Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΑΠΟ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΕΛ (ΦΩΤΟ)

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ της Γερμανίας, στήθηκε και δεσπόζει ένας «Παρθενώνας» από απαγορευμένα βιβλία. Ένα συγκλονιστικό έργο το οποίο εμπνεύστηκε η καλλιτέχνις Μάρτα Μινουχίν από την Αργεντινή. 
Στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης, Documenta 14, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε δύο πόλεις ταυτόχρονα, στο Κάσελ και την Αθήνα, η Μινουχίν παρουσιάζει τον Παρθενώνα των Βιβλίων στο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 ρίχτηκαν στην πυρά από τους Ναζί περίπου 2.000 βιβλία. Ένα έργο σύμβολο της αντίστασης στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Το σημείο όπου επιλέχθηκε να παρουσιαστεί ο Παρθενώνας βρίσκεται κοντά στο μουσείο Fridericianum, που το 1941 χρησιμοποιούνταν ως βιβλιοθήκη, την εποχή που ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα μια συλλογή περίπου 350.000 βιβλίων. 
Επισκέφθηκα τον Παρθενώνα των βιβλίων και αναβοώ: 
Τιμή και δόξα στην καλλιτέχνιδα για την έμπνευση και την υλοποίηση. 
Τιμή και δόξα στους Γερμανούς διοργανωτές για την όλη παραγωγή και την προβολή της Ελλάδος μέσα από αυτό το έργο, στα πέρατα του κόσμου. 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails