Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου και με τη στήριξη του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσίαση του βιβλίου της Βάντας Οικονόμου-Κωνσταντίνου, «ΝΙΚΟΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόραμα.
«Το βιβλίο είναι η πρώτη βιογραφία του Νικόλα Οικονόμου (1953-1993), ο οποίος σε παιδική ηλικία έγινε δεκτός στη μοναδική τότε σχολή μουσικών ταλέντων της Σοβιετικής Ένωσης, στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και μεσουράνησε διεθνώς τις δεκαετίες του 1970 και '80 ως πιανίστας (και όχι μόνο) και τελικά έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή με ανεκπλήρωτα σχέδια για το μέλλον».
Ο Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου, Διομήδης Νικήτα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο εκδότης, Αντρέας Χατζηθωμάς και η πιανίστα, ερευνήτρια, Έφη Αγραφιώτη.
Ο Διευθυντής της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης συνομίλησε με τη συγγραφέα τόσο για το παρουσιαζόμενο βιβλίο όσο και για την πορεία του σημαντικού κύπριου πιανίστα και συνθέτη.
Για το συνολικό μουσικό έργο του Νικόλα Οικονόμου μίλησε ο μουσικογράφος, ερευνητής, κριτικός και επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, Θωμάς Ταμβάκος.
Σύντομη παρέμβαση έκανε ο βιολιστής Χάρης Χατζηγεωργίου μιλώντας για τη γνωριμία του με τον αείμνηστο πιανίστα.
Η ηθοποιός Μάρα Κωνσταντίνου ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης και διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης προβλήθηκε η παρουσίαση του Χριστάκη Πουμπουρή, μεταφραστή φωνητικής μουσικής με θέμα, «Απώλεια και ανακάλεμα γυναικείας συντροφιάς από τον Ραχμάνινοφ στον Νικόλα Οικονόμου».
Ήταν μια αποκαλυπτική, από πολλές απόψεις, εκδήλωση, στην οποία - δυστυχώς - δεν προσήλθαν οι καθ' ύλην αρμόδιοι (μουσικοί, συνθέτες, μουσικολόγοι).
Η συγγραφέας του βιβλίου Βάντα Οικονόμου γεννήθηκε στην Λευκωσία. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης, στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία και απέκτησε Πτυχίο και Δίπλωμα Πιάνου, με καθηγητή τον Γιώργο Αρβανιτάκη. Έκανε εξειδικευμένα μαθήματα (masterclasses), με τους Νικόλα Οικονόμου, Χριστόδουλο Γεωργιάδη και Rudolf Kehrer. Παρακολούθησε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το 1995 το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο «Θέματα μουσικής-μουσικολογίας-μουσικής παιδαγωγικής». Δίδαξε για πολλά χρόνια πιάνο και από το 1987 μέχρι το 2008 δίδαξε μουσική στην Μέση και Δημοτική Εκπαίδευση. Ως καλλιτέχνης έκανε ατομικές συναυλίες και σε άλλες έλαβε μέρος συνοδεύοντας τραγουδιστές, ως επίσης σε συναυλίες που διοργανώθηκαν από το Ινστιτούτο Goethe και το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο. Άλλα έργα της είναι: Γιώργος Αρβανιτάκης, ο καλλιτέχνης, ο παιδαγωγός, ο άνθρωπος και, Στο Ουράνιο Τόξο της Τέχνης και της Ζωής-Στην αυλή των Οικονόμου, εκδόσεις Αφή.
Ο εκδότης Ανδρέας Χατζηθωμάς |
Έφη Αγραφιώτη |
Μάρα Κωνσταντίνου |
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία του Θωμά Ταμβάκου, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά και με σημαντικά στοιχεία το έργο του Νικόλα Οικονόμου, αναδεικνύοντας το μέγεθος και την προσφορά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου