Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΡΙΒΕΛΛΗ


Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20.00 – 21.00, επιχειρεί να διαλεχθεί και να παρουσιάσει τα διάφορα είδη τέχνης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων που τα υπηρετούν. 
Σήμερα, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, με αφορμή τη σειρά διαλέξεων του φωτογράφου Πλάτωνα Ριβέλη, που ξεκινά τέλη Σεπτεμβρίου 2016 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με θέμα: «Η θρησκεία στη φωτογραφία και στον κινηματογράφο», θα μεταδώσει σε επανάληψη εκπομπή με καλεσμένο τον Πλάτωνα Ριβέλλη, φωτογράφο και συγγραφέα. Η εκπομπή έχει θέμα: «Η τέχνη της φωτογραφίας και η σχέση της με την πίστη και το θρησκευτικό συναίσθημα» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος. 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύκλος διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Τετάρτη του Οκτωβρίου (5, 12, 19 & 26), 20:00–22:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).


Στη διάρκεια των διαλέξεων ο Πλάτων Ριβέλλης θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί ως πλαίσιο ή ως κυρίως θέμα τη θρησκευτική πίστη και τις τελετουργίες και θα προσδιοριστούν οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν το έργο κάθε δημιουργού στον οποίο θα γίνει αναφορά. Θα προβληθούν, επίσης, κινηματογραφικά αποσπάσματα και φωτογραφίες από το έργο διάσημων σκηνοθετών και φωτογράφων, καθώς και φωτογράφων-μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου».
Πάνω στην ώρα, οι Εκδόσεις Φωτοχώρος εξέδωσαν ένα νέο βιβλίο με φωτογραφίες του Πλάτωνα Ριβέλλη και κείμενα της Μαρίας-Θηρεσίας Δαλεζίου με θέμα τα καθολικά εξωκκλήσια της Σύρας έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Μία εξαιρετική έκδοση, από την οποία αναδημοσιεύουμε εδώ ενδεικτικές φωτογραφίες, αφού στην έκδοση περιλαμβάνονται 190 φωτογραφίες, ασπρόμαυρες και έγχρωμες. 
Άρα, η αποψινή εκπομπή του π. Πέτρου Μινώπετρου προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο δημιουργός ζει την εποχή της θρησκευτικότητάς του, εν-τέχνως! Από αυτή τη συνέντευξη δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα, όπως το κατέγραψε το Αντίφωνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails