Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΜΕΡΑΚΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ


O Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και η ερευνητική ομάδα "Music and Cultural Studies" της International Musicological Society συνδιοργάνωσαν, το διήμερο 20 και 21 Φεβρουαρίου 2025, ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο: "Musicology and Music Librarianship in Cultural Context", τιμώντας την ξεχωριστή προσφορά και το πολύπλευρο έργο της Στεφανίας Μεράκου που διετέλεσε Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» από το 2005 έως τον Απρίλιο του 2024. 
Η μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου διετέλεσε διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής του RILM, ταμίας του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML και ακούραστη διοργανώτρια εκθέσεων, μουσικών, μουσικολογικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, όλα σε υψηλό επίπεδο. 


Η Στεφανία Μεράκου έζησε 14 χρόνια στην Αμερική, όπου σπούδασε μουσικολογία και ειδικεύτηκε στη Βυζαντινή και Δυτική μουσική. Σύντομα μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εργάζεται στην νεοσυσταθείσα τότε Μουσική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής το 1995. 
Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 με μία συλλογή 70,000 βιβλίων, παρτιτούρων και οπτικοακουστικού υλικού. Πολύ σύντομα μετά την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ήρθε το πρώτο μεγάλο αρχείο, αυτό του Μίκη Θεοδωράκη. 
Σήμερα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια εργασίας και 20 χρόνια από τότε που η Στεφανία Μεράκου είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150,000 τίτλοι βιβλίων, ηχογραφήσεων και παρτιτούρων καθώς και 54 αρχείων Ελλήνων συνθετών, μουσικών και δασκάλων του διαμετρήματος των Μανώλη Καλομοίρη, Νίκου Σκαλκώτα, Πέτρου Πετρίδη, Αντίοχου Ευαγγελάτου και πολλών άλλων. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού έχει ψηφιοποιηθεί.
Η Στεφανία Μεράκου ενσάρκωσε το ιδεώδες που οραματίστηκε Ο Donald Jay Grout ήδη από το 1941, του να είναι διευθύντρια μίας μουσικής βιβλιοθήκης αλλά και ενεργή μουσικολόγος. Οδήγησε τη Βιβλιοθήκη μέσα σε περιόδους ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων, που όχι μόνο ακολούθησε με ενδιαφέρον αλλά και υιοθέτησε σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές βιβλιοθήκες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η οποία συνεχίζει να ακμάζει υπό τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής


Η εμπειρία της ως επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής του RILM της επέτρεψε να παραμένει ενήμερη με τις εξελίξεις της έρευνας και των τεχνολογικών εργαλείων. Επιπλέον προωθεί ενεργά την Ελληνική μουσική κληρονομιά, παρέχοντας χειρόγραφα, παρτιτούρες και ηχογραφήσεις σε διεθνείς ερμηνευτές και ερευνητές χάρη στο ευρύ επαγγελματικό της δίκτυο. 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συναυλία από το Εργαστήρι Colla Voce (καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Μαρίνος) για τραγουδιστές και πιανίστες, με έργα Μητρόπουλου, Β. Λαμπελέτ, Καρρέρ, Κυριακού, Γ. Λαμπελέτ, Δραγατάκη, Ν. Λαμπελέτ, Καλομοίρη, Σκαλκώτα, Κωνσταντινίδη, Καζάσογλου, Ξένου, Ξύνδα, Σπάθη, Μιχαηλίδη και Σαμάρα. 


Στην Στεφανία Μεράκου οφείλουμε πολλά! Την ευχαριστούμε από καρδιάς και πάντα θα προστρέχουμε στις γνώσεις, την εμπειρία και το ήθος της. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια μια συνέντευξη που μας παραχώρησε η Στεφανία Μεράκου στο πλαίσιο των διαδικτυακών μας εκπομπών «Προς Εκκλησιασμόν», μία παραγωγή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails