Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΣΤΑΘΗΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΡΩΣΙΚΑ...

Στάθης Λιβαθινός - Ρίμας Τούμινας

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20:00 - 21:00, επιχειρεί να διαλεχθεί και να παρουσιάσει τα διάφορα είδη τέχνης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων που τα υπηρετούν.
Σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, με αφορμή το έτος Ρωσίας, θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένο τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό. Η εκπομπή έχει θέματα: α) «Ο ρόλος και η λειτουργία του θεάτρου στη Σοβιετική Ένωση και η σχέση του με τον άνθρωπο, την κοινωνία και την εξουσία» β) «Η Ρωσική Σχολή Θεάτρου» γ) «Το Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου Μόσχας» δ) «Οι σκηνοθέτες δημιουργοί: Στανισλάφσκι, Τσέχωφ, Βαχτάγκωφ, Μέγιερχολντ, Φαμένκο, Γκοντσαρώφ» ε) «Ο σκηνοθέτης ως πνευματικός οδηγός μιάς παράστασης» και στ) «Ο ηθοποιός ως πνευματικό όν» και την επιμελείται και παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Σε ανάρτησή μας τον περασμένο Ιούλιο, είχαμε αναφερθεί στην τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή από το φημισμένο Ρωσικό Θέατρο Βαχτάνγκοφ που ανέβηκε στην Επίδαυρο σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ. 
Ο Στάθης Λιβαθινός τόλμησε αυτή την συνεργασία, η οποία ευοδώθηκε, κατά πως φαίνεται, αφού μετά το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Ηρώδειο και το Βαχτάνγκοφ στη Μόσχα, η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας, μεταφέρθηκε και στην Αγία Πετρούπολη, όπου συμμετείχε στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης με δύο παραστάσεις στο θέατρο Alexandrinsky, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, δηλ. μόλις χθες και προχθές. Επίσης, στις 2 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Φόρουμ, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Οιδίποδας στην Επίδαυρο» της Marina Merkulova, διάρκειας 44 λεπτών, που προβάλλει όλα τα στάδια δημιουργίας της παράστασης του Ρίμας Τούμινας, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την πρώτη παράσταση επί σκηνής. 
Ο «Οιδίπους Τύραννος», αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και του θεάτρου Βαχτάνγκοφ, πήρε ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές και στη Μόσχα, όπου παρουσιάστηκε στις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου, ενώ αναφέρθηκαν στην παράσταση τα εγκυρότερα ρωσικά ΜΜΕ. Eπίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τα Μ.Μ.Ε. της Μόσχας για το Χορό ο οποίος αποτελείται από Έλληνες ηθοποιούς, τη διδασκαλία των οποίων έκανε o Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής. 
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία με το θέατρο Βαχτάνχοφ και σχολίασε: «Όλοι μου έλεγαν στην αρχή, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουμε ένα κοινό έργο, αλλά τελικά ο Ρίμας κι εγώ βρήκαμε χρηματοδότηση και σιγά -σιγά η ιδέα μας τους κέρδισε όλους». 
Το ενδιαφέρον είναι ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη για το Πολιτιστικό Φόρουμ και αναφέρθηκε στην συνεργασία Ρώσων και Ελλήνων στην παράσταση του Οιδίποδα, θεωρώντας την πρότυπο για την καλλιτεχνική συνεργασία των δύο χωρών. 
Κατόπιν αυτών η αποψινή εκπομπή του π. Πέτρου Μινώπετρου με καλεσμένο τον Στάθη Λιβαθινό, αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα.
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails