Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ


Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Το Βατικανό, μετά τη συνάντηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' με τον πρόεδρο Χριστόφια και τις συνομιλίες του δεύτερου με τον πρωθυπουργό Καρδινάλιο Ταρσίζιο Περτόνε, απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως, πέρα από μια ευχή, για το Kυπριακό, αλλά και για το θέμα της καταστροφής των εκκλησιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος Χριστόφιας σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη εξέφρασε απόλυτη ικανοποίση και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις θέσεις των συνομιλητών του, ενώ ανακοίνωσε ότι είχε και ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ειδικότερα, ο κ. Χριστόφιας διαπίστωσε ταυτόσημες θέσεις μεταξύ της Κύπρου και του κράτους του Βατικανoύ ιδιαίτερα στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
Απαντώντας σε ερώτησή μας δήλωσε ότι είναι κοινό το όραμά του και του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' «να γίνει η Κύπρος γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας, η οποία να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».
Σε άλλη σχετική ερώτησή μας τόνισε ότι Κύπρος και Βατικανό υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της τόσο έναντι της Ένωσης, όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ειδικά για το Κυπριακό δήλωσε ότι το Βατικανό υποστηρίζει θερμά την επανένωση της Κύπρου, τον σεβασμό της πολιτιστικής της κληρονομιάς και την αποκατάσταση των θρησκευτικών ελεθεριών και δικαιωμάτων.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου, εξήγησε ότι «η Κύπρος δεν θέτει δογματικά βέτο στο κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας». Ζητούμε, τόνισε, να σεβαστεί η Τουρκία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και «να δώσει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει τις αυθαιρεσίες της». Προς την κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε, πρέπει να συμβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τα σχόλια ορισμένων στην Κύπρο για τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαόζο, μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπτουλάχ Γκιούλ. «Δεν νομίζω ότι ο κ. Μπαρόζο άλλαξε στάση και πολιτική. Η γραμμή του είναι ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», σχολίασε ο Δ. Χριστόφιας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ

Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε στον Ποντίφηκα πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο. Είπε ότι η αντίδραση υπήρξε θετική.
Μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρόκειται για ειδικό ταξίδι και ότι το Βατικανό, επειδή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Κύπρο, δεν θα ήθελε ο Πάπας να κάνει «απλώς (στην Κύπρο) μια στάση» κατά την επίσκεψή του τον Μάιο στους Αγίους Τόπους. Πρόσκληση για επίσκεψη στην Κύπρο αποδέχτηκε και ο πρωθυπουργός του Βατικανό, Καρδινάλιος Περτόνε.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

«Ο χριστιανικός κόσμος δεν πρέπει να είναι διχασμένος, γιατί η διδασκαλία του Χριστού είναι αδιαίρετη», τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ερώτημα Ρώσου δημοσιογράφου και επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η ενότητα των χριστιανών και ότι ο ίδιος είναι υπέρ του διαλόγου.
Επίσης, ανέφερε ότι ο Πάπας τού επεσήμανε τον θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ο Πάπας χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο «υπέρμαχο» της ενότητας των χριστιανών, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε «αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα».

«Εγώ ο κομμουνιστής....»

Με τον χαρακτηρισικό τίτλο «Εγώ ο κομμουνιστής θα συναντηθώ με τον Πάπα» η έγκυρη Ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» στέγασε χθες εκτενές ρεπορτάζ για την επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια.
«Δεν απαρνούμαι την ιδεολογία μου, αλλά ποτέ δεν με τύφλωσε η λάμψη της Σοβιετικής Ένωσης», γράφει η εφημερίδα ότι δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πάπας θα καταλάβει το δράμα της Κύπρου.
Η ίδια εφημερίδα, όπως και η επίσης έγκυρη «Κοριερ Ντε Λα Σέρα», παρουσίασαν εκτενώς τις θέσεις Χριστόφια για τη λύση του Κυπριακού .
Επίσης, στα σχετικά ρεπορτάζ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αγνοουμένων και στις εκταφές λειψάνων, καθώς και στην καταστροφή από την Τουρκία των εκκλησιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Η ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο Πάπας Βενέδικτος δώρησε στον πρόεδρο Χριστόφια το χρυσό μετάλλιό του και εκείνος του πρόσφερε αντίγραφο σε ασήμι κυπριακού αμφορέα του 750 π.Χ από το Γουδί της Πάφου .
Ακολούθησαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ταρσίζιο Περτόνε (φωτό)


Ο Καρινάλιος Περτόνε τόνισε ότι «η Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή της αποστολής του Πάπα για την ειρήνη και τη διαιοσύνη στον κόσμο».
Ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος απένειμε στον Καρδινάλιο το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ότι «η μικρή Κύπρος είναι έτοιμη να συμμαχήσει με την Αγία Έδρα και να θέσει το μικρό της λιθαράκι στην ευλογημένη προσπάθεια του Αγίου Πατέρα για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη , την καταπολέμηση της φτώχιας».
Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Βατικανού αναφέρει ότι η συζήτηση εστιάστηκε στην κατάσταση στην Κύπρο και στο μέλλον της. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, αναφέρεται , παρουσίασε την κατάσταση των εκκλησιών και χριστιανικών μνημείων «στο βορρά της νήσου». Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία ελπίδα ότι «οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών μπορούν να οδηγήσουν σε λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αντηλλάγησαν ιδέες για τη διεθνή κατάσταση και ιδιαίτερα την Αφρική. Δόθηκε επίσης έμφαση στις καλές σχέσεις μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων και Καθολικών και Μουσουλμάνων και καλούνται όλοι "να εργαστούν από κοινού για το καλό της κοινωνίας και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών".

Ο ΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Όταν ο γράφων (Α. Βικέτος) πήγε να υποβάλει τα σέβη του στον Πάπα Βενέδικτο (φωτό) τού ανέφερε τον ιδιαίτερο δεσμό του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στα λίγα λόγια, που αντηλλάγησαν, ο Ποντίφηκας χαρακτήρισε εξαίρετο άνθρωπο και σπουδαίο πνευματικό ηγέτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Δαμασκηνό.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΙΣ ΑΣΤΟΧΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΣΤΟ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ "ΚΥΠΡΙΑΚΟ" ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΑΤΙΜΗΤΑ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...... ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ Ο ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΝΥΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΘΩΟΙ...

Αντώνης είπε...

πλήρες ρεπορτάζ, σαν να ήμουν παρόν εκεί! αλλά μου φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι χάσαν τη μάχη κατά Ερντογάν και δεν μπορούν να του ζητήσουν τίποτε. ο Πάπας ξεχνάει ότι η Τουρκία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση που μπορεί να πολεμήσει να τη ρήξει (φυσικά με τους πολλούς συμμάχους). στην παγκόσμια πολιτική δεν παίζει κανέναν ρόλο ο Πάπας και αργεί να το καταλάβει. η Τουρκία θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους όρους που θέλει γιατί πλέον η Ευρώπη την έχει ανάγκη, και όχι η Τουρκία.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ. Ο ΠΑΠΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Που εισαι Κυριλλε!!! ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ!!!!

Related Posts with Thumbnails