Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΙΕΡΕΙΑΣ ΕΥΑΣ ΠΑΛΜΕΡ - ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ


Η Εύα Πάλμερ - Σικελιανού, η χορογράφος, η μουσικός, η ελληνολάτρις, αυτή η ξεχωριστή καλλιτέχνης και γυναίκα, ανήκει στην προσωπική μας μυθολογία εδώ και χρόνια. 
Σήμερα που είναι η μνήμη της (πέθανε 4 Ιουνίου 1952), θυμόμαστε τις εκδηλώσεις που τις αφιερώσαμε με αγάπη και τις οποίες θεωρούμε μικρές σπουδές στο τεράστιο έργο της. 
Με το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», λοιπόν, με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τις πρώτες Δελφικές Γιορτές που διοργάνωσε το 1927 στους Δελφούς το ζεύγος Σικελιανού, παρουσιάσαμε στην Αθήνα εκδηλώσεις για την αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, την πρώτη σύζυγο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
Στις 8 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της  διοργάνωσης «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» που είχε ως θέμα: «Η Γυναίκα στην Ευρώπη», παρουσιάσαμε την παραγωγή «ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΠΑΛΜΕΡ-ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ», στον χώρο τέχνης «Αγγέλων Βήμα» (Ομόνοια).
Το αφιέρωμα περιλάμβανε μουσικά έργα της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού (χορικά από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και μελοποιημένη ποίηση) και  τρία ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού σε σύνθεση του Λεωνίδα Κανάρη (αφιερωμένα στην Εύα Πάλμερ) σε  πρώτη εκτέλεση.
Το αφιέρωμα αυτό επαναλήφθηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 στην ιστορική Οικία Κατακουζηνού (Σύνταγμα). Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 



Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, στο Κεντρικό Λύκειο Ελληνίδων στο Κολωνάκι, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Τμήματος Ρυθμικής με τίτλο: «Ωδή στην ιέρεια Εύα Πάλμερ – Σικελιανού». 
Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία μας για την πολυσχιδή και συναρπαστική προσωπικότητα της Εύας Πάλμερ και την σχέση της με το Λύκειο Ελληνίδων (με προβολή διαφανειών). Συμμετείχαν η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά. 
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διάβασε την πρώτη συνάντηση της Εύας Πάλμερ με τον Άγγελο Σικελιανό στην Αθήνα, όπως την έχει καταγράψει η Εύα στην αυτοβιογραφία της και η Δάφνη Πανουργιά τραγούδησε δύο αποσπάσματα από τα Χορικά που συνέθεσε η Εύα για τον "Προμηθέα Δεσμώτη". 
Παραθέτουμε το βίντεο της εκδήλωσης. 


Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» είχε παρουσιάσει ανάλογο αφιέρωμα στην Εύα Πάλμερ, στην Λευκάδα, το 2007, οπότε συμπληρώνονταν 80 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails