Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

Σε μια ξεχωριστή και γεμάτη συναίσθημα βραδιά από τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου, εξελίχθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας και το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός, σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας, μεταμορφώθηκε σε μια συμπαγή μάζα ποιητικής έξαρσης, καθώς ο πηγαίος λόγος του Γιάννη Ρίτσου έρχονταν να υπενθυμίσει στους παλαιότερους και να επισημάνει στους νεότερους, τους αγώνες και τα μαρτυρική θυσία του λαού μας τα δύσκολα χρόνια των διωγμών και των εκτοπίσεων.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς, για να ακολουθήσει η ομιλία της ποιήτριας Ρούλας Κακλαμανάκη, η οποία αναφέρθηκε στον ποιητικό λόγο του ποιητή και στη δύναμη των ποιητικών του εκφράσεων.


Ξετυλίγοντας τον μίτο του τεράστιου σε όγκο έργου του Γιάννη Ρίτσου, η Ρούλα Κακλαμανάκη απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως: αν ο Ρίτσος είναι ο βάρδος των λαϊκών αγώνων ή μοναχικός σκεπτικιστής, ο παρηγορητής του κόσμου, ή ο αισθησιακός και ερωτικός που σκιρτά στο άγγιγμα των σωμάτων, ή μήπως ο υπαρξιακός ασκητής που εκθέτει τις αγωνίες του με ψιθυριστούς διαλόγους συνομιλώντας με το χρόνο μερικές φορές και το θάνατο.

Η βραδιά έκλεισε με τον μουσικό σχήμα «Πολύτροπον» που ερμήνευσε το έργο του ποιητή Επιτάφιος σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σε διασκευή για φωνή και πιάνο. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο θεολόγος – μουσικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο οποίος είχε και την γενική διεύθυνση της μουσικής παρουσίασης, η υψίφωνος φιλόλογος Μαριμέλ Χρύση, ενώ στο πιάνο συνόδευε ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος.


Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το ντοκιμαντέρ του Γιάννη και της Ηρώς Σγουράκη, αφιερωμένο στη ζωή του Γιάννη Ρίτσου, αποσπάσματα του οποίου προβλήθηκαν στην εκδήλωση.
Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας και το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό «Διαπολιτισμός» είναι η πέμπτη συνεχή χρονιά που διοργανώνουν εκδήλωση, για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο σταυρος που υψωνετε σημερα να σου δινει δυναμη

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΒΕΡΟΣ...ΑΞΙΟΣ...ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ?
ΣΤ.Ν.

Related Posts with Thumbnails