Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Η "ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΚΟΥΦΙΤΣΑ" ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στιγμιότυπα από την γενική δοκιμή

Το οικολογικό παραμύθι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου «Πράσινη Σκουφίτσα», σε πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, ανέβηκε για πρώτη φορά στην ολοκληρωμένη μορφή του, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης στην Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΣΥΝΘΕΡΜΙΑ plus 2016. 
Το παραμύθι έχει παρουσιαστεί πολλές φορές, στην Αθήνα και αλλού, πάντα με την αφήγηση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε διασκευή για δύο τραγουδιστές και πιάνο. 
Είναι η πρώτη φορά που παίχτηκε στην ολοκληρωμένη μορφή του, με συμμετοχή τραγουδιστών, ορχήστρας και παιδιών, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, πιανίστριας Ερατώς Αλακιοζίδου και όλων των συνεργατών των Συνθερμίων.


Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Συνθέρμια» είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2005 από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης (Δ.Ω.Θ.) με σκοπό την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της ελληνικής σύγχρονης λόγιας μουσικής. Τα Συνθέρμια plus είναι μια διευρυμένη μορφή του Φεστιβάλ που φέτος δίνει έμφαση στους νέους μουσικούς και σπουδαστές ενδυναμώνοντας την σχέση τους με την μουσική, αλλά και με την καλλιτεχνική δημιουργία.
Όπως είπε σε σχετική συνέντευξή του ο Γ. Κουρουπός «η συγγραφέας Ιουλίτα Ηλιοπούλου, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας, η οποία κατέστρεψε μια από τις σπουδαιότερες νησίδες πράσινου της Αττικής. Η Ιουλίτα ήθελε προφανώς να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μικρών και μεγάλων για τη σημασία της προστασίας των δασών και γενικότερα του πράσινου της πόλης από ηθελημένες ή μη καταστροφές. Η καταστροφή ενός δάσους, σε συνδυασμό με πολλά και ανομολόγητα οικονομικά συμφέροντα μπορεί να συγκινήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων σε βαθμό που να θεωρήσουν ότι η υπόθεση της προστασίας του πράσινου είναι καθήκον του καθενός.» 
Η «Πράσινη Σκουφίτσα» είναι ένα οικολογικό - μουσικό παραμύθι για αφηγητή, πέντε μουσικούς (πιάνο, φλάουτο, βιολί, βιολοντσέλο, κρουστά), δύο τραγουδιστές και παιδικές φωνές. 
Ερμήνευσαν οι μουσικοί: Λητώ Θώμου - πιάνο, Κωνσταντίνος Παυλάκος - βιολί, Χρήστος Κυπαρίσης - βιολοντσέλο, Δωροθέα Λιανά - κρουστά, Νικολός Δημόπουλος - φλάουτο. 
Την μουσική διεύθυνση του συνόλου είχε ο Στάθης Σούλης.
Δείτε σχετική ανάρτηση: 
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΚΟΥΦΙΤΣΑ" ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails