Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου τρεις Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Φθιώτιδος Νικόλαος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Νικαίας Αλέξιος, αποδοκίμασαν την "συγχαρητήριο" επιστολή του Πειραιώς Σεραφείμ προς τους "αντιπαπικούς" Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, θεωρώντας την παρέμβαση στα εκκλησιαστικά πράγματα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Το θέμα σχολίασε, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Μόρφου Νεόφυτος: «Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς να αναμιχθεί σε θέμα της αποκλειστικής ευθύνης της Εκκλησίας της Κύπρου».
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ανέφερε ότι επιβάλλεται η επίσκεψη του Πάπα «για να δει από κοντά την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ένα Ελληνικό και Ορθόδοξο νησί είναι διχοτομημένο».
Η σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν εξόχως διαφωτιστική: Η Ι. Σύνοδος "ασχολήθηκε με τις τελευταίες λεπτομέρειες της επικείμενης επίσκεψης στην Κύπρο του Πάπα Ρώμης Βενεδίκτου XVI. Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί το όλο θέμα το οποίο δημιουργήθηκε από δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. ως λήξαν και παραπέμπει στην απόφαση της προηγούμενης συνεδρίας της και στο περιεχόμενο της εγκυκλίου που εξέδωσε".
Άρα, παρά τις όποιες διαφωνίες η Ι. Σύνοδος εμφανίζεται ενωμένη.
Ανεξάρτητα κι απ' αυτό, το γεγονός παραμένει σημαντικό: Αύριο ξεκινάει η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου σε Ορθόδοξη χώρα. Κι αυτή είναι η Κύπρος. Η Κύπρος που τον περασμένο Οκτώβριο φιλοξένησε και τις εργασίες της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η Κύπρος που χάρη στους "αντι-οικουμενιστές" έγινε ...διάσημη και απέδειξε πόσο αταλάντευτη είναι - ευτυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν εκάμφθη ούτε λεπτό - στο θέμα του διαλόγου και της συνεννόησης των δύο Εκκλησιών. Και, θυμίζω, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισκέφθηκε επισήμως το Βατικανό (Ιούνιος 2007) και ήταν η τρίτη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου στο κράτος αυτό. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον 13ο αιώνα, και η δεύτερη το 1967, από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.
Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι και ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε τον Μάρτιο του 2009 το Βατικανό και τότε απηύθυνε πρόσκληση στον Πάπα να επισκεφθεί την Μεγαλόνησο, κάτι που πραγματοποιείται, τελικά, σχετικά νωρίς...

3 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Αύριο τα αιματοβαμμένα χώματα της Κύπρου θα μολυνθούν από τον αιρεσιάρχη της Ρώμης.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα τα αιματοβαμμένα χώματα της Κύπρου τιμήθηκαν και ευλογήθηκαν από τον επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης Αγιότατο Πατέρα Βενέδικτο.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη ο φίλος σου Αριμαθαίος που είναι στην Πάφο καλό θα ήταν να σου στείλει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Θα δει και θα ακούσει πολλά από τους φίλους του.

Related Posts with Thumbnails