Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΓΙΑ ΤΟ CD ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΠΑΤΡΩΝ
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009
Κυκλοφόρησε από την Legend Classics
Έργα Πατρινών συνθετών για πρώτη φορά σε cd

Κυκλοφόρησε από την Legend Classics το cd που περιέχει έργα των Λιάλιου, Νεζερίτη, Κάββουρα.
Το συγκεκριμένο cd... κουβαλά μία μεγάλη ιστορία καθώς πρόκειται για την πρόταση του Παναγιώτη Ανδριόπουλου προς τον Θάνο Μικρούτσικο στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Οπως σημειώνει ο κ. Ανδριόπουλος: «Ο Θ. Μικρούτσικος ενστερνίστηκε την πρότασή μου και αμέσως άρχισε η διαδικασία υλοποίησης.
Τα κουαρτέτα εγχόρδων ανατέθηκαν προς ηχογράφηση στο περίφημο Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, που ίδρυσε και διευθύνει ο σπουδαίος σολίστ στο βιολί Γιώργος Δεμερτζής. Ό, τι πολυτιμότερο για μένα απ’ αυτή την ιστορία είναι η βαθιά φιλία μου με τον Γ. Δεμερτζή και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΕΚ.
Η μελέτη των έργων έγινε, η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2005 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τα κείμενα γράφτηκαν από μένα, η μετάφραση στα αγγλικά έγινε, ο σχεδιασμός του δίσκου επίσης, οι συντελεστές πληρώθηκαν, αλλά ο δίσκος δεν βγήκε!
Ο Θ. Μικρούτσικος παραιτήθηκε από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τις πρώτες μέρες του 2006 και οι μετ’ αυτόν, ήτοι Αλέξης Αλάτσης, Χρήστος Ροϊλός, Χρήστος Σοφής και όλοι οι «ιθύνοντες» της χρονιάς εκείνης (ανύπαρκτοι σήμερα!), έκαναν ό,τι μπορούσαν για να …θάψουν τον δίσκο. Παρά τις αλλεπάλληλες δημόσιες εκκλήσεις μου, σε τοπικό και αθηναϊκό τύπο, ουδείς εκ των υπευθύνων εξήγησε τι απέγινε με το cd».

Όμως, η περιπέτεια του cd δεν σταματά εδώ. Στις 6 Μαρτίου του 2007 εστάλη επιστολή στην ΔΕΠΑΠ όμως ούτε και εκεί υπήρξε αποτέλεσμα. Ετσι, ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος με τον Γ. Δεμερτζή προσανατολίστηκαν στην Legend, μια εταιρεία, την μοναδική στην Ελλάδα, που βγάζει κλασικούς δίσκους και εκεί το ΝΕΚ εξέδωσε έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη.
Με τη στήριξη του Θ. Μικρούτσικου που συνεργάζεται επίσης με τη Legend και τις άοκνες προσπάθειες του Γ. Δεμερτζή, ο δίσκος κυκλοφόρησε.
Έτσι, τώρα ακούμε ξανά και ξανά το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο με την πρώτη του σύνθεση: Γιώργος Δεμερτζής - βιολί, Δημήτρης Χανδράκης- βιολί, Χαρά Σειρά – βιόλα, Απόστολος Χανδράκης- βιολοντσέλο, και κοινωνούμε μουσικής υψηλής αισθητικής και δυναμικής.
(Από το 2007 το ΝΕΚ άλλαξε σύνθεση και τα δύο νέα μέλη του είναι: Αγγέλα Γιαννάκη-βιόλα, Άγγελος Λιακάκης-τσέλο).

Το σημαντικό είναι ότι μιλάει η ίδια η μουσική:
Δημήτριος Λιάλιος (1869-1940)
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4, σε ρε μείζονα (1927)
1. Moderato
2. Allegretto molto grazioso
3. Adagio
4. Allegro

Ανδρέας Νεζερίτης (1897-1980)
Κουαρτέτο εγχόρδων, σε ρε μείζονα (1937)
1. Allegro con grazia
2. Scherzo
3. Notturno
4. Rondo giocoso

Θεόφιλος Κάββουρας (1930-1974)
Κουαρτέτο εγχόρδων (1968)
1. Allegro non tropo
2. Moderato
3. Allegro
4. Allegretto grazioso

Kαι τα τρία κουαρτέτα ηχογραφούνται για πρώτη φορά. Για τον συνθέτη Θεόφιλο Κάββουρα είναι η πρώτη επίσημη ηχογράφηση έργου του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη θες να μας πεισεις οτι ο Εθνικος Κηρυξ τα εγραψε αυτα απο μονος του; θα μας τρελανεις βρε Τακη; αφου ολα εσυ τα δινεις!!! ωραιος εισαι!!!

Related Posts with Thumbnails