Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ "ΑΦΟΡΙΣΕ" ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Είναι πλέον γεγονός ότι ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος είναι ξένο σώμα για την Εκκλησία της Ελλάδος.
Αφόρισε, ως γνωστόν, τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για αστείους λόγους.
Ευτέλισε μια εκκλησιαστική πράξη εν γνώσει φρενών και προαιρέσει.
Έκτοτε:
Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εκκλησιάστηκε κανονικότατα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών κατά την εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα, όπου ιερούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» τον …έδωσε δεόντως:  «…έχει μερικές ιδέες οι οποίες είναι ελαφρές. Οι οποίες τελευταία έχουν γίνει επικίνδυνες. Επιτίθεται σε όλους μας. Δεν τον αναγνωρίζουμε κι εμείς πολλές φορές. Κι εγώ δεν τον αναγνωρίζω». 
Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε προειδοποιήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την περίπτωση του Καλαβρύτων [και του Πειραιώς] ήδη από το 2016, οπότε σε σχετική επιστολή έγραφε: "ατυχώς, την συμπήξασαν μέτωπον κατά της κανονικής Εκκλησίας και των αποφάσεων της εν Κρήτη συνελθούσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου γνωστήν ομάδα ενισχύουσι, δια της στάσεως αυτών, και αδελφοί Ιεράρχαι της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της γραφίδος και του ευκαίρως – ακαίρως εκφερομένου, προ και μετά την σύγκλησιν της Μεγάλης Συνόδου, επί παντός του επιστητού ακρίτου λόγου αυτών, ως επί παραδείγματι οι Ιερώτατοι Μητροπολίται Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ". 
Πάντως, στις πρόσφατες εμπρηστικές επιστολές του πρ. Καλαβρύτων η Ι. Σύνοδος δεν απάντησε, περιφρονώντας τον ουσιαστικά.
Την Κυριακή της Πεντηκοστής (7-6-2020), ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, προσφωνώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εκκλησιάστηκε στην Παναγία της Τήνου, ακύρωσε όλη την τάχα και επιχειρηματολογία του πρ. Καλαβρύτων, όταν είπε: «Σας οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη, διότι προλάβατε μέσα στην πρόνοιά σας για την πατρίδα μας, τα χειρότερα».
Ο Σύρου Δωρόθεος εξαφάνισε, στην πραγματικότητα, τον πρ. Καλαβρύτων Αμβόσιος, ο οποίος την Κυριακή της Πεντηκοστής – κατά συγκυρία! – «αφορίστηκε» από έναν αδέσποτο «δεσπότη», που ευδοκιμεί στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο, προς τέρψιν!


Το γεγονός είναι, πάντως, ότι ο πρ. Καλαβρύτων Αμβρόσιος είναι αφορισμένος, δηλαδή, ξεχωρισμένος από την Εκκλησία της Ελλάδος στην οποία ανήκει. Κι αυτό δεν είναι λίγο…
Αλήθεια, ποιος ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συλλειτουργήσει με τον πρ. Καλαβρύτων που αφόρισε τον πρωθυπουργό της χώρας;
Ο διάδοχός του είναι σίγουρα σε λίαν δυσχερή θέση με τον γέροντά του στην πλήρη απομόνωση και απαξίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails