνική Ποίηση. Η ανθολόγηση γίνεται από τη συγκεντρωτική έκδοση Καμένες Πεταλούδες, εκδ. Αντ. Σταμούλη 2010). Τα ζωγραφικά έργα, που κοσμούν το ένθετο είναι του Μιχάλη Μιχαήλ, ενώ την επιμέλεια είχε ο Γιώργος Κ. Μύαρης.
Ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας νομίζουμε πως έχει θέση στο Ελληνομουσείον της Ακτής, όχι μόνο για τον υψηλό έλληνα λόγο του, αλλά και για την γνήσια ελληνικότητα της ποίησής του, που γι' αυτό καθίσταται οικουμενική. Λόγος εν σπέρματι... Ό,τι πρέπει για να καταλάβεις ότι "ανακατανομή τού Τίποτα η ζωή...".
Η Ιδιωτική Οδός μνημονεύει Παναγιώτη Καποδίστρια για τα "ελκόμενα στη λάμψη" ποιήματά του, ήτοι για μια Ποίηση που είναι "άγγελος με φύλο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails