Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝ





Η Ορχήστρα Πατρών μπορεί στην Πάτρα να ψάχνει ακόμα να βρει το κοινό της, ένεκα αφροντισιάς των… ιθυνόντων του πολιτισμού, προβάλλεται όμως διεθνώς, με τρόπο καταιγιστικό, θα έλεγε κανείς, χάρη στις ηχογραφήσεις μπαρόκ όπερας που έχει επιμεληθεί ο γνωστός μαέστρος Γιώργος Πέτρου, μαιτρ του είδους. Στην όλη παραγωγή και προώθηση αυτής της εξαιρετικής εργασίας, έχει συμβάλει τα μέγιστα και η διάσημη mezzo σοπράνο Μαίρη – Έλεν Νέζη, η οποία τον τελευταίο καιρό πραγματοποιεί διεθνή καριέρα.
Οι δύο όπερες που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και κυκλοφορούν σε ψηφιακούς δίσκους είναι: «Η Αριάδνη στην Κρήτη» και «Ταμερλάνος» του Χέντελ. Οι διεθνείς αναφορές και παρουσιάσεις σε έγκριτα μουσικά περιοδικά και εφημερίδες είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά παραθέτουμε εδώ:
Γαλλία: Monde de la Musique, Diapason, Opera Magazine
Αγγλία: Gramophone, Intenational Record Review, BBC Music , Early music, gfhandel.org. Εφημερίδες Sunday Times και Financial Times
Γερμανία: Crescendo, Partituten, Klassic.com
Αμερική: Fanfare
Μεταξύ άλλων επίσης: Ραδιοφωνίες: BBC, Ραδιοφωνία της Βαυαρίας(BR), Ραδιοφωνία του Αμβούργου(ΗR), Ραδιοφωνία Βόρειας Γερμανίας(NDR), Φρανς Μουζίκ (France Musique), Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Επίσης, ο «Ταμερλάνος» πρόσφατα ήταν editor’s choice στο Gramophone.
Ενδεικτικό της όλης απήχησης είναι και ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (24-10-2007):
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διεθνή διαδρομή διαγράφει, όπως φαίνεται, η ηχογράφηση του «Ταμερλάνου» του Χέντελ από την Ορχήστρα Πατρών υπό τον Γιώργο Πέτρου και με τη συμμετοχή μερικών εκ των πλέον ταλαντούχων ελλήνων λυρικών ερμηνευτών της νεότερης γενιάς. Στο πρόσφατο κυριακάτικο φύλλο της (21/10) η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «Τhe Sunday Τimes» επέλεξε το τριπλό αυτό CD ως την καλύτερη ηχογράφηση της εβδομάδας, εκφράζοντας εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια για την ελληνική παραγωγή. Ο «Ταμερλάνος» παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2006 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και λίγο αργότερα ηχογραφήθηκε στην Πάτρα. Μεγάλες φυσιογνωμίες, έρωτας, πάθος, αίμα, μηχανορραφίες, μεταμφιέσεις, ανατροπές είναι μερικά μόνο από όσα συνθέτουν τον «καμβά» της όπερας η οποία συνετέθη τον Ιούλιο του 1724, σε διάστημα 20 ημερών, και παρουσιάστηκε στο Κing΄s Τheatre του Λονδίνου στις 31 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη ηχογράφηση από τη γερμανική εταιρεία ΜDG, την οποία θεωρεί ερμηνευτικό υπόδειγμα, ο κριτικός των «Sunday Τimes» χαρακτηρίζει τους έλληνες λυρικούς τραγουδιστές - Νίκος Σπανός,Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μάτα Κατσούλη, Μαίρη Ελεν Νέζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Πέτρος Μαγουλάς - «πρώτης γραμμής ερμηνευτές του Χέντελ». Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι κανένας λάτρης του συνθέτη δεν πρέπει να χάσει την ηχογράφηση αυτή. Η παραπάνω εν τούτοις δεν είναι η μοναδική διεθνής αναγνώριση του συγκεκριμένου δίσκου. Το γαλλικό περιοδικό «Diapason» έδωσε στον «Ταμερλάνο» πέντε αστέρια, χαρακτηρίζοντάς τον «ηχογράφηση αναφοράς».


Η Ορχήστρα Πατρών υπό τον Γιώργο Πέτρου τον Φεβρουάριο του 2007 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την όπερα "Ιουστίνος" του Βιβάλντι. Φέτος, πάλι σε μουσική διεύθυνση Γ. Πέτρου, θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μία ακόμα όπερα του Χέντελ: «Ιούλιος Καίσαρας», από τις 14-16 Μαρτίου 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails