Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ...ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η δημοσιογράφος Κρίστυ Κουνινιώτη πήρε μία συνέντευξη από τον Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεως Πατρών Κύριλλο Κωστόπουλο, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, και αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. 
Είναι προφανές ότι η κα Κουνινιώτη είναι ανυποψίαστη για το ποιον έχει απέναντί της. Αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε είναι υπόλογη για παραπληροφόρηση των αναγνωστών της. 
Υποβάλλει στον αρχιμ. Κύριλλο Κωστόπουλο την ακόλουθη ερώτηση: 
Η αλήθεια είναι ο καταλύτης της βίας», διαβάζουμε στο βιβλίο σας. Ο φανατισμός, ωστόσο, βρίσκει χώρο να διεισδύει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενίοτε. Γιατί να προβάλλεται ο Θεός ως τιμωρός; 
Και ο συνεντευξιαζόμενος απαντά: 
Είναι αποδεδειγμένο ότι ο φανατισμός παράγεται από αίτια ιστορικά, παθολογικά, ψυχοπαθολογικά και κυρίως από φοβερό κρυφό εγωισμό. Είναι επίσης παραδεκτό ότι η Ορθόδοξη Θεολογία και Εκκλησία ουδέποτε αποδέχθηκε το φαινόμενο του φανατισμού. Ο φανατισμός δεν βρίσκει αιτία υπάρξεως σε όποιον παραμένει στον χώρο της αλήθειας. Αρα η εμμονή στην αλήθεια δεν είναι φανατισμός. 
Απάντηση – ανέκδοτο! Ο Κύριλλος Κωστόπουλος είναι ο ορισμός του φανατισμού και δη του θρησκευτικού και έρχεται τώρα να τον …καταγγείλει (sic)! 
Είναι ο άνθρωπος ο οποίος ταυτίζει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με την αίρεση – δεν το έχει ακούσει αυτό η κα Κουνινιώτη; - στο όνομα ακριβώς της «εμμονής στην αλήθεια», την οποία θεωρεί ότι αυτός μόνος κατέχει, αφού η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εγκαινιάσει δεκαετίες τώρα τον διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς. 
Έτσι, ο εν λόγω κληρικός δημιούργησε το γνωστό επεισόδιο με Καθολικούς χριστιανούς στην Μονή Μπάλα το Πάσχα του 2007, αποκάλεσε τον παραιτηθέντα πάπα Βενέδικτο «ομοφυλόφιλο», άφησε να εννοηθεί ότι και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ομοφυλόφιλος αφού χειροτονούσε «τοιούτους», αλλά και στις μέρες μας αποδύθηκε σε έναν «αγώνα» εναντίον της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, δημοσιεύοντας σχετικά κείμενα στο διαδίκτυο, τα οποία μάλιστα εξέδωσε και σε ειδικό τεύχος. 
Ας διαβάσει η κα Κουνινιώτη μερικές σελίδες από το τελευταίο αυτό «πόνημα» του Κύριλλου Κωστόπουλου και μετά ας του επανεκφράσει το περί φανατισμού ερώτημα. Ο αρχιμανδρίτης στρέφεται εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου και άλλων ιεραρχών της Ορθοδοξίας, στο όνομα της δικής του «εμμονής στην αλήθεια». 
Με βάση το άρθρο 22 του κειμένου «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ», το οποίο εγκρίθηκε από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και το υπέγραψε και η Εκκλησία της Ελλάδος στην οποία ανήκει ο κληρικός Κύριλλος Κωστόπουλος, η γενικώς απαράδεκτη και φανατική στάση του καταδικάζεται απερίφραστα. Παραθέτω το σχετικό άρθρο: 
"Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία θεωρεῖ καταδικαστέαν πᾶσαν διάσπασιν τῆς ἑνότητος τῆς Ἐκκλησίας, ὑπό ἀτόμων ἤ ὁμάδων, ἐπί προφάσει τηρήσεως ἤ δῆθεν προασπίσεως τῆς γνησίας Ὀρθοδοξίας. Ὡς μαρτυρεῖ ἡ ὅλη ζωή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἡ διατήρησις τῆς γνησίας ὀρθοδόξου πίστεως διασφαλίζεται μόνον διά τοῦ συνοδικοῦ συστήματος, τό ὁποῖον ἀνέκαθεν ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ ἀπετέλει τήν ἀνωτάτην αὐθεντίαν ἐπί θεμάτων πίστεως καί κανονικῶν διατάξεων (κανών 6 τῆς Β’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου)."
Ο κληρικός Κύριλλος Κωστόπουλος μπορεί να παραπλανά την κάθε κα Κουνινιώτη, αλλά όχι όσους γνωρίζουν τον βίο και την πολιτεία του, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φανατισμός στον κύβο, με …μπόλικο παρασκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails