Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ (ΦΩΤΟ)

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος λειτουργών στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος Καλοξύλου 

Ο Σύλλογος Καλοξυλιτών Νάξου πραγματοποίησε εκδήλωση – αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο Βαλληνδρά (1915-2008), ο οποίος καταγόταν από το χωριό Καλόξυλος Νάξου. 
Η εκδήλωση τιμής και μνήμης έλαβε χώρα την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019, στις 9 το βράδυ, στον αυλόγυρο του περικαλλούς Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Καλοξύλου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου. 
Πολύς κόσμος κατέκλυσε τον αύλειο χώρο του Ναού και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσει την εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του φιλολόγου καθηγητού Σπύρου Γαβαλά, εκ μέρους του Συλλόγου Καλοξυλιτών. 


Στη συνέχεια, ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, μίλησε για τη σχέση του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου Βαλληνδρά με την Νάξο και τον Καλόξυλο, τόπο των προγόνων του, παρουσίασε συνοπτικώς την προσωπικότητα του και την προσφορά του στην Εκκλησία και αναφέρθηκε στο πλούσιο μουσικό του έργο. 
Ο Π. Ανδριόπουλος παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο, με προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, τις σημαντικές ηχογραφήσεις εκκλησιαστικής μουσικής που πραγματοποίησε επί σειρά ετών ο Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς, στο μεγάλο πρόγραμμα ηχογραφήσεων κορυφαίων ψαλτών του 20ού αιώνα, το οποίο εμπνεύστηκε, υλοποίησε και εξέδωσε ο Δρ Μανόλης Χατζηγιακουμής. 


Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος, ο οποίος μίλησε βιωματικά για τον μακαριστό Πατρών Νικόδημο, όπως τον έζησε από την πολύχρονη συνεργασία τους στην Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και στην Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών. 


Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε αναλυτικά στην εκκλησιαστική προσωπικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, εξαίροντας τα πολλά τάλαντα που του έδωσε ο Θεός και τα οποία καλλιέργησε και επηύξησε προς δόξαν της Εκκλησίας. 


Η εκδήλωση έκλεισε με τρεις ύμνους μελοποιημένους από τον μουσικολογιώτατο Μητροπολίτη Νικόδημο, που απέδωσε κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών Νάξιοι Μελιστές, υπό τον πρωτοψάλτη Δημήτριο Παπάνη. Τα μέλη του χορού: Γεώργιος Κλουβάτος, Αντώνιος Ρώτας, Ιωάννης Ρώτας, Εμμανουήλ Σπανός. 


Ήταν μια μοναδική εκδήλωση, καθώς για πρώτη φορά έγινε στη Νάξο ένα αποκλειστικό αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, ο οποίος – αξίζει να σημειωθεί – συνδέθηκε πολλαπλώς με τους δύο νεώτερους Αγίους της Νάξου, τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά. Έγραψε τις ασματικές ακολουθίες των Αγίων, πρωτοστάτησε στους πρώτους εορτασμούς της μνήμης τους, εκφωνώντας και τους σχετικούς πανηγυρικούς λόγους, και συνέβαλε παντοιοτρόπως στην διάδοση της τιμής τους.


Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια (1939-2019) από την εις διάκονον χειροτονία του μακαριστού ιεράρχου, ο οποίος υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος του μεγάλου εκείνου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, του από Τραπεζούντος.

Ο Μητροπολίτης  Νικόδημος Βαλληνδράς με Καλοξυλίτες έξω από τον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails