Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

"ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ" ΣΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΠΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020


Η Μουσική και ο Λόγος, αποκλειστικά δημιουργήματα του ανθρώπου, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Με τη χρήση του οργανωμένου ήχου μπορούν να γεννούν, να προσδιορίζουν και να επικοινωνούν τις πλέον αφηρημένες συλλήψεις του ανθρωπίνου πνεύματος. 
Από την αρχαιότητα ο Λόγος χρησιμοποιείται για να δώσει πνοή στη Μουσική, η Μουσική για να πλαισιώσει και να αποθεώσει το Λόγο. Οι ιδέες, το συναίσθημα, η αισθητική και η λογική γενεών και γενεών συλλογικά χτίζουν ζωντανά αρχιτεκτονήματα, τα οποία διαρκώς τροποποιούνται, μεταμορφώνονται, εξελίσσονται και με το έργο ιδιαίτερων προσωπικοτήτων εκτινάσσονται προς νέα ύψη και νέες κατευθύνσεις. 
Οι Έλληνες συνθέτες ανά τους αιώνες, χρήστες και κάτοχοι μίας εξαιρετικά ευέλικτης, εκφραστικής, παραστατικής, γόνιμης και μουσικής γλώσσας, ασφαλώς τη συνενώνουν άρρηκτα με τη μουσική τους: το ποίημα γίνεται βάση συμφωνικού έργου, ο στίχος γίνεται τραγούδι, ο ύμνος ψαλμωδία, ο θεατρικός λόγος χορικό. Και ακόμη πιο πέρα, όταν το κείμενο σπάει, και, έτσι λιτό και αποστασιοποιημένο, μπορεί με τη βοήθεια της μουσικής να χωρέσει περισσότερα νοήματα, περισσότερες εικόνες.


Το 4ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής χαρίζει στο κοινό της Χίου ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα. Σχεδιάζει συναυλίες και εκδηλώσεις αφιερωμένες στο λόγιο τραγούδι, στο δημοφιλές τραγούδι, στη Βυζαντινή υμνογραφία, στο αρχαίο θέατρο, στον πειραματισμό. Αναθέτει σε νέους συνθέτες νέα έργα και εμπλουτίζει την ελληνική μουσική εργογραφία. Με σειρά διαλέξεων ενημερώνει το κοινό για τον εκάστοτε προβληματισμό. Με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα μαθήματα που διοργανώνει δίνει μοναδική ευκαιρία στους νέους μουσικούς των Ωδείων και του Μουσικού Σχολείου για πρόοδο.
Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά το πρόγραμμα.
Συνεχής ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails