Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Tου Νικολάου Μαγγίνα
Τούρκοι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, ξεναγήθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και ενημερώθηκαν για την ιστορία, τη δράση και την προσφορά του Πατριαρχείου ανά τους αιώνες και σήμερα.
Τους φοιτητές, που είναι δευτέρας γενεάς Τούρκοι, γεννημένοι στη Γαλλία, συνόδευσε στο Πατριαρχείο ο Γάλλος Καθηγητής Paul Dumont της έδρας Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, καθώς και η γνωστή ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας Μερόπη Αναστασιάδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έδρα Οθωμανικών - Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Φωτογραφίες:
- Στον Πατριαρχικό Ναό μπροστά στα λείψανα των Αγίων Ιεραρχών Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου που επέστρεψε ο Πάπας το 2004. Τους φοιτητές ενημερώνει ο Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου διάκονος Ιωακείμ.
- Στην είσοδο του Πατριαρχικού Οίκου μπροστά στη γνωστή ψηφιδωτή παράσταση του Πορθητή Μωάμεθ με τον Γεννάδιο Σχολάριο.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ σημαντική κίνηση!

P. Kapodistrias είπε...

Συγχαρητήρια για την άμεση και διαρκή ενημέρωσή μας, αγαπητέ κ. Ανδριόπουλε!

Αλλά πρέπει εδώ να μνησθούμε και της ανύστακτης πηγής πληροφοριών και εικόνων από το Φανάρι, τον ελλόγιμο κ. Μαγγίνα, ο οποίος διακονεί με τη φωτομηχανή του αδαπάνητος πλάι στον Πρωθιεράρχη της Ορθοδοξίας, καταγράφοντας κάθε μέρα τη σύγχρονη εκκλησιαστική μας ιστορία στη γένεσή της. Όλο τούτο το υλικό κάποτε θα είναι θησαυρός δυσεύρετος!

Εύγε κ. Μαγγίνα! Δι' ευχών του Σεπτού Πρώτου, ο Θεός να σ' ευλογεί!!!

Ανώνυμος είπε...

εχω μια απορία: γιατι εχουν εκστασιαστεί μερικοί απο την επίσκεψη αυτή. επειδή δεχθηκε ο Βαρθολομαίος τους τούρκους; ε δεν εκανε και τίποτα αξιόλογο. ολο τουρκους δέχεται ή επισκέπτεται. ειναι αλλωστε υποχρεωμένος να το κάνει αν θέλει να διατηρήσει το αξιωμα του. Πιστέυω οτι του προσφέρει κακές υπηρεσίες ο ιστολόγος με την συνεχή αναφορά του.

Ανώνυμος είπε...

Στον ανώνυμο 2:34μμ θα ήθελα να πω ότι οι Τούρκοι φοιτητές δεν είχαν συνάντηση με τον Πατριάρχη.
Εάν είναι αξιόλογο το γεγονός ή όχι το μαρτυρά η ανωνυμία του σχολιαστού.
Ο Πατριάρχης δεν έχει υποχρέωση να δέχεται ή να επισκέπτεται οποιονδήποτε, σύμφωνα με την αρρωστημένη φαντασία της κάθε ανωνυμίας.
Μαθήματα φιλογένειας δεν δεχόμεθα.
Μόνο παραδίδουμε.
"Έρχου και ίδε".
Και δεν επανέρχομαι σε αστειότητες.

Νικόλαος Μαγγίνας

panagiotisandriopoulos είπε...

Ανώνυμε 2:34μ.μ.

Επειδή πιστεύεις ότι προσφέρω "κακές υπηρεσίες" στον Πατριάρχη "με τη συνεχή αναφορά μου", σε καλώ να μας υποδείξεις ποια θα ήταν η οδός για "καλές υπηρεσίες".
Αλλά νομίζω ότι η έγνοια σου για τον Πατριάρχη εξαντλείται, όπως και πολλών άλλων, στην ανώδυνη και εκ του ασφαλούς κριτική.
Τέλος, οι Τούρκοι είναι άνθρωποι, αν θυμάσαι. Και ο Πατριάρχης επίσης, καθότι ο Θεός "εποίησε εξ ενός αίματος παν γένος ανθρώπων...".
Δεν θα ήταν άσχημο να καταφύγεις λίγο στον Απόστολο.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου Π.Κ.

Είσαι η όαση της επωνυμίας στο ...άνυδρο, λόγω ανωνυμίας, ιστολόγιό μου.
Σ' ευχαριστώ πάντα για την παρουσία σου και την συναντίληψη.

Θα πουν κάποιοι γιατί βάζω ανώνυμα σχόλια αφού δεν συμφωνώ.
Μα συ γινώσκεις ότι είναι και αυτό στο... παιχνίδι του blog.
Απλώς απαιτεί την καλύτερη δυνατή διαχείριση.

Καλή Σαρακοστή!
Ευσκιόφυλλον και δροσερή, παρά το αυχμηρόν του αγώνος.
Την ευχή σου να έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

μου κάνει εντύπωση πώς κάποιοι διαβάζουν και δεν προσέχουν τα αυτονόητα. π.χ. εδώ έχουμε να κάνουμε με το τμήμα τουρκικών σπουδών του στρασβούργου το οποίο "ελέγχεται" από ελληνίδα καθηγήτρια η οποία με τη σειρά της επαναφυτεύει το Πατριαρχείο στο χώρο των τουρκικών σπουδών, παρότι αυτό δεν θα αρέσει σε πολλούς. τέτοια πράξη όχι μόνο δεν πρέπει να την κριτικάρουμε αλλά χρέος μας να την προβάλλουμε και να την θαυμάσουμε...

Ανώνυμος είπε...

κ.Ανδριόπουλε, αν θέλετε επωνυμες κριτικές μπορείτε να τις έχετε μη δεχόμενος ανωνυμα μηνύματα οπως εχετε την δυνατότητα να κάνετε, οποτε θα σας απαντήσω επωνύμως. οσο για τον κ. Μαγγίνα, που δεν ξέρω ποιός ειναι, θα του έλεγα να ειναι πιο σεμνός. Αν νομίζει ότι μονον αυτός δίνει μαθήματα και δεν παίρνει απο κανένα λυπάμαι πολύ γιαυτον. και κάτι ακόμα. δεν σας ειπε κανείς οτι οι τουρκοι δεν ειναι άνθρωποι. δεν ειναι αυτό το θέμα. οπως και το ισλάμ ειναι θρησκεία. αλλά ας κάνουμε και κάποιους διαχωρισμούς. εκτός αν εχετε αποφασίσει οτι δεν υπάρχει λόγος να ξεχωρίζουμε τις θρησκείες οπότε σήμερα προσευχόμαστε στο Χριστό, αυριο στον Αλλάχ και μεθαύριο στο Βούδα, Κρίμα......

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Παναγιώτη, καλησπέρα σας
και καλή Σαρακοστή. Αν δεν κάνω λάθος, η ιστοσελίδα σας ανήκει οπό-
τε ΝΟΜΙΖΩ ότι μπορείτε να αναρτάτε ό,τι θέλετε, για να μη βάλω χειρό- τερο ρήμα κι όποιος θέλει ας την επισκέπτεται! Τα λοιπά είναι εκ περισσού και εκ του πονηρού...!!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9.21 απο τη στιγμή που εκτίθεται το ιστολόγιο μπορεί καθένας να γράψει την αποψη του. αν δεν θελει ο ιστολογος αντίθετες απόψεις τοτε να το αποσύρει.

Related Posts with Thumbnails