Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΝΑΚΑΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 76η εκπομπή προσκεκλημένος ο συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου

    

Ο Δημήτρης Μηνακάκης είναι συνθέτης, εκτελεστής, παιδαγωγός και συγγραφέας. Η συνθετική του πορεία αντικατοπτρίζει έντονες επιρροές από τη Βυζαντινή μουσική, τη λόγια ελληνική παράδοση, και τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό και έντονες επιδράσεις από το φυσικό περιβάλλον. Οι συνισταμένες αυτές αφομοιώνονται και εξελίσσονται διαρκώς στο προσωπικό του ύφος. Σημαντική θέση στο συνθετικό του έργο έχει η μελοποίηση σημαντικών Ελλήνων ποιητών, Ρίτσος, Βρεττάκος, Παλαμάς, Χιόνης, κ.λπ. αλλά και ξένων ποιητών όπως ο Χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβάρτ. 
Ως εκτελεστής, ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα τόσο στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής, όσο και σε αυτόν της Ευρωπαϊκής μουσικής, ως διευθυντής χορωδίας και ορχήστρας. Εξίσου πολυσχιδές είναι το παιδαγωγικό του έργο. Καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης σε εξέχοντα μουσικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πολλοί μαθητές του διακρίνονται σήμερα ως εκτελεστές, συνθέτες, θεωρητικοί και μουσικολόγοι στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. 


Το παιδαγωγικό του έργο επεκτείνεται και στο χώρο της διοικητικής οργάνωσης: Ιδρυτής της College Symphony Orchestra, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής ωδείων, διακρίθηκε για την προώθηση της μουσικής δωματίου και τη δημιουργία μουσικών συνόλων. Από τις (PanasMusic) έχουν εκδοθεί το «Εγχειρίδιο Ανάπτυξης Ακουστικών Ικανοτήτων» «Η τέχνη της μουσικής και η τεχνική της», η «Βασική θεωρία της μουσικής», τα Χορωδιακά, το Gradus ad Parnassum για υποψήφιους φοιτητές και σπουδαστές ειδικού αρμονίας και δύο κύκλοι έργων μουσικής δωματίου για βιολί - πιάνο ή φλάουτο, ή όμποε, ή βιόλα, ή τσέλο, ή κλαρινέτο, το Manifestations of Love και The unspoken words of Love. Το σύνολο σχεδόν των παιδαγωγικών του έργων διδάσκονται σε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών και Ωδεία. Τα έργα του Δημήτρη Μηνακάκη έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική από διαπρεπή μουσικά σύνολα. 


Καθηγητής Μουσικής στο Κολλέγιο Αθηνών, 1981 -2013, Συντονιστής Μουσικής στο Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού, 1994-2001 και από το 2001-2013 Διασχολικός Προϊστάμενος Μουσικής. Υπήρξε καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών και σύνθεσης, στο Athenaeum, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου και Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείου Αγίου Δημητρίου, και στο Ωδείο Κολλεγίου. 
Για το συνθετικό του έργο το Νοέμβριο του 2006 τιμήθηκε με την απονομή του– Santa Cruz do Grau – στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Για το παιδαγωγικό του έργο το Νοέμβριο του 1996 έγινε Απονομή της έδρας του Γ. Φυλακτόπουλου. Τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και το Ωδείο του Δήμου Αγίου Δημητρίου και το Σύλλογο κυριών Αμυκλών. 
Τον Μάρτιο του 2022 ολοκλήρωσε το έργο «Διαδρομές», παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα 80χρονά της με το οποίο άνοιξε των εορταστικό κύκλο των συναυλιών της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την 21 Οκτωβρίου 2022 σε Α' Παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails