Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Δ.Ι.Σ. ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ: Μακρυά από την παρασυναγωγή του Αρτεμίου


Επιτέλους η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ελάλησε περί του καθηρημένου Επισκόπου Αρτεμίου της Σερβικής Εκκλησίας.

Με την υπ. αρ. 2913 Εγκύκλιό της προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος γνωστοποιεί τις θέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας επί του θέματος, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε σχετική επιστολή προς την Δ.Ι.Σ. του Πατριάρχου των Σέρβων Ειρηναίου και εν κατακλείδι μεταφέρει την παράκληση του Πατριάρχου να μη τυγχάνουν ανταποκρίσεως από τους Επισκόπους οι προκλητικές ενέργειες του Αρτεμίου και των ομοίων του:

Ταῦτα πάντα γνωρίζων τῇ Ἁγιωτάτῃ Ἐκκλησίᾳ τῆς Ἑλλάδος ὁ Μακαριώτατος Πατριάρχης τῶν Σέρβων κ. Εἰρηναῖος παρακαλεῖ, ἵνα μὴ εὑρίσκωσιν ἀνταπόκρισιν αἱ ἀνυπόστατοι αἰτιάσεις καὶ συκοφαντίαι τῆς παρασυναγωγῆς τοῦ ἀποσχηματισθέντος Ἀρτεμίου, ἀναπτυσούσης πυρετώδη προπαγανδιστικὴ δραστηριότητα ἐν Σερβίᾳ, Ρωσία καὶ Ἑλλάδι, κατὰ τῆς Ἱεραρχίας τῆς Σερβικῆς Ἐκκλησίας, τοῦ Πατριάρχου τῶν Σέρβων προσωπικῶς καὶ πολλῶν ἄλλων Ὀρθοδόξων Ἱεραρχῶν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την Εγκύκλιο αυτή της Δ.Ι.Σ. υπογράφει, ως Συνοδικός, και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ του Αρτεμίου.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος σημειώνει ότι και στη Ρωσία έχει απήχηση η "αντιοικουμενιστική" - και όχι μόνο - προπαγάνδα του καθηρημένου Αρτεμίου.

Εύλογον, αφού κι εκεί έχουμε θλιβερά φαινόμενα αποτείχισης, όπως πρόσφατα τριών ιερέων. Την περίπτωσή τους ανατέμνει σοφά ο Theodor Petrov σε σχετικό άρθρο του στην Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων amen.gr και διαπιστώνει εύστοχα:

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις των διαφόρων «γνησίων» Ορθοδόξων υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής: ο φόβος του διαλόγου, η «αγοραφοβία», η επίμονη και στείρα άρνηση της διαφορετικότητας, του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι η Ορθοδοξία στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να αρνείται το διάλογο στο όνομα κάποιων διεστραμμένων αντιλήψεων για την ίδια την ουσία του Χριστιανισμού. Τα εσωτερικά προβλήματα που δημιουργεί η νέα «ποιμαντική της εξουσίας» πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή ενός διαλόγου Κοινωνίας και Εκκλησίας και όχι νέων διασπάσεων ή αρνήσεως του διαλόγου με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Οι αστείες κατηγορίες των τριών κληρικών ότι ο διάλογος με την Καθολική Εκκλησία έχει σκοπό την ένωση με το Βατικανό ή ότι η συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποτελεί συμμετοχή στην αίρεση, έχουν μοναδικό σκοπό τη μετατροπή της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε μια περιφερειακή, «γραφική» θρησκευτική ομάδα χωρίς παρελθόν, εφόσον αποσπάται από την παγκόσμια ιστορία του Χριστιανισμού, και επομένως χωρίς μέλλον.

Υ.Γ. Αλήθεια, ο ένθερμος υποστηρικτής του Αρτεμίου, κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιος Γκοτσόπουλος θα συμμορφωθεί, άραγε, με την Συνοδική Εγκύκλιο ή θα ακολουθήσει την της αποτειχίσεως οδόν; Η αυτή απορία ισχύει και για αρκετούς ακόμα κληρικούς της Ελλαδικής Εκκλησίας που έσπευσαν ακόμα και να υπογράψουν κείμενο υπέρ του καθηρημένου Επισκόπου, παρεμβαίνοντας ωμά στα εσωτερικά της Σερβικής Εκκλησίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και διά το αληθές του πληkτρολογίου του ιστολόγου,
η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Πρός τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΘΕΜΑ: «Περί του καθαιρεθέντος πρ. Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου»

Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ αδελφοί,
Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της 14ης Μαρτίου ε.ε. και κατόπιν της υπ’ αριθ. πρωτ. 1404/16.2.2011 επιστολής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτου Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχου των Σέρβων κ. Ειρηναίου, περί του εσχάτως ανακύψαντος ζητήματος μετά του πρ. Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου, γνωρίζομεν υμίν, ότι... .. .... ..
.... ..

Κατόπιν αυτών, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, κατά την Συνεδρίαν Αυτής της 19-10/6-11-2010, μετά βαθείας μεν θλίψεως, αποφασιστικώς δε υπεραμυνομένη της αγίας και σωτηρίου ενότητος της Εκκλησίας, προέβη εις την έκδοσιν της υπ’ αριθ. 20/54 καταδικαστικής Αποφάσεως, δι’ ης καθηρέθη ο εφησυχάζων Επίσκοπος Αρτέμιος εκ του Επισκοπικού βαθμού και επανήχθη εις την τάξιν των Μοναχών.

Παρά την ως άνω κανονικήν απόφασιν, ο ανωτέρω, δυστυχώς, εμμένει εις την ανυπακοήν και «λειτουργεί» εν ιδιωτικώ τινι οίκήματι της κώμης Ljuljaci της Ιεράς Επισκοπής Ζίτσης.

Ταύτα πάντα γνωρίζων τη Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος παρακαλεί, ίνα μη ευρίσκωσιν ανταπόκρισιν αι ανυπόστατοι αιτιάσεις και συκοφαντίαι της παρασυναγωγής του αποσχηματισθέντος Αρτεμίου, αναπτυσούσης πυρετώδη προπαγανδιστική δραστηριότητα εν Σερβία, Ρωσία και Ελλάδι, κατά της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, του Πατριάρχου των Σέρβων προσωπικώς και πολλών άλλων Ορθοδόξων Ιεραρχών.

Επί τούτοις, κατασπαζόμενοι υμάς εν Κυρίώ, διατελούμεν μετ’ αγάπης.
Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος
Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος
Ο Καστορίας Σεραφείμ
Ο Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ
Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος
Ο Κασσανδρείας Νικόδημος
Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ
Ο Πειραιώς Σεραφείμ
Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος
Ο Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος
Ο Σιδηροκάστρου Μακάριος
Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος
Ο Νέας Σμύρνης Συμεών

Ο Αρχιγραμματεύς
Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης

Ακριβές Αντίγραφον
Ο Αρχιγραμματεύς

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ιστολόγε μου Παναγιώτη, "γιγνώσκεις ά αναγιγνώσκεις ;"

ή έτερον επιθυμείς μήνυμα να περάσεις;

a

Related Posts with Thumbnails