Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Μια μοναδική συναυλία με έργα συνθετριών του 20ού και 21ου αιώνα για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια


Σειρά Συναυλιών YRIART 24-25 - Κλασικές και Σύγχρονες Δημιουργίες 
Η YRIART συνεχίζει τη σειρά συναυλιών «Κλασικές και Σύγχρονες Δημιουργίες» με το ρεσιτάλ PRESENT ECHOES, μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη αποκλειστικά σε έργα γυναικών συνθετριών του 20ού και 21ου αιώνα για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια. Οι καταξιωμένες πιανίστριες Μυρτώ Ακρίβου και Θάλεια Παπαδοπούλου παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που αναδεικνύει τη φωνή και την καλλιτεχνική συμβολή των γυναικών στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. 
Παρασκευή 11 Απριλίου, 8.30 μ.μ. στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8). 
Σε μια βραδιά γεμάτη ανακαλύψεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει πρωτότυπες ερμηνείες και να παρακολουθήσει σειρά πρώτων ελληνικών εκτελέσεων, καθώς σχεδόν όλα τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα κατέχει το έργο της Νίκης Κρασάκη, "Iter Aeternum", το οποίο αποτελεί ανάθεση του ντουέτου και κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στη συναυλία. Σε ένα εμβληματικό χώρο όπως ο Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός", η συναυλία υπόσχεται να αποτελέσει ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, γεμάτο εκπλήξεις και συγκινήσεις για το φιλόμουσο κοινό. 
Πρόγραμμα Συναυλίας 
Μέρος Ι: 
- Chen Yi (1953-): China West Suite for two pianos (2007) 
Introduction 
Meng songs 
Zang songs 
Mao dances 
- Amy Marcy Cheney Beach (1867-1944): Old time peasant dance από το έργο Suite for two pianos founded upon old Irish melodies, op. 104 (1924) 
- Cécile Chaminade (1857-1944): La chaise à porteurs, Idylle arabe και Danse Hindoue από το έργο 6 Pièces romantiques pour quatre mains, op. 55 (1890) 
- Germaine Tailleferre (1892-1983): Sonate pour deux pianos (1974) 
- Νίκη Κρασάκη: Iter aeternum για 2 πιάνα (2024-2025). Ανάθεση του ντουέτου 
Μέρος ΙΙ: 
- Meredith Monk (1942-): 
Ellis Island for two pianos (1981) 
Folk dance for two pianos (1996) 
- Mandy Fang: Two colours for two pianos (Big red, pure white) (2001) 
- Sarah Gibson (1986-2024): Outsider for 2 πιάνα και 2 melodicas (2017) 
- Mayke Nas (1972-): Digit#2 for 2 players and a piano (2002-2003) 
Όλα τα έργα, εκτός αυτών της Chaminade και το "Big Red" της Fang, παρουσιάζονται σε Α' πανελλήνια εκτέλεση. 
Το ντουέτο συναντήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Το Πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα» της Λορέντας Ράμου στο Ωδείο Αθηνών στο οποίο εξακολουθούν να είναι ενεργά μέλη. Έχουν δώσει συναυλίες στην Αθήνα και την επαρχία παρουσιάζοντας έργα για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια κυρίως του σύγχρονου ρεπερτορίου. Συνεργάζονται σταθερά με νέους και πιο έμπειρους συνθέτες και πραγματοποιούν πρώτες εκτελέσεις και ηχογραφήσεις των έργων τους. Στα άμεσα σχέδια τους είναι η κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου. 


Μυρτώ Ακρίβου 
Το μουσικό της ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην σύγχρονη μουσική δημιουργία και έκφραση. Η εκκίνηση αυτής της πορείας έγινε το 2002 με την συμμετοχή της στο Trio da Camera και συνεχίστηκε το 2008 με την φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη με την οποία παίζουν, κατά κύριο λόγο, συνθέσεις του 20ου και 21ου αιώνα. Το 2015 ηχογράφησε το πρώτο της cd με τίτλο “Beauty and Hope in the 21st century” με έργα εννέα σύγχρονων συνθετών από διάφορα μέρη του κόσμου, σε παραγωγή των εκδόσεων Musica Ferrum. Από το 2016 έως το 2023 υπήρξε συνεργάτης της διεθνούς καταξιωμένης παιδικής νεανικής χορωδίας “Ροζάρτε” συμμετέχοντας στην μουσική προετοιμασία για διάφορες παραγωγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του “Pythia Trio” μαζί με τις Θάλεια Παπαδοπούλου και Ηρώ Μενέγου με τις οποίες έχει πραγματοποιήσει περιοδείες στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Διατηρεί συνεργασίες με πολλούς μουσικούς και συνθέτες ερμηνεύοντας σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών στα πλαίσια αφιερωμάτων και φεστιβάλ (Μελοποιήσεις, Μουσική στον βωβό κινηματογράφο κ.α.) Μουσική από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου που ερμηνεύει έχει φιλοξενηθεί σε εκπομπές του 3ου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 
Θάλεια Παπαδοπούλου
Η Θάλεια Παπαδοπούλου είναι πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγός, με κύριο ενδιαφέρον στη σύγχρονη μουσική και το πιανιστικό ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Conservatorium του Maastricht. Έχει αποκτήσει το δίπλωμα πιάνου της με τη Ναταλία Μιχαηλίδου. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια υπό την καθοδήγηση κορυφαίων μουσικών όπως οι Gloria Cheng, Florent Boffard, Frederik Rzewski κα. Πραγματοποιεί συχνά ηχογραφήσεις νέων έργων για σόλο πιάνο ή σύνολα μουσικής δωματίου. Είναι μέλος του Pythia Trio, ενός καινοτόμου συνόλου για έξι χέρια σε ένα πιάνο μαζί με τις Μυρτώ Ακρίβου και Ηρώ Μενέγου. Το σύνολο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ευρωπαϊκές περιοδείες και συμμετέχει σε φεστιβάλ ενώ τη σεζόν 2024-2025 υλοποιείσαι την πρώτη του διεθνή περιοδεία υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, συμπράττει με τη φλαουτίστα Εύα Σταύρου στο σύνολο ἔtha duet που επικεντρώνεται στη σύγχρονη πειραματική μουσική. Έχουν ηχογραφήσει για την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού και μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος i-Portunus έχουν ταξιδέψει στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ρουμανία. Ως εκπαιδευτικός, συμβάλλει στην προώθηση της μουσικής παιδείας μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις που συνδυάζουν τη μουσική με άλλες τέχνες. Συμμετέχει στην μονόπρακτη όπερα δωματίου «Είμαι δέντρο που μιλά» της Σοφίας Καμαγιάννη και συνεργάζεται με πρωτοποριακά φεστιβάλ όπως η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Διδάσκει στο Πρότυπο Ωδείο Ανατολικής Αττικής και στο Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας. 
Νίκη Κρασάκη 
Η Νίκη Κρασάκη (Αθήνα 1986) είναι συνθέτρια σύγχρονης μουσικής με έδρα την Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2014 Bachelor, 2018 Master) με ειδίκευση στη σύγχρονη σύνθεση και στη σύνθεση για τις παραστατικές τέχνες. Έργα της έχουν παιχτεί στο ΕΜΣΤ (2024, Radio Path), στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Μια γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού Vol.6, «BUZZER», Trigger Happy), στο Ωδείο Αθηνών (2019, «ΝΕΟΝ», Άση Τριάντη), στην Ιόνιο Ακαδημία (2017, «2η Πιθανότητα», L’ Anima Quartet), (2016, «2016.6.16», Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίου), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του «Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής Εργαστήρι Νέων Ελλήνων Συνθετών» (2016, «1η Πιθανότητα», Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής), και στο εξωτερικό («Ο όρκος του Ιπποκράτη», Pythia Trio). Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, performances και παραστάσεις σύγχρονου χορού (Ionian Act, Θέατρο του Ιονίου, Θέατρο Ανάποδα). Συνεργάζεται με μουσικούς και συνθέτες πειραματικής μουσικής, μελετώντας τα όρια και την εξέλιξη της μουσικής σημειογραφίας, και πειραματίζεται με μια παλέτα ηχοχρωμάτων που αποτελείται από διευρυμένες τεχνικές των οργάνων και τη χρήση μη μουσικών αντικειμένων (Αλέξης Πορφυριάδης, Carl Nielsen, Trigger Happy, WHI Ensemble, Pythia Trio, Γιώργος Κοκκινάρης κ.ά.). Από το 2010 συμμετέχει σε σύνολα αυτοσχεδιασμού και πειραματικής μουσικής, παίζοντας κοντραμπάσο και εξερευνώντας τους ήχους καθημερινών αντικειμένων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια όπως Το πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα με τη Λορέντα Ράμου, «Αφιέρωμα στον Γιώργο Απέργη» με τον Νικόλα Τζώρτζη και master class σύνθεσης με τον Alain Louvier. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), καθώς και του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤ), όπου της δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσει και να μελετήσει τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ελληνικής μουσικής των τελευταίων δύο αιώνων. 
Σχετικά με τη YRIART 
Η YRIART – Music Network είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2024, με δραστηριότητες στην Αθήνα, Νάξο, Πάρο, Χίο και άλλες περιοχές. Δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και υποστήριξη νέων και ανερχόμενων κλασικών μουσικών και την υποστήριξη της καινοτομίας στην σύνθεση της σύγχρονης λόγιας μουσική. Η ομάδα της YRIART αποτελείται από αφοσιωμένους επαγγελματίες και εθελοντές που επιθυμούν να μεταφράσουν την πολύχρονη εμπειρία τους στον χώρο της κλασικής μουσικής, σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σχετικών με την εκπαίδευση, σύνθεση και παρουσίαση μουσικών έργων και έργων των άλλων παραστατικών τεχνών. Μια από τις βασικές δραστηριότητες της YRIART είναι οι σειρές συναυλιών, οι οποίες στοχεύουν να προσφέρουν μια πλατφόρμα έκφρασης και δημιουργίας για νέους και ανερχόμενους μουσικούς της κλασικής σκηνής. Η σειρά για το 2024-2025, με τίτλο «Κλασικές και Σύγχρονες Δημιουργίες»,  που εγκαινιάστηκε με ένα διπλό ρεσιτάλ πιάνου από τους πιανίστες Νίκο Βέννερ και Χρήστο Γιώνα (10-12-2024), φιλοδοξεί να φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα έργων, από κλασικές συνθέσεις μέχρι καινοτόμες δημιουργίες, μέσα από θεματικές βραδιές και ειδικά αφιερώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails