Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

"Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ, Ο ΜΕΓΑΣ" ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ


«Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, είναι μία πεντάγλωσση ανθολογία (εκδόσεις Ίκαρος, 2016) όπου ο λυρισμός, η τόλμη και η εκφραστική δύναμη της γραφής τού ποιητή συνδυάζονται με το χρώμα των εικαστικών του έργων και τις πρωτότυπες μελοποιήσεις ποιημάτων του από τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό. 
Όλα τα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά). Ποιήματα απ’ όλες τις περιόδους της γραφής του Οδυσσέα Ελύτη, αποσπάσματα από τον πεζό του λόγο –για τη σημασία της τέχνης, για τη διαμόρφωση της ποιητικής του– παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφίες και εικαστικά του (σχέδια, τέμπερες, συνεικόνες, χειρόγραφα). 
Η έκδοση, όμως, περιλαμβάνει και 2 CD με όλα τα κείμενα του βιβλίου, άλλα ως απαγγελία και άλλα μελοποιημένα σε σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού. Στην ακουστική του μορφή το βιβλίο, αποτελεί ένα αλλιώτικο ταξίδι γνώσης και αγάπης στο έργο του Ελύτη. 
Η επιλογή, σύνθεση των κειμένων και ο σχεδιασμός έκδοσης έγινε από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Αυτή, λοιπόν, η ακουστική μορφή του βιβλίου γίνεται, φυσικά, και συναυλία και παρουσιάζεται σ την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Αύριο, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Φλώρινα, στις 8.30 μ.μ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια 2019». 


Οι συντελεστές: 
Τραγούδι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δάφνη Πανουργιά 
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αχιλλέας Κυριακίδης 
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος 
Βιολί: Στέλλα Τσάνη 
Βιόλα: Ηλίας Σδούκος 
Βιολοντσέλο: Λευκή Κολοβού 
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6:30 μ.μ. στο Ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails