Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Κύπρος, του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ
ΦΩΤΟ : ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ- ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Mε τον ιστορικό εναγκαλισμό το 1964 στα Ιεροσόλυμα μεταξύ των αειμνήστων Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Ιωάννη Παύλου Στ' συνέδεσε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' την επίσκεψή του στην Κύπρο.
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πάπας εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο «θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο, που άνοιξε ο εναγκαλισμός στην Ιερουσαλήμ του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του σεβάσμιου προκατόχου μου Πάπα Ιωάννη Παύλου ΣΤ΄». Επίσης, ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.
Σημαντικό είναι επίσης ότι ο Πάπας Βενέδικτος αναφέρθηκε ρητά στην διαίρεση της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε «θλιβερή», μίλησε θετικά για τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για λύση του κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι θα προσεύχεται για ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο.
"Με την παραμονή μου τις τελευταίες μέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και έμαθα επίσης για την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα", τόνισε ο Πάπας στην ομιλία αποχαιρετισμού στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.
Όπως ανέφερε άκουσε Κυπρίους από τον βορρά, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους. "Έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους", πρόσθεσε .


Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πάπας Βενέδικτος 16ος επεσήμανε: "Η διεθνής κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την πορεία που ακολουθείτε, και σημειώνω με ικανοποίηση όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επέλθει ειρήνη για το λαό σας και για ολόκληρο το νησί".
Στην ομιλία του ο Πάπας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας. Ο Πάπας έκλεισε τον αποχαιρετισμό του, μιλώντας ελληνικά : "Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας".
Ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στην τελετή αποχαιρετισμού εξέφρασε την ευχή ότι ο Πάπας θα φέρει πάντα στην καρδιά του την Κύπρο, τις πληγές και τις ελπίδες της.
Όλοι οι Κύπριοι, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, είδαν στο πρόσωπό Σας τον αγγελιαφόρο της ειρήνης και ένα θερμό υποστηρικτή της ισότητας.


Για μας τους Κύπριους, σημείωσε, το ταξίδι αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός ανεπανάληπτης αξίας, που έρχεται επιπλέον να χαρίσει ιδιαίτερο κύρος στους εορτασμούς της πεντηκοστής επετείου της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πάπα Βενέδικτο για τη σταθερή στήριξη, που παρέχει στον αγώνα για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, πριν εισέλθει στο αεροσκάφος, ευλόγησε συμβολικά, όπως είχε κάνει και κατά την άφιξή του, ένα δεντρίλιο ελιάς.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πάει στο Βατικανό, ο πάπας θα του προσφέρει άραγε την θέση τού γραφείου του; Ή μήπως εμείς οι ορθόδοξοι τελικά, προσφέρουμε τα πάντα χάριν..... "φιλοξενίας";

Ανώνυμος είπε...

Στο ερωτημα του 912π.μ η απαντηση ειναι οχι γιατι ο παπας εχει το πρωτειο και το αλαθητο.

Ανώνυμος είπε...

Mε τον ιστορικό εναγκαλισμό το 1964 στα Ιεροσόλυμα μεταξύ των αειμνήστων Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Στ' συνέδεσε ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ' την επίσκεψή του στην Κύπρο: «θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο, που άνοιξε ο εναγκαλισμός στην Ιερουσαλήμ του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του σεβάσμιου προκατόχου μου Πάπα Ιωάννη Παύλου ΣΤ΄».
Στη συνάφεια αυτή αξίζει να μνημονεύσουμε τον αλήστου μνήμης Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων +Δωρόθεο(Γεωργιάδη,1946–21/3/1974), γνήσιο-αριστοκράτη Φαναριώτη! Ο αείμνηστος, με το ποιητικό του τάλαντο, γιά τη συνάντηση Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα το 1964, συνέθεσε σχετικό ποίημα αλλά και εδήλωσε σχετικώς και ευθαρσώς: «αληθινή επικοινωνία είναι όταν γίνεται η συνάντησις του "εγώ" με το "συ" και όταν το "εγώ" κατορθώνει να προσκομίσει το μυστικό του εις το "συ"»!. Αιωνία του η μνήμη(και με την ευκαιρία της προσφάτως διαγενομένης μνήμης του ομωνύμου του Αγίου, Δωροθέου Επισκ. Τύρου).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ.Ανδριόπουλε,
στο τελευταίο φύλλο του Ορθοδόξου Τύπου ( http://www.orthodoxostypos.gr/Photos/Pages/Page6.pdf ) υπάρχει ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του π.Αναστασίου Γκοτσοπούλου, αν κατάλαβα καλά, απάντηση σε δικό σας άρθρο.

Μπορείτε να αναιρέσετε τα επιχειρήματά του;

Γράφει ανακρίβειες ο π.Αναστάσιος;

Θεολόγος είστε...

Σκεπτόμενος

Ανώνυμος είπε...

το κοκκινο παπουτσακι του βγάζει μάτι...

Ανώνυμος είπε...

Eναγκαλισμός Αθηναγόρα Α' και Πάπα Παύλου ΣΤ' στα Ιεροσόλυμα στις 5-1-1964 και άρση των αναθεμάτων Κων/πολης και Ρώμης στις 8-12-1965. Πράματι σημεία καμπής διότι από τότε ξεκινάει ο κατήφορος του Οικουμενισμού τους καρπούς των οποίων γευόμαστε εδώ και καιρό.

Related Posts with Thumbnails