Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: "ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ"


Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών η Ιδιωτική Οδός δημοσιεύει μια ιστορική ομιλία του αειμνήστου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Παπαπέτρου, με θέμα: "Πίστη και Γνώση". 
Πρόκειται για μια ομιλία που πραγματοποίησε την 30ή Ιανουαρίου του 1983 (πριν 32 χρόνια) στην μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του καθιερωμένου εορτασμού των Γραμμάτων και της Παιδείας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Ύστερα, η ομιλία αυτή συμπεριλήφθηκε στον τόμο "Επίσημοι Λόγοι Πανεπιστημίου Αθηνών" (1.9.1982-18.5.1983). 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την ιστορική αυτή ομιλία του ο μακαριστός Καθηγητής την θεωρούσε και ως μορφή σύνοψης των παραδόσεών του στο μάθημα της Φιλοσοφίας και την συνιστούσε γιά μελέτη, στις εξετάσεις του μαθήματος, μαζί με το σπουδαιότατο σύγγραμμα του Μποχένσκι γιά την Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ (Ε.Μ.) είπε...

Η ομιλία του μακαριστού καθηγητή είναι αξιολογότατη και πρέπει να μελετηθεί πολλές φορές για να καρποφορήσει μέσα μας!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ___ Ε.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας μεγάλος καθηγητής! Όσοι είχαμε την τύχη να τον έχουμε δάσκαλο θαυμάζουμε σήμερα τη διορατικότητά του και την ικανότητά του να κατανοεί και να ερμηνεύει καταστάσεις. Θεωρούσε τη θεολογία επιστήμη που δε πρέπει να νοθεύεται ούτε από στρατευμένες θεωρήσεις ούτε από προϋποθέσεις. Άλλωστε την εποχή του στη θεολογική Αθήνας υπήρχαν μόνο μεγάλες προσωπικότητες (Αγουρίδης, Νησιώτης)που έκαναν υπερήφανους τους φοιτητές τους που σπούδαζαν θεολογία.

Related Posts with Thumbnails