Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΠΙΜΙΣΜΟΥ" (ΤΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ) - ΣΤΟ LIFO.GR ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Άρης Δημοκίδης αναδημοσιεύει lifo.gr το κείμενό μου για την φάμπρικα Εφραίμ της Βατοπαιδίου με τα αντίγραφα των εικόνων. Και όχι μόνο. Αναδημοσιεύει και μέρος παλαιότερου κειμένου μου για την ανά την Ελλάδα περιαγωγή λειψάνων και εικόνων. 
Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον Άρη Δημοκίδη - τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά - για την συναντίληψη. Μου δίνει, επίσης, την ευκαιρία να απευθυνθώ σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό - όπως αυτό του LIFO.GR - που δεν είναι "εκκλησιαστικό" και με ενδιαφέρει απόλυτα. Τουλάχιστον να έχω ξεκαθαρίσει την θέση μου απέναντι σε αυτούς τους μη "εκκλησιαστικούς" ότι δεν έχει σχέση η ουσία της Εκκλησίας με τους κάθε λογής σαλτιμπάγκους που περιφέρουν ή δέχονται αντίγραφα εικόνων για ντόρο. Δυστυχώς οι σιωπώντες μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα παρακμής έχουν χάσει την επαφή με την κοινωνία, που είναι κάπου αλλού. Και εμένα με ενδιαφέρει να δω πού είναι, γιατί σ' αυτή την "Εκκλησία των αντιγράφων" σωστά δεν είναι!
Και τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον τα αντίγραφα ευδοκιμούν γιατί οι σημερινοί κληρικοί (αρχιερείς, ηγούμενοι και λοιποί που κινούν και συντηρούν αυτή την ιστορία) είναι - φευ! - αντίγραφα!
Και προσέξτε, αγαπητοί συνοδίτες! Τείνουμε, ως Ορθοδοξία, σε ...φαιδρά καταντήματα. Μας λέει η είδηση, ήδη πριν τέσσερα χρόνια (2012): Η «Εκκλησία του Κοπιμισμού» (Εκκλησία του Αντιγραφισμού, σε ελεύθερη απόδοση) κατάφερε να αναγνωριστεί ως επίσημη θρησκεία από την κυβέρνηση της Σουηδίας, μιας χώρας όπου το παράνομο κατέβασμα ταινιών και μουσικής είναι διαδεδομένη συνήθεια. Για τους κοπιμιστές, η πληροφορία είναι ιερή και το copy-paste είναι ένα είδος θρησκευτικού μυστηρίου. Μάλιστα, το CTRL+C και το CTRL-V, οι συντομεύσεις για αντιγραφή και επικόλληση στον υπολογιστή, είναι τα ιερά σύμβολα της παράξενης θρησκείας!
Αλλά ας επανέλθουμε στον δικό μας ...κοπιμισμό.  



Ο Άρης Δημοκίδης ξεκινάει το άρθρο του με θέμα: 
"Είδα αφίσα και στη Θεσσαλονίκη: Έρχεται μια νέα θαυματουργή εικόνα, οπότε όποιος πιστεύει και θέλει να λάβει τη θεία χάρη ας τρέξει. Μικρή λεπτομέρεια: Πρόκειται για αντίγραφο της εικόνας. Μην ενοχλείστε όμως. Απ' το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. 
Ήδη με την περιφορά παντοφλών, ζωνών και άκυρων κομματακίων ρούχων (σχεδόν με τιμές αρχηγού κράτους) αναρωτιόταν κανείς αν οι εκκλησίες έχουν διολισθήσει χωρίς επιστροφή στην ειδωλολατρεία. Η δικαιολογία των πιστών που αρνούνταν τις κατηγορίες για ειδωλολατρεία ήταν πως «εμείς δεν λατρεύουμε το ύφασμα/ξύλο/παντόφλα αλλά αυτό που συμβολίζει» έχει μια λογική αλλά γεννά το ερώτημα γιατί κάποιος που αγαπά το Θεό του δεν μπορεί να τον δοξάζει κατευθείαν αλλά χρειάζεται βοηθητικά αξεσουάρ. Πόσω μάλλον δηλωμένα ψεύτικα."
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΟΣ ΣΤΗ ΠΙΣΤΗ Σ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΟ ΠΕΙΝΕΙΟΝ ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟ-ΚΑΛΛΙΝΙΚΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΣΟΥ!!!
Γ.ΚΥΔΩΝ

Related Posts with Thumbnails