Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ για αδόκιμες απόψεις περί Οικουμενικού Πατριαρχείου και Χάλκης


Ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Τσέτσης, μπαίνει στον κόπο και απαντά σ' έναν ακόμη ανόητο Ελλαδίτη, ο οποίος σε επιστολή του στον ημερήσιο τύπο αναπαράγει όλες τις γνωστές αθλιότητες εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του αιτήματός του για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το κείμενο του π. Γεωργίου μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο στο amen.gr

Eδώ αναδημοσιεύω μόνο τα όσα επιστημονικά σημειώνει για τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σχολής της Χάλκης, αλλά και για την πανορθόδοξη εμβέλεια του Οικουμενικού Θρόνου:

"Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η Σχολή της Χάλκης δεν είχε διόλου περιορισμένο τοπικό χρακτήρα, καθώς εξυπονοεί το γράμμα. Από τα πρώτα ήδη χρόνια της ιδρύσεώς της το 1844, η Θεολογική αυτή Σχολή είχε μια οικουμενική διάσταση και μιά διορθόδοξη αποστολή, όπως και ο Θρόνος που την είχε ιδρύσει. Σπούδασαν σ΄αυτήν όχι μόνο Πολίτες και Ίμβριοι, αλλά και εκατοντάδες Ελλαδικοί, Κύπριοι, Σέρβοι, Ουκρανοί, Αιθίοπες, Αιγύπτιοι, Λιβάνιοι και Σύροι φοιτητές, (Αραβορθόδοξοι, όμως, και όχι μουσουλμάνοι!), πολλοί από τους οποίους ανέλαβαν Επισκοπικές, Αρχιεπισκοπικές και Πατριαρχικές έδρες στις χώρες τους, ενώ έτεροι αναδείχθηκαν επιφανείς πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι.

Το γράμμα του Αθηναίου αυτού, με ανώτατη μάλιστα μόρφωση επιστολογράφου, (δηλώνει διπλωματούχος μηχανολόγος του Μετσόβιου Πανεπιστημίου,) είναι δηλωτικό της παντελούς άγνοιας πολλών, μορφωμένων και μη, νεοελλήνων όσον αφορά στην φύση, την πανορθόδοξη εμβέλεια και το διακόνημα τού Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδρυμάτων του. Όπως είναι δηλωτικό και της πλήρους αμάθειάς τους σχετικά με τη ζωή και μαρτυρία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης και της προσφοράς της στα ελληνικά γράμματα και τον νεοελληνικό πολιτισμό. Και είναι κρίμα, αλλά και επιζήμιο για το Γένος, να διοχετεύονται από τον Τύπο παρόμοιες αναλήθειες και κακεντρέχειες, με γελοίους και πομπώδεις μάλιστα τίτλους, όπως: «Τούρκος ή Εβραίος ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε λίγα χρόνια!» («Το Παρόν»), την στιγμή κατά την οποία βάλλεται πανταχόθεν το Φανάρι και κινητοποιούνται ουκ ολίγοι προκειμένου να επιβάλουν στην καθ’ ημάς Ανατολή μια «Νέα Τάξη Ορθοδόξων Πραγμάτων».

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΜΟΝΟ ΟΤΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΕΥΣΤΟΧΩΤΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ Ο Κ.ΤΣΕΤΣΗΣ, Α)ΕΧΕΤΑΙ ΤΩΝ ΓΕΛΟΙΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ Β)ΣΥΜΠΛΕΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Ερώτημα προς τον π. Γεώργιο Τσέτση
Το άρθρο του π. Γεωργίου Τσέτση στο amen έχει τίτλο «Αδόκιμες απόψεις περί Οικουμενικού Πατριαρχείου και Χάλκης». Δεν θα σχολιάσουμε την υπερπροβολή της προσφοράς του Φαναρίου και της Σχολής της Χάλκης από τον πρωτοπρεσβύτερο του Πατριαρχείου. Ρωτούμε όμως: Ποιους εννοεί κλείνοντας το άρθρο του με τη φράση: «…την στιγμή κατά την οποία βάλλεται πανταχόθεν το Φανάρι και κινητοποιούνται ουκ ολίγοι προκειμένου να επιβάλουν στην καθ’ημάς Ανατολή μια «Νέα Τάξη Ορθοδόξων Πραγμάτων»;
Ποιοι είναι οι «ουκ ολίγοι» π.Γεώργιε; Και ποια η «Νέα Τάξη Ορθοδόξων Πραγμάτων»που προσπαθούν να επιβάλλουν;
Μήπως, λέμε μήπως, η αλήθεια ότι οι Οικουμενιστές υπηρετούν με τις θέσεις τους τη Νέα Τάξη και την πανθρησκεία, επιστρέφεται τώρα με τη μορφή κατηγορίας εναντίον των αγωνιστών κληρικών και πιστών ότι προσπαθούν να επιβάλλουν Νέα Τάξη Ορθοδόξων Πραγμάτων αντί να υπακούνε όλοι γονυπετείς το διωκόμενο Φανάρι;
Και επιτέλους ας σταματήσει κάποτε αυτή η ιστορία με τις ατέλειωτες διώξεις του Φαναρίου. Το Φανάρι απολαμβάνει την αμερικανική (και όχι μόνο) προστασία που του εξασφαλίζει την υπερπήδηση οποιουδήποτε προβλήματος προέρχεται από σποραδικές «διώξεις» από τους Τούρκους.

Η συνέχεια εδώ: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/07/blog-post_30.html

Αριμαθαίος είπε...

Η απάντηση του π. Γεωργίου Τσέτση είναι αποστομωτική. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αγωνίζεται επί σειρά ετών, για την επαναλειτουργία του Θεολογικού Φάρου της Θεολογίας, της Σχολής της Χάλκης, και έρχονται τώρα κάποιοι να αμφισβητήσουν την αξίαν της και την προσφορά της. Είναι θλιβερό και οδυνηρό να διαβάζεις κείμενα κατάπτυστα τα οποία διαστρέφουν την αλήθεια και να είναι υπογεγραμμένα υπό Έλληνος. Πονά η καρδιά μου να βλέπω τους αγώνες και τις επίπονες προσπάθειες του Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου για την επαναλειτουργία της, και να υπάρχουν πολέμιοι εξ ημών. Ας επισκεφθεί ο υπογράφων την επιστολή την Χάλκη. Εκεί θα αφουγκρασθεί την μεγάλη ιστορία της, και θα διαπιστώσει πως όλα είναι έτοιμα από μέρους μας για το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Τελικά κάτι τέτοια κείμενα που υπονομεύουν τον αγώνα για την επαναλειτουργία της Χάλκης μας κάνουν να συσπειρωνόμαστε δυναμικά κοντά στον Πατριάρχη μας για να ξαναρχίσουν τα Μαθήματα στην Χάλκη μας και να ξαναρχίσει η ζωή της.

Misha είπε...

Kύριε Ανδριόπουλε, διατί εξανίστασθε;
Είναι, νομίζω, πολύ ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να προϊσταται της μεγαλύτερης θρησκευτικής δομής της χώρας μας άνθρωπος τον οποίο θα εκπαιδεύουν και κυρίως, θα επιλέγουν (είναι γνωστός ο διαβλητός και αντικανονικός τρόπος εκλογής πατριάρχη που έχει επιβληθεί από το κεμαλικό καθεστώς) οι εχθρικότεροι και απειλητικότεροι των γειτόνων της.

Είναι ζήτημα απλής, απλούστατης κατανόησης του ιστορικοπολιτικού γίγνεσθαι.


Είναι σαν να επιλέγει το Ισραήλ τον μουφτή των Παλαιστινίων ή ο κατακτητής Ντενκτάς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου!!!

Ανώνυμος είπε...

π. Γεώργιε,
καλά, δεν έγινε και τίποτα. Ένας "ανόητος" - κατά τον ιστολόγο - δημοσίευσε κάτι εναντίον του Πατριαρχείου.
Σπεύσατε να απαντήσετε.

Εδώ έγινε χαμός με την απάτη της Θεσ/νίκης, όπου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρουσίασαν κάποιον ως εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου να διαβάζει μήνυμά του. Και ο Αρχιεπίσκοπος διέψευσε εγγράφως ότι ούτε εκπρόσωπο έστειλε ούτε μήνυμα !
Και Εσείς π. Γεώργιε, σιωπήσατε, και σιωπάτε !
Και όχι μόνο Εσείς, αλλά και όλοι του Πατριαρχείο !
Ούτε ένα συγγνώμη στον Αρχιεπίσκοπο και στο λαό του Θεού.
Λίγο ντροπή !

Ανώνυμος είπε...

Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΥΡΙΕ 10,53 ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ! ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΡΑΩΝΙΤΙΔΑ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ! Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ! ΝΑ ΜΙΜΗΘΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΩΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΚΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΦΑΓΗΤΟ(ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ) ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ! ΤΑΥΤΑ ΠΟΙΗΣΑΙ ΚΑΚΕΙΝΑ ΜΗ ΑΦΙΕΝΑΙ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ!

Ανώνυμος είπε...

π. Γεώργιε, κάντε μας την χάρη... Άντε, γιατί σας βαρεθήκαμε

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 4:15
πόθεν συνάγεις τη βούληση του λαού.
Εκτός και αν ο λαός είσαι εσύ.
Ίδιον του ολοκληρωτισμού, ή έστω της παρομοίας νοοτροπίας που στεγάζεται εν Φαναρίω !
Για να μη τους αδικούμε εντελώς, εκεί λένε η Εκκλησία είμαστε εμείς ...

Ανώνυμος είπε...

γιατι επιτρέπετε στον εαυτό σας χαρακτηρισμους ιστολόγε; θα σας αρεσε να σας ανταποδώσουν ;ο καθένας δικαιούται να εχει αποψη αφόσον το καθε θέμα τίθεται στο διαδικτυο και ειναι ελεύθερο και δεν ειναι ολοι υποχρεωμένοι να ασπαστουν τις απόψεις του ανωνυμου 4.15 που ασφαλω΄ς δεν απηχουν τη γνώμη της πλειοψηφίας.

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ :
Μια απάντηση (με στοιχεία) στον κ. Γαβρά και το βίντεο του: http://www.oodegr.com/oode/epitheseis/gavras_1.htm

Related Posts with Thumbnails