Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ "ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σε ανάρτησή μας στις 6 Απριλίου 2017, είχαμε γράψει ότι παρά την σχετική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «…ο Σεβ. Πειραιώς δεν θα μεταβεί τελικά στα Ιεροσόλυμα το Μ. Σάββατο και στη θέση του ορίστηκε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας. Δεν ξέρουμε αν αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την άρνηση των Ισραηλινών να δεχθούν τον Μητροπολίτη Πειραιώς - λόγω των κατά καιρούς αντισημιτικών δηλώσεών του - ή με σχετική επιθυμία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για παρεμφερείς λόγους. Σίγουρα κάτι από όλα αυτά συμβαίνει, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.»
Τελικά την «επίσημη ενημέρωση» μας την έκανε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δια της δημοσιοποιήσεως σχετικού – μακροσκελέστατου, όπως το συνηθίζει - ανακοινωθέντος, μας διαφωτίζει (και μας επιβεβαιώνει): «…ἡ Ἰσραηλινή Κυβέρνηση, ἐρχομένη σέ τηλεφωνική ἐπικοινωνία, μέ τόν Ἐξοχώτατο Πρωθυπουργό κ. Ἀλέξιο Τσίπρα, διεμήνυσε ὅτι ἡ ἐλαχιστότητά μας εἶναι ἀνεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) στό Ἰσραήλ, ἐπειδή κατά καιρούς ἔχουμε ἐκφράσει δῆθεν «ἀντισημιτικές» δηλώσεις.». 
Ο Σεβ. Πειραιώς δεν παραλείπει να δηλώσει απερίφραστα: «Μέ τό παρόν ἀνακοινωθέν, διαμαρτύρομαστε ἐντονότατα καί καταγγέλλουμε δημόσια τήν ἀντικανονική παρέμβαση τοῦ Ἰσραήλ στήν χώρα καί τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, καί βέβαια θά ἀποστείλουμε ἔντονη διαμαρτυρία γιά τήν καταπάτηση τῶν θρησκευτικῶν μας δικαιωμάτων.». 
Νομίζω πως το πρώτο μέτρο που μπορεί, είναι στο χέρι του δηλαδή, να πάρει ο Μητροπολίτης Πειραιώς εναντίον του Ισραήλ, είναι να σταματήσει πάραυτα τις «προσκυνηματικές εκδρομές» που διοργανώνει συχνότατα η «Πειραϊκή Εκκλησία» (ο ραδιοφωνικός σταθμός) στους Αγίους Τόπους. Είναι ένα αντίποινο με νόημα και δη οικονομικό, αν το καλοσκεφτεί κανείς… 
Όμως, το θέμα εδώ είναι ότι το νέο αυτό …πολεμικό ανακοινωθέν του Σεβ. Πειραιώς, προκάλεσε μήνυση εναντίον του, που κατατέθηκε στο «Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας»: 
«Στο συνημμένο κείμενο που ανάρτησε χθες στο επίσημο ιστολόγιο της Μητρόπολης Πειραιά η οποία είναι δημόσια αρχή, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ προβαίνει σε προφανές αντισημιτικό παραλήρημα, το οποίο παραβιάζει το Άρθρο 1 του Ν. 927/79 με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού (τέλεση από δημόσιο λειτουργό) και αποτελεί κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.». 
Την μήνυση κατέθεσαν οι: Andrea Gilbert, Υπεύθυνη του τμήματος καταγραφής και καταπολέμησης αντισημιτισμού του ΕΠΣΕ και Παναγιώτης Δημητράς, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Ως μάρτυρας καλείται το αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη. 
Η κατάσταση θα γίνεται – όπως το έχουμε επανειλημμένως επισημάνει – ολοένα και πιο ανεξέλεγκτη… Αν δεν έχει ξεφύγει ήδη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails