Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΣΠΡΟΥΛΗ: "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ"


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ το νέο βιβλίο του  αναπλ. διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρος Νικολάου Ασπρούλη, με τίτλο: "Η επιστροφή του νοήματος - Η Ορθόδοξη θεολογία συναντά την ιστορία"
"Στέκοντας άφωνος απέναντι στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, την καταστροφική επέλαση της περιβαλλοντικής κρίσης, την επιστροφή των λογής-λογής φονταμενταλισμών, αλλά και την αίφνης επανεμφάνιση φονικών πανδημιών, ο άνθρωπος επιχειρεί να ερμηνεύσει το γίγνεσθαι με αφετηρία την ατομική του, σχετική αλήθεια και ηθική, προσδίδοντας ο ίδιος νόημα αποκλειστικά σε ό,τι κρίνει ότι θα μπορούσε χρησιμοθηρικά και ευδαιμονιστικά να τον (εξ)υπηρετήσει. Αδιαφορώντας την ίδια στιγμή για τον άλλο, ο homo postmodernicus αναγνωρίζει παντού εχθρούς, συνωμοσίες, υποχθόνιες επιβουλές, μη βρίσκοντας πουθενά θεμέλιο ή κάποιο βαθύτερο νόημα, καθώς το τελευταίο έχει γίνει βορά στις ατομικές, πρόσκαιρες ορέξεις του. Ξεκινώντας από θεολογική αφετηρία, αυτήν της Ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, το παρόν βιβλίο, με τα τρία μελετήματα που περιλαμβάνει, αποπειράται μέσα από ερμηνευτικές δοκιμασίες να φέρει στο φως το κρυμμένο νόημα για το οποίο ο άνθρωπος και ο κόσμος υπάρχουν" (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Με άξονες την ερμηνευτική προσπέλαση κειμένων του χριστιανικού παρελθόντος, της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας, ο συγγραφέας των δοκιμίων επιθυμεί να στοχαστεί για το νόημα αυτό της αληθινής υπάρξεως, της αυθεντικής υπάρξεως, η οποία συνιστά εξάπαντος δώρο που προσφέρεται απλόχερα από την αιώνια και άκτιστη πηγή του Είναι, τον ζωοδότη Τριαδικό Θεό του χριστιανισμού, ο οποίος εν Χριστώ προσδίδει νόημα σε κάθε ανθρώπινη ιστορική δράση, οδηγώντας με το Πνεύμα Του το καράβι της κτίσης στο απάνεμο λιμάνι της Βασιλείας. 
Πάντως ο συγγραφέας είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του: "Το βιβλίο επιχειρεί όχι να δώσει έτοιμες απαντήσεις, αλλά να συμβάλει στη σχετική συζήτηση (εφόσον υπάρχει) και τον κριτικό προβληματισμό (όσο αυτό είναι επιθυμητό ή εφικτό στο θεολογικό πεδίο)"
Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα), στου οποίου το έργο έχει εντρυφήσει. 
Ο Δρ Νικόλαος Ασπρούλης είναι αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και διδάσκων (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει πλήθος μελετών και άρθρων, και έχει επιμεληθεί σειρά συλλογικών τόμων για την ιστορία της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας, τη θεολογική μεθοδολογία και ερμηνευτική, την πολιτική θεολογία, την αναλυτική φιλοσοφία, την οικοθεολογία και την πνευματικότητα. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών και εκκλησιαστικών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails